Vaření bez alkoholu

sdílet:
Alkohol umí krásně doladit chuť jídel, a to nejen těch slavnostních. Co když s vámi ale jedí malé děti? Nebo zrovna ve spíži nemáte žádnou láhev alkoholu a chybí vám jen pár kapek na dochucení?

Jsou recepty, kde se alkoholu nevyhnete – třeba kohout na víně – takže vám nezbývá než jídlo oželet. Je-li naopak v předpisu uvedeno množství alkoholu menší než jedna lžíce, s klidným svědomím ho úplně vynechte. Pokud je hlavní tekutinou v receptu například vývar či voda, jednoduše jimi alkohol v příslušném objemu nahraďte.

Jaké tekutiny dolít?


Namísto amaretta se hodí mandlový extrakt (čtvrt až půl lžičky na 2 lžíce likéru). Pivo zaměňte za kuřecí, hovězí nebo houbový vývar. Šampaňské zastoupí zázvorová limonáda, mošt z bílých hroznů, popřípadě jablečný. Pomerančový likér (Cointreau) nahraďte pomerančovým džusem či šťávou; kávový likér kávou (půl až celá lžička instantní kávy na lžíci vody místo 2 lžic likéru). Záskok za portské obstará svařený vinný mošt, místo lehčích půjde i pomerančová či jablečná šťáva. V roli červeného vína zazáří kuřecí, hovězí nebo zeleninový vývar či ochucený ocet; místo bílého vína voda, kuřecí nebo zeleninový vývar, ochucený ocet. Namísto sherry přidejte pomerančový nebo ananasový džus.

Další tipy na bezproblémové vaření najdete v prosincovém vydání časopis Apetit.
Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit