Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Připravte si masové kuličky podle receptu IKEA. Kouzlo tkví v poměru masa a smetanové omáčce

Masové kuličky IKEA
ZDROJ: IKEA
sdílet:

Kromě nábytku a doplňků existuje v obchodním domě IKEA jeden výrobek, který v Evropě okouzlil miliony lidí, tedy přesněji řečeno jejich chuťové pohárky a stal se celosvětovou kulinářskou senzací – ikonické masové kuličky.  

Masové kuličky jsou pro švédskou kuchyni typické, tradičně se servírují se smetanovou omáčkou, bramborovou kaší a brusinkami.

  • V 80. letech minulého století zařadila IKEA masové kuličky do svých restaurací v obchodech jako cenově dostupnou variantu jídla, které si zákazníci mohou vychutnat během nakupování. To však ještě netušili, že kuličky brzy překročí zdi obchodů a lidé o nich budou mluvit jako o delikatese.  
  • Kromě masových kuliček má dnes obchodní dům v nabídce také dvě vegetariánské verze – zeleninové a bezmasé kuličky, které jsou vyrobené z hrachové bílkoviny, ovsa, brambor, cibule a jablek. 

S rostoucí oblibou masových kuliček IKEA rostla i poptávka po tajném receptu. V reakci na zvědavost fanoušků IKEA recept zveřejnila, a tak si každý může připravit oblíbenou švédskou pochoutku doma. 

Švédské masové kuličky IKEA

Na masové kuličky

  • 500 g hovězího mletého masa

  • 250 g vepřového mletého masa

  • 1 cibule, jemně nasekaná

  • 1 stroužek česneku (drcený nebo mletý) 

  • 100 g strouhanky 

  • 1 vejce

  • 5 lžic plnotučného mléka 

  • sůl a pepř 

Na smetanovou omáčku 

  • 40 g másla

  • 40 g hladké mouky 

  • 150 ml zeleninového vývaru 

  • 150 ml hovězího vývaru 

  • 150 ml smetany ke šlehání 

  • 2 lžičky sójové omáčky

  • 1 lžička dijonské hořčice 

  1. Hovězí a vepřové maso a smíchejte. Přidejte jemně nakrájenou cibuli, česnek, strouhanku, vejce a promíchejte. Přidejte mléko a vše dobře osolte a opepřete. 
  2. Směs vytvarujte do malých kuliček. Umístěte je na talíř, přikryjte a uložte na dvě hodiny do chladničky (pomůže jim to udržet si tvar při smažení).
  3. Na pánvi zahřejte olej na střední teplotu. Když je horký, opatrně přidejte masové kuličky a smažte, dokud nejsou hnědé ze všech stran.
  4. Nebo je dejte do pekáče na pečicí papír a pečte je v předehřáté troubě na 180 °C  30 minut.
  5. Na pánvi rozpusťte 40 g másla. Přidejte 40 g prosáté hladké mouky a míchejte dvě minuty. Přidejte oba vývary a pokračujte v míchání. Přidejte smetanu, 2 lžičky sójové omáčky a 1 lžičku hořčice. Přiveďte vše k varu a nechte omáčku zhoustnout. 
  6. Kuličky podávejte buď s krémovou bramborovou kaší, vařenými brambory nebo s hranolky.

Zdroj: IKEA

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Jak doma vyrobit těstoviny krok za krokem

Milujete italskou kuchyni a její přípravu? Naučíme vás vyrobit čerstvé domácí těstoviny jako od italské babičky. A přijdeme na kloub správné délce vaření u jednotlivých druhů těstovin pro nebeské italské „al dente“! ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč