Kubu někdo ho miluje, jiný se mu na Vánoce raději obloukem vyhne. Redaktorka Katka Kočičková je rozhodně z prvního tábora. „Na kapra si nepotrpím, ale bez kuby by pro mě nebyly Vánoce. Nejradši ho mám v úplně tradiční podobě. Spojení voňavých hub a krup miluju od dětství,“ dodává.
Postup
Houby namočte do horké vody a nechte je nabobtnat. Pak je slijte, ale tekutinu uchovejte. Houby nasekejte. Pekáček vymažte sádlem.
Kroupy vyperte ve studené vodě a nechte okapat. Pak zalijte vývarem a vařte pozvolna odkryté do změknutí krup, tekutina by se měla vstřebat. Uvařené kroupy ochuťte solí, kmínem a prolisovaným česnekem, promíchejte a zatím odložte.
Na pánvi rozehřejte 4 lžíce sádla a opečte na něm cibuli dozlatova, přidejte plátky česneku, nasekané houby, kmín a společně opékejte. Pak podlijte trochou uchované tekutiny z hub a duste houby do změknutí.
Do krup vmíchejte směs z pánve, přidejte majoránku a směs přesuňte do pekáčku. Navrch položte plátky másla, dejte do trouby vyhřáté na 180°C a nechte zapéct, až se vytvoří křupavá kůrčička, trvá to asi 20 minut.