Tradiční houbový kuba

Houbový kuba
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tradiční houbový kuba

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1563 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 153 g
Tuky 76 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Kubu někdo ho miluje, jiný se mu na Vánoce raději obloukem vyhne. Redaktorka Katka Kočičková je rozhodně z prvního tábora. „Na kapra si nepotrpím, ale bez kuby by pro mě nebyly Vánoce. Nejradši ho mám v úplně tradiční podobě. Spojení voňavých hub a krup miluju od dětství,“ dodává.

Suroviny

sušené houby 70 g
sádlo 5 PL
+ na vymazání pekáčku
kroupy 250 g
vývar zeleninový 1 l
sůl
kmín
drcený, podle chuti
česnek 4 stroužky
2–4 stroužky podle chuti, část prolisovaná, část na plátky
cibule 2 ks
velké, nakrájené nadrobno
majoránka (drhnutá)
podle chuti
máslo plátky
navrch

Postup

1

Houby namočte do horké vody a nechte je nabobtnat. Pak je slijte, ale tekutinu uchovejte. Houby nasekejte. Pekáček vymažte sádlem.

2

Kroupy vyperte ve studené vodě a nechte okapat. Pak zalijte vývarem a vařte pozvolna odkryté do změknutí krup, tekutina by se měla vstřebat. Uvařené kroupy ochuťte solí, kmínem a prolisovaným česnekem, promíchejte a zatím odložte.

3

Na pánvi rozehřejte 4 lžíce sádla a opečte na něm cibuli dozlatova, přidejte plátky česneku, nasekané houby, kmín a společně opékejte. Pak podlijte trochou uchované tekutiny z hub a duste houby do změknutí.

4

Do krup vmíchejte směs z pánve, přidejte majoránku a směs přesuňte do pekáčku. Navrch položte plátky másla, dejte do trouby vyhřáté na 180°C a nechte zapéct, až se vytvoří křupavá kůrčička, trvá to asi 20 minut.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín

10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit