Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dort krále Oskara II.: Upečte si oblíbený Ikea dezert sami!

Mandlový dort krále Oscara II.
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Známý švédský obchodní dům láká kromě nábytku na spoustu švédských dobrot. Jednou z nich je také mandlový dort krále Oskara II. Kdo už tento skvostný zákusek někdy ochutnal, věříme, že ne jen jednou. S naším receptem si ho můžete upéct doma a vězte, že bude ještě lepší!

Pokud čekáte zajímavou historku o vzniku tohoto dortu, bohužel vás musíme zklamat. Historické prameny nic o tom, jak švédský mandlový dort vznikl, neříkají. Proč nese název po švédském králi Oskaru II.? Upekl ho? Vymyslel ho? Nevíme. Spokojme se zkrátka s tím, že měl mandlový dort s máslovým krémem ve velké oblibě, a proto dezert nese jeho jméno.

Dort Ikea

U nás se stal dort populárním díky švédskému domu s nábytkem Ikea. Ačkoliv se na první pohled zdá, že jeho příprava je složitá, opak je pravdou. Dort je navíc přirozeně bezlepkový, pochutnají si na něm tedy i celiaci a odpůrci mouky.

  • Dort Oscara II. je sytý, hodně máslový a sladký. Neodmyslitelně do něj patří mleté mandle, které tvoří základ korpusu a sladkou chuť dortu ještě podporují. Zkuste si ho připravit podle našeho receptu.
  • V Česku se do povědomí dostal dort nejspíš díky švédskému obchodnímu řezězci s nábytkem. Dobývá však také české kavárny a objevuje se i na domácích stolech. 

Kdo byl král Oscar II.?

Oscar II., celým jménem Oscar Fredrik, byl švédský král v letech 1872-1907 a norský král v letech 1872-1905. Platil za vynikajícího řečníka a milovníka hudby i literatury. Vydal několik básnických knih. Z manželství se Žofií Nasavskou měl čtyři syny; nejstarší z nich, Gustav V., se stal jeho nástupcem.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Související články

Související recepty

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?
  • Zajímavosti

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme...