Kdo by si pomyslel, že když je na vinici mráz, mnou si vinaři ruce. Jedině tehdy totiž může vzniknout sladké a aromatické ledové víno.
Ledové víno se vyrábí pouze z hroznů, které zůstaly na vinici při teplotě -7 °C déle než 24 hodin.
- Při sklizni (na konci listopadu či začátkem prosince) a zpracování hroznů musejí vinaři dávat pozor, aby jim bobule před vylisováním nerozmrzly.
- Při lisování pak voda ve formě krystalků ledu zůstává uvnitř lisu a ven vytéká hustý a velmi sladký koncentrovaný mošt. Ten velmi pomalu kvasí a ve víně vždy zůstane hodně cukru.
- Ledová vína jsou plná, harmonická, sladká a velmi aromatická.
Ledové víno se vyrábí z odrůd ryzlink rýnský, ryzlink vlašský, chardonnay, sauvignon nebo veltlínské zelené.
- V České republice je od roku 2000 oficiálně zařazeno mezi přívlastková vína.
- Díky výraznému aroma a sladkosti se hodí místo dezertu nebo rovnou k němu.
- Může se mnoho let archivovat.