0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaření bez alkoholu

Teenager v kuchyni: jak zasvětit děti do vaření
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Alkohol umí krásně doladit chuť jídel, a to nejen těch slavnostních. Co když s vámi ale jedí malé děti? Nebo zrovna ve spíži nemáte žádnou láhev alkoholu a chybí vám jen pár kapek na dochucení?

Jsou recepty, kde se alkoholu nevyhnete – třeba kohout na víně – takže vám nezbývá než jídlo oželet. Je-li naopak v předpisu uvedeno množství alkoholu menší než jedna lžíce, s klidným svědomím ho úplně vynechte. Pokud je hlavní tekutinou v receptu například vývar či voda, jednoduše jimi alkohol v příslušném objemu nahraďte.

Jaké tekutiny dolít?

Namísto amaretta se hodí mandlový extrakt (čtvrt až půl lžičky na 2 lžíce likéru). Pivo zaměňte za kuřecí, hovězí nebo houbový vývar. Šampaňské zastoupí zázvorová limonáda, mošt z bílých hroznů, popřípadě jablečný. Pomerančový likér (Cointreau) nahraďte pomerančovým džusem či šťávou; kávový likér kávou (půl až celá lžička instantní kávy na lžíci vody místo 2 lžic likéru). Záskok za portské obstará svařený vinný mošt, místo lehčích půjde i pomerančová či jablečná šťáva. V roli červeného vína zazáří kuřecí, hovězí nebo zeleninový vývar či ochucený ocet; místo bílého vína voda, kuřecí nebo zeleninový vývar, ochucený ocet. Namísto sherry přidejte pomerančový nebo ananasový džus.

Další tipy na bezproblémové vaření najdete v prosincovém vydání časopis Apetit.

Související články

AD
3 tipy na domácí (nejen) alkoholické drinky
  • Tipy a triky

3 tipy na domácí (nejen) alkoholické drinky

Plánujete večírek pro přátele nebo si chcete zpestřit společný večer s partnerem? Vsaďte na domácí drinky! Máme pro vás recepty na dva alkoholické a jeden nealkoholický nápoj, které zaručeně rozproudí domácí atmosféru. Které to jsou? ...
Zeptejte se redakce: Vaření s alkoholem a děti
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Vaření s alkoholem a děti

Mnoho receptů, především na skvělé dezerty ale i různé druhy mas, obsahuje alkohol. To jim často propůjčuje nenapodobitelnou chuť a šmrnc. Jak si s ním ale poradit, když máte doma děti? A je potřeba to řešit? Nevypaří se alkohol při vaření?...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit