Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kde ochutnat nejlepší frgál? Na Valašsku!

Kde ochutnat nejlepší frgál? Na Valašsku!
sdílet:

Tenké kynuté koláče s hruškovou náplní se na Valašsku pečou po staletí. Ten nejdokonalejší ze všech hledá už dvanáctý rok soutěž O nejlepší valašský frgál. Zapojit se může každý.

Recepty na nadýchané koláče s typickou náplní patří k rodinným pokladům. Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, stačí si ale osvojit pár pravidel, a rychle zjistí, že to s ním až tak komplikované není. S podobnými obavami se určitě nepotýkají pekařky a pekaři, kteří se rozhodli zapojit do soutěže O nejlepší valašský frgál, jež každoročně patří k vrcholům Karlovského gastrofestivalu. Ten se letos koná o víkendu 4. až 6. října ve Velkých Karlovicích na Valašsku. Soutěž proběhne v neděli 6. října. Zahájena bude v pravé poledne. V porotě usedne i Ladislav Frgal a vítězka loňského klání Zdenka Úlehlová, která bodovala se svým hruškovým frgálem. Pomleté a uvařené sušené hrušky patří k tradičním náplním valašských koláčů.

Sladký symbol Valašska

Frgály patří už několik staletí k nejchutnějším symbolům valašské kuchyně. Podle stejného receptu je již po generace pečou u příležitosti velkých svátků, a tak si na nich na Valašsku pochutnávají na Velikonoce, Vánoce či při křtinách či svatbách. Ten jediný a pravý frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a plní se jednodruhovou náplní. Tou tradičně bývají již zmiňované sušené švestky, které se namočí, pomelou, uvaří a dochutí. V náplni se však mohou objevit i povidla, tvaroh, mák či méně obvyklé experimenty jako borůvky, ořechy, ryngle či dýně.

Při soutěži O nejlepší valašský frgál porota posuzuje především dodržení daných parametrů. Zajímá ji také vzhled, tvar, chuť a vůně koláče i poměr náplně k těstu a originální pojetí daného tématu. Loni dostala porota k ochutnání 83 koláčů. Klání se mohou účastnit jak profesionálové, tak amatérští pekaři a pekařky. Chcete se zapojit? Podívejte se na pravidla na www.karlovskygastrofestival.cz.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč