Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Recepty na pokrmy z vajec

U nás najdete spoustu inspirace, jak si vejce – potravinu bohatou na bílkoviny – připravit v mnoha chutných podobách. Jste-li příznivci snídaňových vajíček, poradíme vám, jak připravit ta nejchutnější míchaná či sázená vejce, vejce naměkko i natvrdo, v podobě omelety nebo v kombinaci se šunkou jako hemenex. Prozradíme vám, jak připravit oblíbenou snídani Tomáše G. Masaryka, vejce do skla. Vejce tvoří součást tradičních snídaní také například v Anglii, ve Francii nebo USA. Připravte si s námi jednoduchá a chutná jídla z vajec, dopřejte svému tělu dostatek bílkovin a dalších prospěšných látek.

...

 

Vejce patří mezi výživově hodnotné suroviny a v našem jídelníčku by neměla chybět. Nutriční odborníci doporučují jíst 1 až 3 vajíčka denně. Vejce jsou totiž nejen bohatým zdrojem bílkovin, ale také vitaminů A, B  a E i vápníku draslíku a zinku. Vejce hrají důležitou roli v jídelníčku vegetariánů.

Sázená, ztracená, pošírovaná: Znáte úpravy vajec? 

  • Míchaná vejce: Připravují se mícháním na pánvi s rozehřátým tukem (nejlépe máslem). Ideální jsou k snídani, připravují se však také například jako náplň do rolád nebo jako součást polévek.
  • Sázená vejce neboli volská oka:  Připravují rozklepnutím vajíčka na rozehřátou pánev (ideální je lívanečník s formovanými otvory). Správně připravené sázené vejce má pevný bílek a tekutý žloutek. Podávat je můžete jako součást snídaně nebo třeba ke smažené květákové rýži. Volské oko se často podává k hrachové kaši, čočce na kyselo nebo v burgeru či typickém francouzském sendviči croque madame. Bez volského oka si jen obtížně představíme lečo, šakšuku nebo bibimbap.
  • Ztracená vejce: Neboli také vejce zastřená či pošírovaná připravujeme v horké vodě s trochou octa. Vodního víru se při přípravě využívá k tomu, aby se vajíčko ve vodě nerozptýlilo a sražený bílek vlivem dostředivé síly zůstal okolo tekutého žloutku. Typickým pokrmem jsou vejce Benedikt, která se tradičně podávají s holandskou omáčkou. Pošírovaná vejce však sluší také například kulajdě, kyselu nebo zelňačce.
  • Vejce na měkko: Vejce, která mají tekutý žloutek, se vaří 4 až 5 minut ve vodě. Podává se  posazenéve speciálních kalíšcích, aby se dal vršek vajíčka oddělit a bylo možné vyjídat obsah lžičkou. Vejce na měkko je snídaňová klasika.
  • Vejce natvrdo: Vejce vařená 8 až 10 minut mají pevný bílek i žloutek a lze je snadno oloupat. Hodí se do salátů, pomazánek nebo do vaječných chuťovek. Vařená vajce upotřebíte jako náplň do masa, jako jsou sekaná, skotská vejce, rolády nebo závitky. Typickým příkladem je španělský ptáček
  • Vejce na hniličku: Oblíbená úprava stojí na pomezí mezi vejcem uvařeným naměkko a natvrdo. Vaří se přibližně 7 minut a mají tekutý střed. Jsou ideální variantou pro všechny, kteří nemají rádi suchý vařený žloutek.
  • Hemenex: Vejce smažená na pánvi se šunkou. Šunka tvoří spodní část a na ni se postupně rozklepávají vejce. Výsledkem je spojení opečené šunky s pevným bílkem a tekutým žloutkem.
  • Omeleta: Umění dokonale šťavnaté omelety je potřeba si nejprve osvojit. Jak na to, vám poradíme přímo v našem receptu na dokonalou vaječnou omeletu. Existuje nespočet omeletových variací, které se liší použitými surovanami i technikou přípravy. Typickými zastánci svého druhu jsou například španělská omeleta s bramborami nebo francouzská omeleta.
  • Vejce do skla: Představují pohodlnou variantu vajíček na měkko. Vejce na měkko se vyškrábnou ze skořápek do skleničky, osolí, opepří a základ je hotový. Někomu postačí základní verze, první československý prezident Masaryk je prý měl rád s trochou strouhaného křenu.

Celý popis