Pěkně omaštěná a ocukrovaná sladkost patří již tradičně k oslavám masopustu. Boží milosti nejlépe chutnají smažené na domácím sádle.
Postup
1
Na vál dejte mouku, máslo, žloutky i celé vejce, citronovou kůru a šťávu, rum a sůl a asi deset minut důkladně hněťte těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v chladu odpočinout dvě až tři hodiny.
2
Z těsta vyválejte tenký plát a z něj tvořítky nebo rádlem vykrajujte hvězdy, kolečka, ptáčky a další tvary. Každý kousek po okrajích ještě několikrát ozdobně prořízněte. Vyválené a nakrájené tvary ještě přikryjte a nechte deset minut odpočinout.
3
Smažte ve větším množství sádla dozlatova. Usmažené odkládejte na papírový ubrousek, aby se vsákl přebytečný tuk. Ještě teplé posypte moučkovým cukrem.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hody z uzeného masa: Jak vyladit menu s uzeným masem(3 recepty )
- Masopustní pečení aneb Od pagáčů, přes boží milosti až po koblihy(18 receptů )
- Menu inspirované 19. stoletím: více než 30 jídel à la Rettigová(18 receptů )
- Tradiční zabijačkové hody. Jak na jitrničky, prdelačku nebo uzené z komína(33 receptů )
- Koblihy a spol.: Usmažte si voňavé vdolky, donuty, boží milosti, churros, beignets, fritters nebo uzly(30 receptů )
- Smažené sladkosti – cesta k radosti! Vdolky, boží milosti a koblihy na všechny způsoby pro začátečníky i mistry(33 receptů )