0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vaření bez alkoholu

Teenager v kuchyni: jak zasvětit děti do vaření
ZDROJ: Unsplash
sdílet:

Alkohol umí krásně doladit chuť jídel, a to nejen těch slavnostních. Co když s vámi ale jedí malé děti? Nebo zrovna ve spíži nemáte žádnou láhev alkoholu a chybí vám jen pár kapek na dochucení?

Jsou recepty, kde se alkoholu nevyhnete – třeba kohout na víně – takže vám nezbývá než jídlo oželet. Je-li naopak v předpisu uvedeno množství alkoholu menší než jedna lžíce, s klidným svědomím ho úplně vynechte. Pokud je hlavní tekutinou v receptu například vývar či voda, jednoduše jimi alkohol v příslušném objemu nahraďte.

Jaké tekutiny dolít?

Namísto amaretta se hodí mandlový extrakt (čtvrt až půl lžičky na 2 lžíce likéru). Pivo zaměňte za kuřecí, hovězí nebo houbový vývar. Šampaňské zastoupí zázvorová limonáda, mošt z bílých hroznů, popřípadě jablečný. Pomerančový likér (Cointreau) nahraďte pomerančovým džusem či šťávou; kávový likér kávou (půl až celá lžička instantní kávy na lžíci vody místo 2 lžic likéru). Záskok za portské obstará svařený vinný mošt, místo lehčích půjde i pomerančová či jablečná šťáva. V roli červeného vína zazáří kuřecí, hovězí nebo zeleninový vývar či ochucený ocet; místo bílého vína voda, kuřecí nebo zeleninový vývar, ochucený ocet. Namísto sherry přidejte pomerančový nebo ananasový džus.

Další tipy na bezproblémové vaření najdete v prosincovém vydání časopis Apetit.

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč