Nová registrace Zapomenuté heslo

Historie mrkvového dortu aneb Jak se z pokrmu pro chudé stal dezert pro George Washingtona

Tereza Mašková
11. 11. 2021
Mrkvový dort
StockFood

Jeho předchůdce se objevoval na stole už ve středověku, pochutnával si na něm i Ludvík XVI. a Britové si ho oblíbili především za války. Dnes ho zná celý svět a nechybí v žádném výběru nejoblíbenějších dortů. Není se čemu divit. Je vláčný, krémový, tak akorát sladký a plný chuti. Vyzkoušejte mrkvový dort i vy.

Stejně jako u většiny pokrmů není jeho původ zcela jasný. Historici upřednostňují dvě verze, jak tento lahodný dezert mohl vzniknout.

  • Tou první je postupný vývoj z anglického „Pudding in a Carret Root”, který byl nalezen v kuchařce z roku 1591. Speciální pudink se skládal z mrkve, hrozinek, smetany, vajec, tuku, sladidla, koření a překvapivě masa či jater. Místo mouky byl tento pudink zahušťován strouhankou.
  • Druhou možností je, že se vyvinul z mrkvových pudinků, které kuchaři a kuchařky připravovali už ve středověku. Mrkev se do nich přidávala místo cukru.

Přetváření mrkvového dortu pokračovalo a jeho popularita stoupala. V roce 1814 se mrkvový koláč dostal do vyhlášeného kulinářského časopisu L'art du cuisinier. Recept vytvořil Antoine Beauvilliers, který byl šéfkuchařem Ludvíka XVI. 

Nejlepší mrkvový dort

Nejlepší mrkvový dort

< 90 min
4.4(1439x)
Přečíst recept

Mrkev místo cukru

Ve Velké Británii uspěl za druhé světové války, kdy byl cukru nedostatek a byl jen na příděl. Ministerstvo zdravotnictví tenkrát dokonce tisklo letáky, které lidi nabádaly, aby přidávali namísto cukru do dezertů mrkev.

V padesátých letech minulého století prý námořního magnáta a nadšence do zkamenělin jménem George C. Page trápil naopak obrovský přebytek konzervované mrkve, která byla pravděpodobně připravená pro americké vojáky. Chtěl se jí zbavit, a tak najal kulinářské odborníky, aby vymysleli využití této někdejší suroviny –⁠ a ti přišli s mrkvovým dortem v podobě, ve které ho známe dnes. Tuto verzi však historici nikdy nepotvrdili.

Z chudinského pokrmu dezert pro smetánku

Postupem času se z chudinského pokrmu vyvinul dezert pro smetánku.

  • Rád ho měl i George Washington, který ho s oblibou nechal připravovat jako občerstvení na honosné večírky.
  • Francouzské kuchařky z 19. století psané pro kuchyně bohatých obsahovaly recepty na mrkvové koláče.
  • Američtí cukráři na počátku 20. století připravovali mrkvový dort jako exotickou německou pochoutku.

Jak si ho připravit doma

Budou vám stačit klasické pečicí potřeby jako je dortová forma a ruční šlehač pro dokonale nadýchaný krém.

  • Korpus se ochucuje skořicí nebo hřebíčkem.
  • Strouhaná mrkev napomáhá neuvěřitelné vláčnosti.
  • Po vychladnutí dort promažte nebo potřete (či obojí) krémem ze smetanového sýru typu lučina nebo philadelphia smíchaným s moučkovým cukrem a máslem.

Receptů na mrkvový dort existují stovky. Při hledání narazíte na dilema, s ořechy a hrozinkami nebo bez nich?

Vyzkoušejte je nejlépe všechny, třeba náš mrkvový dort bez hrozinek nebo mrkvový dort trochu jinak, který neobsahuje mouku.

Velmi oblíbené jsou i nejrůznější variace jiných dezertů na způsob mrkvového dortu. Víkendovým snídaním kralují ricottové vafle à la mrkvový dort a chutný netradiční dezert pro každou příležitost obstará roláda à la mrkvový dort.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food, Tasty

Sdílet článek

Související články