Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Netradiční mrkvový dort
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.8/5 Počet hodnocení: 86
Do dvou hodin Velmi snadné Na 8-10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7468 kcal
Bílkoviny 191 g
Sacharidy 421 g
Tuky 529 g
Vláknina 94 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na netradiční mrkvový dort se zcela obejde bez mouky. Chuť mu dodávají použité mleté mandle a kokos. K tomu navíc jemný krém s citronovým nádechem – ideální zákusek pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí jíst lepek.

Suroviny

vejce 5 ks
pokojové teploty
třtinový cukr 265 g
vanilkový extrakt 1 ČL
slunečnicový olej 125 ml
mandle 440 g
jemně mleté
zázvor (mletý) 1 ČL
kypřicí prášek do pečiva 1 ČL
mrkev 400 g
strouhaná
mandle sekané 70 g
nasucho opražené
Na krém
Philadelphia nebo Buko

Postup

1

Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a odložte.

2

Vejce, cukr a vanilkový extrakt šlehejte v míse elektrickým šlehačem asi 15 minut, dokud neztrojnásobí svůj objem a hmota nezhoustne. Zbylé suroviny na dort dejte do mísy a promíchejte. Opatrně směs vmíchejte k našlehaným vejcím a těsto vlijte do formy.

3

Pečte 1 hodinu 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort nechte vychladnout ve formě.

4

Na krém prošlehejte sýr s cukrem a dochuťte citronovou šťávou. Pomocí nože uvolněte mrkvový dort od stěn formy a vyjměte. Potřete krémem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Těsto je samo o sobě dost kypré a šťavnaté, není proto třeba korpus prořezávat a promazávat.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/3

Komentáře

21.03.2016 10:23

Nechybí v receptu nějaká mokrá ingredience? Dodržela jsem množství ingrediencí i postup, ale výsledné těsto rozhodně nešlo vlít do formy, protože nebylo vůbec tekuté. Naopak, bylo úplně pevné a dalo se nanejvíš přesypat, nebo uplácat do jedné velké koule a přenést. Výslený dort nebyl špatný, ale podle poznámky "Něco navíc" bych čekala, že bude kypřejší a šťavnatější. Tomu co vzniklo mě krém rozhodně prospěl, jinak by to bylo poměrně suché.

22.03.2016 13:43

Dlouze jsme o tom v redakci rokovali a shodli se, že hodně záleží na šťavnatosti mrkve. Pokud není v mrkvi dost vody, která by těsto dostatečně zvlhčila, určitě můžete přidat nějakou tekutinu nebo ubrat na množství mandlí tak, aby těsto bylo bylo možné do formy přelít.

08.06.2015 23:52

440 g mandlí? Docela pálka

Apetit magazín

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu
  • Tipy a triky

Jaké želírovací prostředky použít na přípravu džemu

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak není divu, že se v obchodech opět poohlížíme po vhodných želírovacích prostředcích. Pokud se zavařováním džemů a marmelád...
AD
Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás
  • Zajímavosti

Šetřete čas i peníze. Wolt+ Weeks „uvaří“ za vás

Venku je konečně krásně a nás čeká nesnadné rozhodování. Půjdeme na výlet, do bazénu nebo se jen tak natáhneme na lehátko na terase nebo zahradě? A co budeme vlastně jíst? Jenže komu by se v horku chtělo stát u sporáku. Objednejte si přesně...