Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vánočkové uzlíky

Average: 3.1 (20 hlasování)

Vánoce bez vánočky si stěží dokážeme představit... Ale ne každý si troufá na pletení ze šesti, či dokonce z devíti pramenů. Pokud vás špejlemi vyztužená, složitá konstrukce, která musí dlouho pobýt v troubě, trochu děsí, nebojte se z vláčného vánočkového těsta uplést něco menšího. My vsadili na jednoduché uzlíky: uvážete je raz dva, rychleji kynou a kratší je i doba pečení. Navíc odpadá krájení a následné osychání nakrojené vánočky, protože každý má svou vlastní porci. Přejeme krásné a sladké Vánoce!

Recept:

Vánočkové uzlíky

Ingredience:

  • 25 g droždí
  • 250 ml smetany na vaření (12%), vlažné
  • 300 g polohrubé mouky, prosáté
  • 200 g hladké mouky, prosáté + případně navíc na podsypání
  • 100 g krupicového cukru
  • 90 g másla, změklého
  • 2 žloutky
  • kůra z 1/2 citronu, nastrouhaná
  • špetka soli
  • 50 g rozinek, předem namočených do rumu a slitých
  • 40 g mandlových plátků + navíc na posypání
  • 1 vejce, prošlehané, na potření

 

Postup:

1 Do mísy rozdrobte droždí. Přilijte polovinu smetany, přidejte lžíci mouky a lžíci cukru a promíchejte. Nechte asi 10 minut vzejít kvásek.

2 Do mísy robotu vsypte oba druhy mouky. Přidejte máslo, žloutky, zbytek smetany, kvásek, citronovou kůru, sůl, rozinky a 40 g mandlových plátků. Zapněte robot na nízké obrátky a nechte těsto hníst asi 10 minut. Těsto pochopitelně můžete vypracovat i ručně, ale bude to trvat delší dobu. Když je těsto hladké, lesklé a pružné, vyjměte ho, uložte do větší mísy, zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi 2 hodiny a 30 minut.

3 Pracovní plochu lehce poprašte hladkou moukou (není to ale nezbytné). Vykynuté těsto krátce propracujte, rozdělte na 4 díly a každý díl pak rozrojte na třetiny. Z každého kousku těsta poté vyválejte delší váleček. Jednoduše ho provlékněte jako uzel. Uzlíky vyskládejte na plech, zakryjte utěrkou a nechte 30 minut kynout. Vykynuté uzlíky potřete prošlehaným vejcem a posypte plátky mandlí. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C zhruba 25–30 minut dozlatova a poté nechte vychladnout. Před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.

Přidat komentář

Související recepty

Vosí hnízda

3

Tvarohová štóla

2.42857

Hvězdičky s brusinkami a pistáciemi

2.77778