0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tradiční segedínský guláš

Tradiční segedínský guláš
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Tradiční segedínský guláš

4.6 / 5. Počet hodnocení: 112
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5685 kcal
Bílkoviny 249 g
Sacharidy 450 g
Tuky 303 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Den uleželý je nejlepší! Segedínský guláš je klasika, která potěší všechny milovníky kysaného zelí. Je vynikající s knedlíkem, ale pochutnáte si na něm i s čerstvým křupavým chlebem. 

Suroviny

vepřová plec 800 g
na kostky 3x3 cm
sádlo 3 PL
cibule 4 ks
nakrájená najemno
kmín 1 ČL
drcený
česnek 4 stroužky
drcené
mouka pšeničná hladká 2 PL
zelí kysané bílé 400 g
vymačkané, pokrájené, nálev si ponechte
paprika mletá sladká 2 PL
mletá, lze použít i pálivou
bobkový list 4 ks
vývar hovězí 1.2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
smetana ke šlehání 200 ml
minimálně 31%
zakysaná smetana 4 PL

Postup

1

V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibulku dozlatova a pak přisypte drcený kmín.

2

Přidejte maso a orestujte ho tak, aby se zatáhlo.

3

Přidejte česnek, osolte, zaprašte moukou a zhruba minutu restujte. 

4

Maso posypte paprikou a krátce ji opečte.

5

Zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a na mírném ohni duste pod pokličkou do poloměkka, zhruba 30 minut.

6

Poté přidejte zelí, přilijte zbylý vývar a trochu nálevu ze zelí. Za občasného míchání duste pod pokličkou cca další půlhodinu, dokud maso není měkké. 

7

Vmíchejte smetanu pro zjemnění a na mírném ohni provařte zhruba 5 minut, aby se chutě spojily.

8

Dochuťte solí a pepřem.

9

Podávejte ozdobené lžící zakysané smetany a s houskovým knedlíkem.

Související články

Jak na to: Cibulový základ pro dokonalý guláš
  • Tipy a triky

Jak na to: Cibulový základ pro dokonalý guláš

Správný hospodský guláš se neobejde bez trpělivosti, kromě pomalého vaření budete potřebovat čas na krájení velkého množství cibule a nasledné smažení, od kterého se neodchází. Poradíme vám, jak na ten nejlepší cibulový základ, aby byl váš...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2013/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2013/10

Komentáře

Vladislav Hanuš

V surovinách není uvedena mletá sladká paprika, ale v postupu ano. Dal jsem PL lžíci a přidal 6 kuliček nového koření.

Martina Kojzarová

In reply to by vhanus

Dobrý den, pane Hanuši,
děkujeme za upozornění. Paprika v surovinách byla, ale nebyla uvedena tučně, takže se tam, chudák, úplně ztratila. Vše už by mělo být nyní v pořádku. A děkujeme za tip na nové koření, příště vyzkoušíme.

Ještě jednou moc děkujeme a přejeme krásné svátky,
redakce Apetitu

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit