
Mazanec
Hanka Šemíková tvrdí, že na mazanci nejde vymyslet nic nového. Tajemství dokonalého receptu je podle ní v poměrech jednotlivých ingrediencí. A tak nám prozradila ty své, léty prověřované a vyladěné...
Ingredience
- 30g čerstvého droždí
- 75g krupicového cukru
- 150ml mléka
- 375g hladké mouky
- 6g soli
- kůra z 1/2 citronu
- 3 žloutky
- 15g vanilkového cukru s pravou vanilkou
- 95g másla, rozpuštěného a zchladlého
- 50g plátků mandlí
- 50g rozinek naložených v rumu
- prošlehané vejce na potření
- moučkový cukr na poprášení
Příprava jídla
1 Z droždí, lžičky cukru a části mléka připravte kvásek a nechte ho vzejít.
2 Mouku prosejte do mísy, vmíchejte sůl a citronovou kůru.
3 Do vzešlého kvásku vmíchejte žloutky, zbylé mléko a cukr, vanilkový cukr a máslo. Promíchejte, vlijte do ochucené mouky a vypracujte těsto. Nechte kynout, než těsto zdvojnásobí objem (cca 1,5 hodiny) a pak zapracujte 40g mandlí a rozinky. Vytvarujte bochánek a nechte znovu kynout (ideálně v dortové formě o průměru 24cm). Zatímco mazanec kyne předehřejte troubu na 190°C.
4 Nakonec mazanec potřete rozšlehaným vajíčkem, posypte zbylými mandlemi a vložte i s formou do trouby. Pečte 10 minut, ztlumte na 150°C a pečte ještě 40–50 minut. Po vytažení nechte zchladnout a poprašte moučkovým cukrem.
Tipy & triky
- MOUKA by měla být co nejčerstvější. Pokud chcete podpořit kynutí, můžete ji nechat nahřát na topení nebo ve vlahé troubě. Mouku samozřejmě provzdušněte. Kromě obligátního síta existuje i jednoduchý trik: mouku nasypte do velké mísy, v níž pak budete zadělávat těsto – ideální je kameninová, keramická, popřípadě skleněná či neporušená smaltovaná –, a pár minut ji načechrávejte vidličkou.
- KVÁSEK se tradičně zadělává z droždí, mouky a mléka (můžete a nemusíte přidat cukr). Na povrchu směsi se po cca 10 minutách utvoří velké bubliny. Když necháte droždí vzejít zvlášť v misce, můžete potom hotové těsto nechat bez obav kynout na teplém místě několik hodin a výsledný mazanec bude krásně nadýchaný. Když nalijete droždí rozmíchané v mléce přímo do důlku v mouce, získáte jinou výhodu: než droždí vzejde, z mouky se pohodlně stihne uvolnit lepek. Těsto díky tomu bude pružné a vy se tolik nenadřete při hnětení.
- MÁSLO přilijte do těsta jako poslední surovinu – aby mouka nejdřív nasákla tekutinu, nikoli tuk. Máslo před přiléváním k těstu nechte zchladnout! Jinak spaří a zahubí kvasnice a s těstem se vám bude špatně pracovat! Těsto zadělané teplým/horkým máslem je mazlavé a bochánek při kynutí špatně drží a roztéká se (ověřeno v praxi!).
Přidat komentář
- Pro psaní komentářů se přihlaste nebo zaregistrujte.
Komentáře
Dagmar Swigoňová
30. Březen 2018 08:45
Dagmar Swigoňová
30. Březen 2018 08:46