Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné Na 12 cupcakes

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4302 kcal
Bílkoviny 113 g
Sacharidy 565 g
Tuky 174 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Dokonalý víkendový dezert. Mrkev mu dodává fantastickou vláčnost a koření lákavou vůni. Tradiční americký carrot cake jsme upekli ve formě na muffiny a vznikly roztomilé dortíky. Stačí už jen kopeček svěžího krému a jste v labužnickém nebi. 

Související recepty

Suroviny

jogurt bílý 140 ml
máslo 100 g
rozpuštěné
vejce 4 ks
mouka pšeničná polohrubá 360 g
krupicový cukr 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl 1 špetka
mrkev 240 g
nastrouhaná najemno
skořice 1 ČL
mletá, Avokádo
zázvor (mletý) 1 ČL
Avokádo
citronová kůra 1 ČL
Avokádo
muškátový oříšek 0.25 ČL
strouhaný, Avokádo
čerstvé jedlé květy
lze nahradit lístky bylinek, na ozdobu, lze vynechat
Na krém
krémový sýr 250 g
smetana ke šlehání 2 PL
moučkový cukr 2 PL
citronová kůra 1 ČL
Avokádo
citronová štáva 1 PL

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Formu nebo formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky. 

2 Připravte si suché ingredience: do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, kypřící prášek, sůl a všechno koření. Promíchejte.

3 V míse našlehejte jogurt, rozpuštěné zchladlé máslo a vejce. Přisypte suché ingredience a krátce promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev. Je-li mrkev sušší, přidejte ještě lžíci či dvě jogurtu.

4 Rozdělte do formiček a pečte, až muffiny vyběhnou a zezlátnou. Trvá to asi 20 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí. Když vyjde suchá jen s pár drobečky, máte hotovo. Muffiny nechte vychladnout na mřížce.

5 Během pečení si připravte krém. Sýr prošlehejte s cukrem dohladka a dochuťte citronovou kůrou a citronovou šťávou. Krémem zdobte vychladlé dortíky. V sezoně přidejte i jedlé květy či lístky bylinek.

NĚCO NAVÍC

  • Směsi (moučnou suchou a jogurtovou mokrou) při spojování nepřemíchejte, stačí, aby se suchá směs navlhčila – použijte stěrku či vařečku. Pár hrudek v těstě do muffinů patří, jinak budou tvrdé. 
     
  • Máte chuť na změnu? Vyměňte mrkev za jablka nebo je namíchejte v poměru 1:1. 
     
  • Do těsta můžete přidat hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů.
     
  • Dokonale vláčný korpus tvoří skvělý podklad pro jakýkoliv krém. Na tradiční mrkvový dort či cupcake vždy patří čerstvý smetanový sýr. 
     
  • Šťavnaté muffiny chutnají báječně i bez krému, stačí je jen lehce pocukrovat. Ideálně se hodí jako svačinka s sebou na výlet. Správný cupcake se ale bez nadýchané krémové čepice neobejde. 

Komentáře

Apetit magazín

Škola vaření: bramborová kaše
  • Tipy a triky

Škola vaření: bramborová kaše

Vychutnejte si s námi úžasné bramborové pyré. Naučíme vás dokonalou bramborovou kaši a až vás omrzí, vyzkoušejte tři báječné možnosti, jak jej posunout ještě o krok dál.   ...
Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.
  • Poradna

Knedlík nebo nok? Připravte si pochoutky z bramborového těsta.

Na světě jsou dva druhy lidí. Ti, kteří nedají dopustit na houskové a kynuté knedlíky, a pak tací, kteří dají vždycky přednost těstu bramborovému. Bramborové knedlíčky, noky nebo italské gnocchi, to je, oč tu běží! Jak nejlépe připravíte...

Obchod Apetit