Tradiční segedínský guláš

Segedínský guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tradiční segedínský guláš

Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (102)
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5685 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 450 g
Tuky 303 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Den uleželý je nejlepší!

Suroviny

vepřová plec 800 g
na kostky 3x3 cm
sádlo 3 PL
cibule 4 ks
nakrájená najemno
kmín 1 ČL
drcený
česnek 4 stroužky
drcené
mouka pšeničná hladká 2 PL
zelí kysané bílé 400 g
vymačkané, pokrájené, nálev si ponechte
paprika sladká 2 PL
mletá, lze použít i pálivou
bobkový list 4 ks
vývar hovězí 1.2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání 200 ml
minimálně 31%
zakysaná smetana 4 PL

Postup

1

V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova a pak přisypte drcený kmín.

2

Přidejte maso a orestujte ho tak, aby se zatáhlo.

3

Přidejte česnek, osolte, zaprašte moukou a zhruba minutu restujte. 

4

Maso posypte paprikou a krátce ji opečte.

5

Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a na mírném ohni duste pod pokličkou do poloměkka, zhruba 30 minut.

6

Poté přidejte zelí, přilijte zbylý vývar a trochu nálevu ze zelí. Za občasného míchání duste pod pokličkou cca další půlhodinu, dokud maso není měkké. 

7

Vmíchejte smetanu pro zjemnění a na mírném ohni provařte zhruba 5 minut, aby se chutě spojily.

8

Dochuťte solí a pepřem.

Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany a s houskovým knedlíkem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

Vladislav Hanuš

V surovinách není uvedena mletá sladká paprika, ale v postupu ano. Dal jsem PL lžíci a přidal 6 kuliček nového koření.

Martina Kojzarová

In reply to by vhanus

Dobrý den, pane Hanuši,
děkujeme za upozornění. Paprika v surovinách byla, ale nebyla uvedena tučně, takže se tam, chudák, úplně ztratila. Vše už by mělo být nyní v pořádku. A děkujeme za tip na nové koření, příště vyzkoušíme.

Ještě jednou moc děkujeme a přejeme krásné svátky,
redakce Apetitu

Apetit magazín

Kolik hořčic znáte?
  • Novinky a zajímavosti

Kolik hořčic znáte?

Může být hustá i tekutá, jasně žlutá či nahnědlá, jemná, sladká i pikantní. Hořčice je všestranné dochucovadlo, které se vyrábí z mletých hořčičných semínek, vody, cukru, soli a octa. Možná vás překvapí, že je jedním z nejrozšířenějších...
9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...

Obchod Apetit