Úplně bez mouky
Suroviny
vejce
5
ks
pokojové teploty
třtinový cukr
265
g
vanilkový extrakt
1
ČL
slunečnicový olej
125
ml
mandle
440
g
jemně mleté
skořice
1
ČL
zázvor (mletý)
1
ČL
muškátový oříšek
¼
ČL
kypřicí prášek do pečiva
1
ČL
mrkev
400
g
strouhaná
kokos strouhaný
75
g
mandle
70
g
nahrubo sekané, nasucho opražené
Na krém
krémový sýr
250
g
Philadelphia nebo Buko
moučkový cukr
55
g
citronová šťáva
1
PL
1 Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a odložte.
2 Vejce, cukr a vanilkový extrakt šlehejte v míse elektrickým šlehačem asi 15 minut, dokud neztrojnásobí svůj objem a hmota nezhoustne. Zbylé suroviny na dort dejte do mísy a promíchejte. Opatrně směs vmíchejte k našlehaným vejcím a těsto vlijte do formy. Pečte 1 hodinu 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort nechte vychladnout ve formě.
3 Na krém prošlehejte sýr s cukrem a dochuťte citronovou šťávou. Pomocí nože uvolněte mrkvový dort od stěn formy a vyjměte. Potřete krémem a podávejte.
NĚCO NAVÍC
Těsto je samo o sobě dost kypré a šťavnaté, není proto třeba korpus prořezávat a promazávat.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Mrkvové dorty a další mrkvové sladkosti: 14 receptů(15 receptů)
- Jídlo bez výčitek: Lehce, svobodně a bez hladu(32 receptů)
- Sladké i slané recepty z mrkve: 23 nejlepších jídel(23 receptů)
Komentáře
Mirka Matoušková
08.06.2015 23:52
440 g mandlí? Docela pálka
440 g mandlí? Docela pálka
Barbora Ryskova
21.03.2016 10:23
Nechybí v receptu nějaká
Nechybí v receptu nějaká mokrá ingredience? Dodržela jsem množství ingrediencí i postup, ale výsledné těsto rozhodně nešlo vlít do formy, protože nebylo vůbec tekuté. Naopak, bylo úplně pevné a dalo se nanejvíš přesypat, nebo uplácat do jedné velké koule a přenést. Výslený dort nebyl špatný, ale podle poznámky "Něco navíc" bych čekala, že bude kypřejší a šťavnatější. Tomu co vzniklo mě krém rozhodně prospěl, jinak by to bylo poměrně suché.
Martina Zajícová
22.03.2016 13:43
Dlouze jsme o tom v redakci
Dlouze jsme o tom v redakci rokovali a shodli se, že hodně záleží na šťavnatosti mrkve. Pokud není v mrkvi dost vody, která by těsto dostatečně zvlhčila, určitě můžete přidat nějakou tekutinu nebo ubrat na množství mandlí tak, aby těsto bylo bylo možné do formy přelít.