0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční houbový kuba

Houbový kuba
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tradiční houbový kuba

3.3/5 Počet hodnocení: 50
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1563 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 153 g
Tuky 76 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kubu někdo ho miluje, jiný se mu na Vánoce raději obloukem vyhne. Redaktorka Katka Kočičková je rozhodně z prvního tábora. „Na kapra si nepotrpím, ale bez kuby by pro mě nebyly Vánoce. Nejradši ho mám v úplně tradiční podobě. Spojení voňavých hub a krup miluju od dětství,“ dodává.

Suroviny

sušené houby 70 g
sádlo 5 PL
+ na vymazání pekáčku
kroupy 250 g
vývar zeleninový 1 l
sůl
kmín
drcený, podle chuti
česnek 4 stroužky
2–4 stroužky podle chuti, část prolisovaná, část na plátky
cibule 2 ks
velké, nakrájené nadrobno
majoránka (drhnutá)
podle chuti
máslo plátky
navrch

Postup

1

Houby namočte do horké vody a nechte je nabobtnat. Pak je slijte, ale tekutinu uchovejte. Houby nasekejte. Pekáček vymažte sádlem.

2

Kroupy vyperte ve studené vodě a nechte okapat. Pak zalijte vývarem a vařte pozvolna odkryté do změknutí krup, tekutina by se měla vstřebat. Uvařené kroupy ochuťte solí, kmínem a prolisovaným česnekem, promíchejte a zatím odložte.

3

Na pánvi rozehřejte 4 lžíce sádla a opečte na něm cibuli dozlatova, přidejte plátky česneku, nasekané houby, kmín a společně opékejte. Pak podlijte trochou uchované tekutiny z hub a duste houby do změknutí.

4

Do krup vmíchejte směs z pánve, přidejte majoránku a směs přesuňte do pekáčku. Navrch položte plátky másla, dejte do trouby vyhřáté na 180°C a nechte zapéct, až se vytvoří křupavá kůrčička, trvá to asi 20 minut.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka
  • Lidé a jídlo

Beránkova cesta aneb Upečte si ve smaltovaných formách z Česka

Na tom, jak pěkného beránka nebo bábovku postavíme na slavnostní stůl, má zásadní vliv forma. Ta dobrá vykouzlí milé rysy, skvěle vede teplo a upečené dílo z ní hladce vyklouzne. A taky neco vydrží. My jsme ideální formu našli ve smaltovně...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč