Hodnocení receptu
Průměr: 3.5 ()
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4165 kcal
Bílkoviny 105 g
Cukr 558 g
Tuky 164 g
Vláknina 26 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Dokonalý víkendový dezert. Mrkev mu dodává fantastickou vláčnost a koření lákavou vůni. Tradiční americký carrot cake jsme upekli ve formě na muffiny a vznikly roztomilé dortíky. Stačí už jen kopeček svěžího krému a jste v labužnickém nebi. 

Suroviny

140 ml
bílý jogurt
máslo 100 g
rozpuštěné
vejce 4 ks
mouka pšeničná polohrubá 360 g
krupicový cukr 200 g
kypřicí prášek do pečiva 1 bal
sůl 1 špetka
mrkev 240 g
nastrouhaná najemno
skořice 1 ČL
Avokádo
zázvor (mletý) 1 ČL
Avokádo
citronová kůra 1 ČL
Avokádo
0.25 ČL
strouhaný muškátový oříšek Avokádo
kvítka lze nahradit lístky bylinek, na ozdobu, lze vynechat
Na krém
krémový sýr 250 g
smetana ke šlehání 1 PL
moučkový cukr 2 PL
citronová kůra 1 PL
Avokádo
citronová štáva 1 PL

1 Troubu předehřejte na 180 °C. Formu nebo formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky. 

2 Připravte si suché ingredience: do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, kypřící prášek, sůl a všechno koření. Promíchejte.

3 V míse našlehejte jogurt, rozpuštěné zchladlé máslo a vejce. Přisypte suché ingredience a krátce promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev. Je-li mrkev sušší, přidejte ještě lžíci či dvě jogurtu.

4 Rozdělte do formiček a pečte, až muffiny vyběhnou a zezlátnou. Trvá to asi 20 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí. Když vyjde suchá jen s pár drobečky, máte hotovo. Muffiny nechte vychladnout na mřížce.

5 Během pečení si připravte krém. Sýr prošlehejte s cukrem dohladka a dochuťte citronovou kůrou a citronovou šťávou. Krémem zdobte vychladlé dortíky. V sezoně přidejte i jedlé květy či lístky bylinek.

NĚCO NAVÍC

  • Směsi (moučnou suchou a jogurtovou mokrou) při spojování nepřemíchejte, stačí, aby se suchá směs navlhčila – použijte stěrku či vařečku. Pár hrudek v těstě do muffinů patří, jinak budou tvrdé. 
  • Máte chuť na změnu? Vyměňte mrkev za jablka nebo je namíchejte v poměru 1:1. 
  • Do těsta můžete přidat hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů.
  • Dokonale vláčný korpus tvoří skvělý podklad pro jakýkoliv krém. Na tradiční mrkvový dort či cupcake vždy patří čerstvý smetanový sýr. 
  • Šťavnaté muffiny chutnají báječně i bez krému, stačí je jen lehce pocukrovat. Ideálně se hodí jako svačinka s sebou na výlet. Správný cupcake se ale bez nadýchané krémové čepice neobejde. 

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...
  • Tipy na víkend

PRÁVĚ TEĎ: Apetit piknik je tady! Oslavte s námi léto

Jupí, po týdnech příprav a nedočkavého těšení jsme se konečně dočkali. Je sobota 19. června 2021 a gastronomický svátek časopisu Apetit právě začíná. Sbalte košíky, vezměte celou rodinu a přijďte za námi do Grébovky. Od 10 hodin na vás čeká...
  • Tipy a triky

5 luxusních dezertů, které jsou přirozeně bezlepkové

Mlsejte světoznámé dezerty, které si bez obav vychutnají i ti, kteří lepek nesmějí nebo jim jednoduše nedělá dobře. Mandle, sladký sníh, smetana, ovoce a zmrzlina – už jen samotné ingredience znějí chutně. Seženete je jednoduše, vykouzlíte...
  • Suroviny

Kypřidla v kostce: kypřicí prášek vs. jedlá soda

U pečiva většinou chceme objem a nadýchanost, proto použítváme kypřidlo. Pomineme-li sílu kvasinek v droždí, existuje také možnost využít potravinářskou chemii. V čem se liší soda od kypřicího prášku a jak oba prostředky v těstě...

Obchod Apetit