Sladká tekutá tečka

sdílet:
Pití následujících vín je opravdovým požitkem. Investice do nich se zkrátka vyplatí.

Slámové víno


Vyrábí se z hroznů, které jsou dosoušeny na slámě, rákosu nebo jsou zavěšeny v dobře větraném prostoru, a to alespoň po dobu tří měsíců. Při kvašení dochází pouze k částečné přeměně na alkohol, víno tak obsahuje vysoký podíl nepokvašeného cukru.

Slámové víno má medovou až meruňkovou chuť, občas připomíná kandované ovoce nebo rozinky.



Ledové víno


Vyrábí se z hroznů, které zůstaly na keřích až do prvních mrazů. Ledová vína mají výrazné aroma, nižší obsah alkoholu a vysoký zbytkový cukr. Hrozny musejí být sklízeny při velmi nízké teplotě a do vylisování nesmějí rozmrznout. Při lisování zůstává voda ve formě krystalků ledu uvnitř lisu, zatímco ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt.

Ta nejlepší vína jsou nejen sladká, ale mají i dostatečný obsah kyselin. Pití takových vín je pak opravdovým požitkem.
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit