Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Mazanec

Hanka Šemíková tvrdí, že na mazanci nejde vymyslet nic nového. Tajemství dokonalého receptu je podle ní v poměrech jednotlivých ingrediencí. A tak nám prozradila ty své, léty prověřované a vyladěné...

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
18 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 mazanec
Doba přípravy: Do 20 minut
+ kynutí
PT1H
Pečení 1:00
Koláč

Ingredience

    • 30g čerstvého droždí
    • 75g krupicového cukru
    • 150ml mléka
    • 375g hladké mouky
    • 6g soli
    • kůra z 1/2 citronu
    • 3 žloutky
    • 15g vanilkového cukru s pravou vanilkou
    • 95g másla, rozpuštěného a zchladlého
    • 50g plátků mandlí
    • 50g rozinek naložených v rumu
    • prošlehané vejce na potření
    • moučkový cukr na poprášení

Příprava jídla

1 Z droždí, lžičky cukru a části mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.

2 Mouku prosejte do mísy, vmíchejte sůl a citronovou kůru. 

3 Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky, zbylé mléko a cukr, vanilkový cukr a máslo. Promíchejte, vlijte do ochucené mouky a vypracujte těsto. Nechte kynout, než těsto zdvojnásobí objem (cca 1,5 hodiny) a pak zapracujte 40g mandlí a rozinky. Vytvarujte bochánek a nechte znovu kynout (ideálně v dortové formě o průměru 24cm). Zatímco mazanec kyne předehřejte troubu na 190°C.

4 Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a vložte i s formou do trouby. Pečte 10 minut, ztlumte na 150°C a pečte ještě 40–50 minut. Po vytažení nechte zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.

Tipy & triky

  • MOUKA by měla být co nejčerstvější. Pokud chcete podpořit kynutí, můžete ji nechat nahřát na topení nebo ve vlahé troubě. Mouku samozřejmě provzdušněte. Kromě obligátního síta existuje i jednoduchý trik: mouku nasypte do velké mísy, v níž pak budete zadělávat těsto – ideální je kameninová, keramická, popřípadě skleněná či neporušená smaltovaná –, a pár minut ji načechrávejte vidličkou.
  • KVÁSEK se tradičně zadělává z droždí, mouky a mléka (můžete a nemusíte přidat cukr). Na povrchu směsi se po cca 10 minutách utvoří velké bubliny. Když necháte droždí vzejít zvlášť v misce, můžete potom hotové těsto nechat bez obav kynout na teplém místě několik hodin a výsledný mazanec bude krásně nadýchaný. Když nalijete droždí rozmíchané v mléce přímo do důlku v mouce, získáte jinou výhodu: než droždí vzejde, z mouky se pohodlně stihne uvolnit lepek. Těsto díky tomu bude pružné a vy se tolik nenadřete při hnětení.
  • MÁSLO přilijte do těsta jako poslední surovinu – aby mouka nejdřív nasákla tekutinu, nikoli tuk. Máslo před přiléváním k těstu nechte zchladnout! Jinak spaří a zahubí kvasnice a s těstem se vám bude špatně pracovat! Těsto zadělané teplým/horkým máslem je mazlavé a bochánek při kynutí špatně drží a roztéká se (ověřeno v praxi!).
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Velikonoční cupcaky

Puntíkovaná & kropenatá vajíčka (máslové sušenky s vanilkou)

Vajíčka slepovaná citronovým krémem (máslové sušenky s vanilkou)

Sladké Velikonoce!

REKLAMA

Komentáře

Obrazek uzivatele
Myslím, že stále lze vymýšlet něco nového, já například dělám kynutý mazanec trochu jinak a je vynikající.
Obrazek uzivatele
Myslím, že i mazanec lze vylepšit. Já ho dělám trochu jinak a je vynikající.

Přidat komentář