Nová registrace Zapomenuté heslo

Růžové víno kraluje jarním jídlům

18. 7. 2014
ruzove vino
Pixabay.com

Dobře vychlazené růžové víno je ideální pro teplé jarní a letní dny. Není se proto čemu divit, že jeho obliba roste.

Lehké, svěží víno

V minulosti vznikla pověra, že růžové víno vznikne smícháním vína bílého a červeného. Růžové víno neboli rosé však představuje samostatnou kategorii vín a vzniká krátkou macerací modrých hroznů. Tento výrobní proces dává vzniknout vínům lehčího charakteru a výraznější chuti, která se výborně hodí k popíjení na jaře a v létě. Velkým propagátorem růžových vín u nás je znojemský vinař Jiří Hort.

S čím podávat

Růžová vína vhodně doplní grilovaná jídla, ryby, drůbež, saláty i zeleninu. Nasládlá a sladká rosé jsou výborná k lehkým dezertům a čerstvému ovoci, například k jahodám a lesním plodům. Podávejte ho vychlazené na teplotu 8 až 12 °C.

Sdílet článek

Související články