Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 158
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4679 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 505 g
Tuky 246 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Petr Kotačka vede spolu se svou maminkou pekařství ve Staňkově. Na jeho koláče se vyplatí zajet, a to i přesto, že si je právě teď můžete podle jeho receptu upéct doma...

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
mléko 250 ml
vlažné
máslo 125 g
rozpuštěné
vejce 1 ks
vejce 1 ks
na potření
sůl špetka
tvarohová náplň
povidlová náplň
maková náplň
loupané, na ozdobení
Na polevu
tuzemák

Postup

1

Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.

2

Prosijte mouku a sůl, přidejte vejce a žloutek, zbylé mléko a cukr, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Vypracujte měkké těsto a nechte ho cca 30 minut kynout.

3

Těsto rozdělte na čtvrtiny a vytvarujte bochánky. Položte je na pomaštěný pečicí papír a nechte dalších 15 minut kynout. Pak je rukou či válečkem vytvarujte na cca 0,5 cm silné placky. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a na plochu koláče stejnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.

4

Koláče s rozetřeným tvarohem ozdobte pomocí cukrářského sáčku povidlovou a makovou náplní a mandlemi – s malováním koláče si můžete pohrát, jak je libo.

5

Pečte, až budou okraj a spodek koláče zlatavé; cca 15–20 minut.

6

Po upečení ještě zatepla zakapejte směsí sladké a zakysané smetany s troškou vanilkového cukru a rumu.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

NÁPLNĚ

  • Tvarohová náplň: Utřete 1 kg tučného tvarohu (balený v kostce), 200 g krupicového cukru, 2 malá vejce, 2 lžičky strouhané kůry z biocitronu, špetku soli, 1 lžíci hrubé mouky a nařeďte smetanou ke šlehání tak, aby se náplň dobře roztírala.
  • Povidlová náplň: Kvalitní švestková povidla propasírujte a dochuťte trochou rumu.
  • Maková náplň: Promíchejte 125 g mletého máku s cukrem podle chuti, kápněte trochu rumu, zalijte vařící vodou a nechte vychladnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín

AD
Vánoční kouzlo v každém dárku: Objevte jedinečné delikatesy
  • Nakupujeme

Vánoční kouzlo v každém dárku: Objevte jedinečné delikatesy

Opět tu máme čas, kdy přemýšlíte, jaký dárek dát pod třpytivý stromeček vašim nejdražším. A jako každý rok si budete lámat hlavu nad tím, co přinést na návštěvu k vašim přátelům nebo třeba sousedům. Letos na to jděte chytře. Je přirozené,...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
339 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč