0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ledové víno

ledove vino
ZDROJ: Henry Fournier/Unsplash
sdílet:

Kdo by si pomyslel, že když je na vinici mráz, mnou si vinaři ruce. Jedině tehdy totiž může vzniknout sladké a aromatické ledové víno. 

Ledové víno se vyrábí pouze z hroznů, které zůstaly na vinici při teplotě -7 °C déle než 24 hodin.

  • Při sklizni (na konci listopadu či začátkem prosince) a zpracování hroznů musejí vinaři dávat pozor, aby jim bobule před vylisováním nerozmrzly.
  • Při lisování pak voda ve formě krystalků ledu zůstává uvnitř lisu a ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Ten velmi pomalu kvasí a ve víně vždy zůstane hodně cukru.
  • Ledová vína jsou plná, harmonická, sladká a velmi aromatická.

Ledové víno se vyrábí z odrůd ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, chardonnay, sauvignon nebo veltlínské zelené.

  • V České republice je od roku 2000 oficiálně zařazeno mezi přívlastková vína.
  • Díky výraznému aroma a sladkosti se hodí místo dezertu nebo rovnou k němu.
  • Může se mnoho let archivovat.

Související články

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem
  • Poradna

Nahlédněte do tajů párování jídla s vínem

Menu vyhlášených restaurací, které svým zákazníkům poskytují komplexní gastronomický zážitek, se neobejde bez spolupráce s vinařským odborníkem - sommeliérem. Jak sommeliér vybírá vína vhodná k jednotlivým pokrmům?  Podívejte se s námi...
Jak degustovat víno jako profesionál
  • Tipy a triky

Jak degustovat víno jako profesionál

Degustace vína není jenom zábava, ale i velké umění, které se řídí přísnými pravidly. Nabízíme vám jejich základní přehled.  ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit