Základem houbového kuby jsou sušené houby, proto na jejich množství nešetřete. Tuto vánoční klasiku někdo miluje, jiný se mu raději obloukem vyhne. Redaktorka Katka Kočičková rozhodně patří do prvního tábora. „Na kapra si nepotrpím, ale bez kuby by pro mě nebyly Vánoce. Nejradši ho mám v úplně tradiční podobě. Spojení voňavých hub a krup miluju od dětství,“ dodává. Pokud chcete recept na houbového kubu obměnit, můžete kroupy nahradit bulgurem, jáhlami nebo rýží.
Postup
Houby namočte do horké vody a nechte nabobtnat. Slijte, ale tekutinu uchovejte. Houby nakrájejte na menší kousky.
Kroupy vyperte ve studené vodě a nechte okapat. Dejte do hrnce, zalijte vývarem a zvolna vařte do změknutí (tekutina by se měla vstřebat). Uvařené kroupy ochuťte solí, kmínem a prolisovaným česnekem. Promíchejte a odložte stranou.
Na pánvi rozehřejte sádlo. Cibuli nakrájejte nadrobno a opečte na sádle dozlatova. Přidejte plátky česneku, nasekané houby a kmín. Společně opékejte 2-3 minuty. Podlijte trochou vody z hub a duste do změknutí.
Houbovou směs smíchejte s kroupami a přidejte majoránku. Pekáč vymažte sádlem a naplňte směsí. Navrch položte plátky másla. Pečte přibližně 20 minut na 180 °C, až se vytvoří křupavý povrch.