0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 145
Do hodiny 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4679 kcal
Bílkoviny 114 g
Sacharidy 505 g
Tuky 246 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Petr Kotačka vede spolu se svou maminkou pekařství ve Staňkově. Na jeho koláče se vyplatí zajet, a to i přesto, že si je právě teď můžete podle jeho receptu upéct doma...

Suroviny

droždí čerstvé 25 g
krupicový cukr 100 g
mouka pšeničná polohrubá 500 g
mléko 250 ml
vlažné
máslo 125 g
rozpuštěné
vejce 1 ks
žloutek 1 ks
vejce 1 ks
na potření
sůl špetka
tvarohová náplň
povidlová náplň
maková náplň
loupané, na ozdobení
Na polevu
vanilkový cukr
tuzemák

Postup

1

Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a trochy vlažného mléka připravte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít.

2

Prosijte mouku a sůl, přidejte vejce a žloutek, zbylé mléko a cukr, vzešlý kvásek a rozehřáté máslo. Vypracujte měkké těsto a nechte ho cca 30 minut kynout.

3

Těsto rozdělte na čtvrtiny a vytvarujte bochánky. Položte je na pomaštěný pečicí papír a nechte dalších 15 minut kynout. Pak je rukou či válečkem vytvarujte na cca 0,5 cm silné placky. Okraje potřete rozšlehaným vajíčkem a na plochu koláče stejnoměrně rozetřete tvarohovou náplň. Troubu předehřejte na 180 °C.

4

Koláče s rozetřeným tvarohem ozdobte pomocí cukrářského sáčku povidlovou a makovou náplní a mandlemi – s malováním koláče si můžete pohrát, jak je libo.

5

Pečte, až budou okraj a spodek koláče zlatavé; cca 15–20 minut.

6

Po upečení ještě zatepla zakapejte směsí sladké a zakysané smetany s troškou vanilkového cukru a rumu.

NĚCO NAVÍC

Začátečníkům může kynuté těsto připadat složité, když si ale osvojíte pár pravidel, zjistíte, že to s ním až tak komplikované není. Více v článku tady.

NÁPLNĚ

  • Tvarohová náplň: Utřete 1 kg tučného tvarohu (balený v kostce), 200 g krupicového cukru, 2 malá vejce, 2 lžičky strouhané kůry z biocitronu, špetku soli, 1 lžíci hrubé mouky a nařeďte smetanou ke šlehání tak, aby se náplň dobře roztírala.
  • Povidlová náplň: Kvalitní švestková povidla propasírujte a dochuťte trochou rumu.
  • Maková náplň: Promíchejte 125 g mletého máku s cukrem podle chuti, kápněte trochu rumu, zalijte vařící vodou a nechte vychladnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Apetit magazín