Zjistěte, jak stolovali naši předkové.
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří“ nebo „Řekni mi, co jíš, já ti řeknu, kdo jsi!“ – tyto slavné citáty známe všichni, ale ne každý ví, kdo je autorem a z jakých dob pochází. To a další zajímavosti se dozvíte v Muzeu gastronomie v pražské Jakubské ulici. Jeho zakladatelé, manželé Nina a Ladislav Provaanovi, měli již od dětství blízký vztah ke gastronomii, díky které se také seznámili. Stala se jejich životním koníčkem, o který se chtěli podělit s ostatními. V centru Prahy si otevřeli muzeum, které seznamuje s přípravou pokrmů a stolováním v průběhu několika století.
Dozvíte se, že naši předkové již v renesanci používali téměř stejné kuchyňské náčiní jako my a měli i podobný jídelníček, jen o něco zdravější. Vyráběli domácí těstoviny, sýry a máslo. Na jakých pecích a sporácích jídla připravovali a jaká struhadla, krouhadla a další vymoženosti používali, uvidíte ve stálé expozici Muzea gastronomie. Můžete prozkoumat vývoj příborů a kuchyňských uniforem, jejichž barevná škála se změnila z černé a šedé po současnou bílou barvu.
V galerii světových kuchařů zjistíte, kdo jsou autoři známých citátů, a blíže se seznámíte s gastronomickými osobnostmi, jako je Guillaume Tirel, který ve své kuchařce popsal velmi užitečný postup, jak odsolit maso nebo polévku. České kulináře zastupuje Magdalena Dobromila Rettigová, která se umístila na 88. místě v žebříčku nejvýznamnějších českých osobností. V Muzeu gastronomie najdete první vydání její slavné Domácí kuchařky.
Připravila Irena Vaňková