0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Muzeum gastronomie

Muzeum gastronomie
sdílet:
Zjistěte, jak stolovali naši předkové.

„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří“ nebo „Řekni mi, co jíš, já ti řeknu, kdo jsi!“ – tyto slavné citáty známe všichni, ale ne každý ví, kdo je autorem a z jakých dob pochází. To a další zajímavosti se dozvíte v Muzeu gastronomie v pražské Jakubské ulici. Jeho zakladatelé, manželé Nina a Ladislav Provaanovi, měli již od dětství blízký vztah ke gastronomii, díky které se také seznámili. Stala se jejich životním koníčkem, o který se chtěli podělit s ostatními. V centru Prahy si otevřeli muzeum, které seznamuje s přípravou pokrmů a stolováním v průběhu několika století.

Dozvíte se, že naši předkové již v renesanci používali téměř stejné kuchyňské náčiní jako my a měli i podobný jídelníček, jen o něco zdravější. Vyráběli domácí těstoviny, sýry a máslo. Na jakých pecích a sporácích jídla připravovali a jaká struhadla, krouhadla a další vymoženosti používali, uvidíte ve stálé expozici Muzea gastronomie. Můžete prozkoumat vývoj příborů a kuchyňských uniforem, jejichž barevná škála se změnila z černé a šedé po současnou bílou barvu. V galerii světových kuchařů zjistíte, kdo jsou autoři známých citátů, a blíže se seznámíte s gastronomickými osobnostmi, jako je Guillaume Tirel, který ve své kuchařce popsal velmi užitečný postup, jak odsolit maso nebo polévku. České kulináře zastupuje Magdalena Dobromila Rettigová, která se umístila na 88. místě v žebříčku nejvýznamnějších českých osobností. V Muzeu gastronomie najdete první vydání její slavné Domácí kuchařky.

 

 

Připravila Irena Vaňková

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč