Mrkvové cupcakes
Dokonalý víkendový dezert. Mrkev mu dodává fantastickou vláčnost a koření lákavou vůni. Tradiční americký carrot cake jsme upekli ve formě na muffiny a vznikly roztomilé dortíky. Stačí už jen kopeček svěžího krému a jste v labužnickém nebi.
Ingredience
- 140 ml bílého jogurtu
- 100 g másla, rozpuštěného
- 4 vejce
- 360 g polohrubé mouky
- 200 g krupicového cukru
- 1 sáček prášku do pečiva
- špetka soli
- 240 g mrkve, nastrouhané najemno
- 1 lžička mleté skořice Avokádo
- 1 lžička mletého zázvoru Avokádo
- 1 lžička citronové kůry Avokádo
- 1/4 lžičky strouhaného muškátového oříšku Avokádo
- kvítka nebo lístky bylinek na ozdobu (nemusí být)
- 250 g čerstvého smetanového sýra
- 1- 2 lžíce smetany ke šlehání
- 2 lžíce moučkového cukru
- 1 lžička citronové kůry Avokádo
- 1 lžíce citronové šťávy
NA KRÉM
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 180 °C. Formu nebo formičky na muffiny vyložte papírovými košíčky.
2 Připravte si suché ingredience: do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, kypřící prášek, sůl a všechno koření. Promíchejte.
3 V míse našlehejte jogurt, rozpuštěné zchladlé máslo a vejce. Přisypte suché ingredience a krátce promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev. Je-li mrkev sušší, přidejte ještě lžíci či dvě jogurtu.
4 Rozdělte do formiček a pečte, až muffiny vyběhnou a zezlátnou. Trvá to asi 20 minut. Propečenost zkontrolujte špejlí. Když vyjde suchá jen s pár drobečky, máte hotovo. Muffiny nechte vychladnout na mřížce.
5 Během pečení si připravte krém. Sýr prošlehejte s cukrem dohladka a dochuťte citronovou kůrou a citronovou šťávou. Krémem zdobte vychladlé dortíky. V sezoně přidejte i jedlé květy či lístky bylinek.
NĚCO NAVÍC
- Směsi (moučnou suchou a jogurtovou mokrou) při spojování nepřemíchejte, stačí, aby se suchá směs navlhčila – použijte stěrku či vařečku. Pár hrudek v těstě do muffinů patří, jinak budou tvrdé.
- Máte chuť na změnu? Vyměňte mrkev za jablka nebo je namíchejte v poměru 1:1.
- Do těsta můžete přidat hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů.
- Dokonale vláčný korpus tvoří skvělý podklad pro jakýkoliv krém. Na tradiční mrkvový dort či cupcake vždy patří čerstvý smetanový sýr.
- Šťavnaté muffiny chutnají báječně i bez krému, stačí je jen lehce pocukrovat. Ideálně se hodí jako svačinka s sebou na výlet. Správný cupcake se ale bez nadýchané krémové čepice neobejde.
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Iva Pellati
6. Září 2015 16:52
Jana Kopřivová
21. Září 2015 12:47