0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kde ochutnat nejlepší frgál? Na Valašsku!

Kde ochutnat nejlepší frgál? Na Valašsku!
sdílet:
Tenké kynuté koláče s hruškovou náplní se na Valašsku pečou po staletí. Ten nejdokonalejší ze všech hledá už dvanáctý rok soutěž O nejlepší valašský frgál. Zapojit se může každý.

Recepty na nadýchané koláče s typickou náplní patří k rodinným pokladům. Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, stačí si ale osvojit pár pravidel, a rychle zjistí, že to s ním až tak komplikované není. S podobnými obavami se určitě nepotýkají pekařky a pekaři, kteří se rozhodli zapojit do soutěže O nejlepší valašský frgál, jež každoročně patří k vrcholům Karlovského gastrofestivalu. Ten se letos koná o víkendu 4. až 6. října ve Velkých Karlovicích na Valašsku. Soutěž proběhne v neděli 6. října. Zahájena bude v pravé poledne. V porotě usedne i Ladislav Frgal a vítězka loňského klání Zdenka Úlehlová, která bodovala se svým hruškovým frgálem. Pomleté a uvařené sušené hrušky patří k tradičním náplním valašských koláčů.

Sladký symbol Valašska


Frgály patří už několik staletí k nejchutnějším symbolům valašské kuchyně. Podle stejného receptu je již po generace pečou u příležitosti velkých svátků, a tak si na nich na Valašsku pochutnávají na Velikonoce, Vánoce či při křtinách či svatbách. Ten jediný a pravý frgál má v průměru 30 cm, váží 600 gramů a plní se jednodruhovou náplní. Tou tradičně bývají již zmiňované sušené švestky, které se namočí, pomelou, uvaří a dochutí. V náplni se však mohou objevit i povidla, tvaroh, mák či méně obvyklé experimenty jako borůvky, ořechy, ryngle či dýně.

Při soutěži O nejlepší valašský frgál porota posuzuje především dodržení daných parametrů. Zajímá ji také vzhled, tvar, chuť a vůně koláče i poměr náplně k těstu a originální pojetí daného tématu. Loni dostala porota k ochutnání 83 koláčů. Klání se mohou účastnit jak profesionálové, tak amatérští pekaři a pekařky. Chcete se zapojit? Podívejte se na pravidla na www.karlovskygastrofestival.cz.

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit