Slámové víno

Slámové víno
sdílet:
Má svůj fascinující příběh, sladkou chuť a poměrně složitý, přesně daný a po staletí neměnný postup výroby. Dopřejte si slámové víno!

Přečtěte si zajímavý příběh slámového vína. Proces výroby je již stovky let stejný a je obdobný jako u španělského sherry nebo ledového vína. Hrozny se sklízejí velmi vyzrálé na přelomu října a listopadu. Sbírají se výhradně ručně a poté se suší v bednách vystlaných slámou, na rohožích nebo rozvěšené na trámech. Místnost musí být suchá, chladná a dobře větraná. Takto se hrozny ponechají více než čtvrt roku, aby se z nich odpařila část vody, a tím se zvýšil podíl cukru. Získají také krásné a typické meruňkové aroma.

Po vylisování moštu víno několik týdnů kvasí, až stoupne množství alkoholu na 12–15 %; v sudech pak dozrává až dva roky. Do slámových odrůd patří cabernet, sauvignon, frankovka a rulandské modré. Ve francouzském Savojsku se slámové víno vyrábí z chardonnay a pinotu blanc.

Slámové víno se hodí ke sladkým dezertům, rozumí si i s plísňovými sýry a zvěřinou.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit