Netradiční mrkvový dort

Netradiční mrkvový dort

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do 30 minut Velmi snadné Na 8-10 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7403 kcal
Bílkoviny 187 g
Cukr 403 g
Tuky 529 g
Vláknina 84 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Úplně bez mouky

Suroviny

vejce 5 ks
pokojové teploty
třtinový cukr 265 g
vanilkový extrakt 1 PL
slunečnicový olej 125 ml
mandle 440 g
jemně mleté
skořice 1 PL
zázvor (mletý) 1 PL
muškátový oříšek 0.25 PL
kypřicí prášek do pečiva 1 PL
400 g
strouhaná mrkev
kokos strouhaný 75 g
mandle 70 g
nahrubo sekané, nasucho opražené
Na krém
krémový sýr 250 g
Philadelphia nebo Buko
moučkový cukr 55 g
citronová štáva 1 PL

1 Troubu předehřejte na 160 °C. Dortovou formu o průměru 24 cm vyložte pečicím papírem a odložte.

2 Vejce, cukr a vanilkový extrakt šlehejte v míse elektrickým šlehačem asi 15 minut, dokud neztrojnásobí svůj objem a hmota nezhoustne. Zbylé suroviny na dort dejte do mísy a promíchejte. Opatrně směs vmíchejte k našlehaným vejcím a těsto vlijte do formy. Pečte 1 hodinu 20 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Dort nechte vychladnout ve formě.

3 Na krém prošlehejte sýr s cukrem a dochuťte citronovou šťávou. Pomocí nože uvolněte mrkvový dort od stěn formy a vyjměte. Potřete krémem a podávejte.

NĚCO NAVÍC
Těsto je samo o sobě dost kypré a šťavnaté, není proto třeba korpus prořezávat a promazávat.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Komentáře

Barbora Ryskova

Nechybí v receptu nějaká mokrá ingredience? Dodržela jsem množství ingrediencí i postup, ale výsledné těsto rozhodně nešlo vlít do formy, protože nebylo vůbec tekuté. Naopak, bylo úplně pevné a dalo se nanejvíš přesypat, nebo uplácat do jedné velké koule a přenést. Výslený dort nebyl špatný, ale podle poznámky "Něco navíc" bych čekala, že bude kypřejší a šťavnatější. Tomu co vzniklo mě krém rozhodně prospěl, jinak by to bylo poměrně suché.

Martina Zajícová

Dlouze jsme o tom v redakci rokovali a shodli se, že hodně záleží na šťavnatosti mrkve. Pokud není v mrkvi dost vody, která by těsto dostatečně zvlhčila, určitě můžete přidat nějakou tekutinu nebo ubrat na množství mandlí tak, aby těsto bylo bylo možné do formy přelít.

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit