Recept na netradiční mrkvový dort se zcela obejde bez mouky. Chuť mu dodávají použité mleté mandle a kokos. K tomu navíc jemný krém s citronovým nádechem – ideální zákusek pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí jíst lepek.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a odložte.
Vejce, cukr a vanilkový extrakt šlehejte v míse elektrickým šlehačem asi 15 minut, dokud neztrojnásobí svůj objem a hmota nezhoustne. Zbylé suroviny na dort dejte do mísy a promíchejte. Opatrně směs vmíchejte k našlehaným vejcím a těsto vlijte do formy.
Pečte 1 hodinu 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort nechte vychladnout ve formě.
Na krém prošlehejte sýr s cukrem a dochuťte citronovou šťávou. Pomocí nože uvolněte mrkvový dort od stěn formy a vyjměte. Potřete krémem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Těsto je samo o sobě dost kypré a šťavnaté, není proto třeba korpus prořezávat a promazávat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Sladké i slané recepty z mrkve: 23 nejlepších jídel(23 receptů )
- Mrkvové dorty a další mrkvové sladkosti: 14 receptů(15 receptů )
- Jídlo bez výčitek: Lehce, svobodně a bez hladu(32 receptů )
- Delikátní dezerty bez lepku: Jak dosáhnout dokonalé chuti a konzistence?(34 receptů )
Komentáře
Nechybí v receptu nějaká mokrá ingredience? Dodržela jsem množství ingrediencí i postup, ale výsledné těsto rozhodně nešlo vlít do formy, protože nebylo vůbec tekuté. Naopak, bylo úplně pevné a dalo se nanejvíš přesypat, nebo uplácat do jedné velké koule a přenést. Výslený dort nebyl špatný, ale podle poznámky "Něco navíc" bych čekala, že bude kypřejší a šťavnatější. Tomu co vzniklo mě krém rozhodně prospěl, jinak by to bylo poměrně suché.
Dlouze jsme o tom v redakci rokovali a shodli se, že hodně záleží na šťavnatosti mrkve. Pokud není v mrkvi dost vody, která by těsto dostatečně zvlhčila, určitě můžete přidat nějakou tekutinu nebo ubrat na množství mandlí tak, aby těsto bylo bylo možné do formy přelít.
440 g mandlí? Docela pálka