Má svůj fascinující příběh, sladkou chuť a poměrně složitý, přesně daný a po staletí neměnný postup výroby. Dopřejte si slámové víno!
Přečtěte si zajímavý příběh slámového vína. Proces výroby je již stovky let stejný a je obdobný jako u španělského sherry nebo ledového vína. Hrozny se sklízejí velmi vyzrálé na přelomu října a listopadu.
Sbírají se výhradně ručně a poté se suší v bednách vystlaných slámou, na rohožích nebo rozvěšené na trámech. Místnost musí být suchá, chladná a dobře větraná. Takto se hrozny ponechají více než čtvrt roku, aby se z nich odpařila část vody, a tím se zvýšil podíl cukru. Získají také krásné a typické meruňkové aroma.
Po vylisování moštu víno několik týdnů kvasí, až stoupne množství alkoholu na 12–15 %; v sudech pak dozrává až dva roky. Do slámových odrůd patří cabernet, sauvignon, frankovka a rulandské modré. Ve francouzském Savojsku se slámové víno vyrábí z chardonnay a pinotu blanc.
Slámové víno se hodí ke sladkým dezertům, rozumí si i s plísňovými sýry a zvěřinou.