Vláčný, plný rozinek, vonící máslem, dozlatova upečený... Právě takový je tradiční mazanec, který prostě nesmí na velikonoční tabuli chybět. S tímto snadným receptem zvládne kynuté těsto na klasický velikonoční moučník i začátečník.
Suroviny
Postup
Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem.
Do vlažného mléka v misce rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, dvě lžíce mouky a promíchejte. Uložte na teplé místo a nechte vzejít kvásek.
Mezitím v míse robota nebo v zadělávací míse smíchejte zbylou mouku se zbylým cukrem, vanilkovým cukrem, solí, citronovou kůrou a kořením.
Do mouky vlijte kvásek, přidejte žloutky, rozinky v rumu, dvě třetiny mandlí, vlašské ořechy a nakonec i vlažné rozpuštěné máslo. Pokud těsto vypracováváte robotem, hněťte pomocí hákového nástavce asi 15–20 minut. Občas robot zastavte a pomocí stěrky seškrábněte těsto ze stěn mísy. Pokud těsto připravujete ručně, nejdříve ho zpracujte vařečkou a poté ho vyklopte na pracovní plochu a ručně hněťte 30 minut. Těsto by mělo být vláčné a nelepivé.
Vložte těsto do čisté mísy, poprašte ho moukou, přikryjte utěrkou a nechte kynout asi dvě hodiny. Během této doby ho dvakrát nebo třikrát krátce propracujte vařečkou.
Z vykynutého těsta utvořte dva bochánky, přendejte je na plech vyložený pečicím papírem a nechte je ještě 30 minut kynout.
Předehřejte troubu na 220 °C. Pomažte mazance prošlehaným vejcem, posypte zbylými mandlemi a dejte péct.
Pečte 5–10 minut, pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a pečte dalších 35–40 minut. Pokud povrch mazanců tmavne příliš rychle zakryjte je alobalem nebo pečicím papírem a dopečte zakryté. Píchněte do mazance špejlí, pokud se na ni těsto nelepí, můžete mazance vyndat z trouby.
Upečené mazance potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout. Před podáváním můžete poprášit moučkovým cukrem.
Komentáře
...