Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

Average: 2.9 (7 hlasování)
Tyhle nebesky nadýchané piškotové lívanečky z říjnového čísla Apetitu (Apetit 10/2019) zkrátka musíte zkusit! My si na nich vypěstovali doslova závislost. Jsou dokonalé coby sladká tečka po obědě i jako elegantní pohoštění k čaji. Upřímně? Jsou zkrátka skvělé v jakoukoli denní dobu... 
Pokud vám letošní říjnové číslo uniklo nebo jste o něj přišli, máme pro vás skvělé zprávy. Na send.cz můžete snadno objednat i starší čísla Apetitu a doplnit si tak sbírku! 

Recept:

Piškotové lívanečky se šlehanou smetanou

Ingredience:

  • 60 g másla, utřeného
  • 80 g krupicového cukru
  • 5 žloutků
  • najemno nastrouhaná citronová kůra podle chuti
  • vanilka podle chuti nebo 1 sáček vanilkového cukru (ten odečtěte od 80 g krupicového cukru uvedených výše)
  • 5 bílků, ušlehaných na tuhý sníh
  • 50 g hladké mouky
  • 50 g polohrubé mouky
  • 40 g másla + 30 g polohrubé mouky na vymazání a vysypání lívanečníku
  • 120 g meruňkového nebo rybízového džemu
  • 125 ml smetany ke šlehání (nebo podle chuti – viz Něco navíc)
  • 15 g moučkového cukru na oslazení šlehačky (viz Něco navíc)
  • tvaroh na strouhání (my jsme místo něj použili rozdrobený Olešnický)

 

Postup:
1 V míse do utřeného másla zamíchejte krupicový cukr, jeden po druhém přidejte žloutky, pak citronovou kůru, trochu vanilky a třete 1/4 hodiny (v robotu s ,pádlem‘ stačí cca 5 minut). Přidejte z bílků tuhý sníh a prosejte obě mouky, zlehka, ale dobře promíchejte. Těstem naplňte máslem vymazaný a moukou vysypaný lívanečník či formu na větší muffiny a lívanečky upečte v troubě při 180°C dočervena, trvá to cca 10 minut, zkontrolujte dříve. Těsto vystačí na 10–15 lívanečků – podle velikosti lívanečníku či formy.

2 Hotové lívanečky potřete zavařeninou a studené ozdobte šlehačkou a/nebo posypte strouhaným tvarohem.

NĚCO NAVÍC
Šlehačku sladit můžete, ale nemusíte. Nejspíš ale pro uvedený počet osob budete potřebovat zhruba 200–250 ml smetany ke šlehání.

Přidat komentář

Související recepty

Ricottové lívance s citronem a vanilkou

3.39394

Jednoduché palačinky à la crêpes Suzette

2.125

Jak na pražené lískové oříšky? (+ domácí nutela)

2.545455
REKLAMA