Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Tradiční houbový kuba
Tradiční houbový kuba
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tradiční houbový kuba

4.5/5 Počet hodnocení: 80
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1563 kcal
Bílkoviny 49 g
Sacharidy 153 g
Tuky 76 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Základem houbového kuby jsou sušené houby, proto na jejich množství nešetřete. Tuto vánoční klasiku někdo miluje, jiný se mu raději obloukem vyhne. Redaktorka Katka Kočičková rozhodně patří do prvního tábora. „Na kapra si nepotrpím, ale bez kuby by pro mě nebyly Vánoce. Nejradši ho mám v úplně tradiční podobě. Spojení voňavých hub a krup miluju od dětství,“ dodává. Pokud chcete recept na houbového kubu obměnit, můžete kroupy nahradit bulgurem, jáhlami nebo rýží. 

Suroviny

+ na vymazání pekáčku
kroupy 250 g
vývar zeleninový 1 l
sůl
drcený, podle chuti
česnek 4 stroužky
2–4 stroužky podle chuti, část prolisovaná, část na plátky
velké, nakrájené nadrobno
majoránka (drhnutá)
podle chuti
máslo plátky
navrch

Postup

1

Houby namočte do horké vody a nechte je nabobtnat. Pak je slijte, ale tekutinu uchovejte. Houby nasekejte. Pekáček vymažte sádlem.

2

Kroupy vyperte ve studené vodě a nechte okapat. Pak zalijte vývarem a vařte zvolna odkryté do změknutí krup, tekutina by se měla vstřebat. Uvařené kroupy ochuťte solí, kmínem a prolisovaným česnekem, promíchejte a zatím odložte.

3

Na pánvi rozehřejte 4 lžíce sádla a opečte na něm cibuli dozlatova, přidejte plátky česneku, nasekané houby, kmín a společně opékejte. Pak podlijte trochou uchované tekutiny z hub a duste houby do změknutí.

4

Do krup vmíchejte směs z pánve, přidejte majoránku a směs přesuňte do pekáčku. Navrch položte plátky másla, dejte do trouby předehřáté na 180°C a nechte zapéct, až se vytvoří křupavá kůrčička, trvá to asi 20 minut.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/12 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/12

Apetit magazín