Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

11 otázek pro Davida Kalinu: Přílišná kreativita kuchařů může být na škodu

David Kalina
ZDROJ: se souhlasem Davida Kaliny
sdílet:

Šéfkuchař David Kalina se stará o chod pěti pražských restaurací. Ta poslední, kterou nedávno otevřel, nese název Red Pif. Má rád kuchyni Rakousko-Uherska a první republiky, při jejich vaření využívá dobové recepty z původních kuchařek.

1. Kdo vás přivedl k zájmu o gastronomii? 
Moje mlsnost a stálý hlad. Motal jsem se doma při vaření v kuchyni od doby, kam mi paměť sahá.

2. Na jaké jídlo z dětství rád vzpomínáte? 
S přihlédnutím k tomu, že je houbařská sezóna, teď téměř neustále vzpomínám na smetanovou houbovou omáčku s domácím knedlíkem – takovým tím pevným, který se v omáčce nerozmočí a nespadne z vidličky – od mé tety z jižních Čech.

3. Kdybyste měl uvařit levné jídlo, třeba do patnácti korun na porci, co by to bylo?
Uhlířina, jak se dělá u nás doma. Jsou to chlupaté knedlíky a brambory omaštěné cibulkou osmaženou do zlatova na sádle.

4. Kdo, nebo co vám bylo největším přínosem z hlediska kulinářských dovedností?
Na počátku kuchařské dráhy to bylo dívání se pod ruce starším mistrům řemesla a pak už dlouholetá praxe a neustálé se učení něčemu novému.

5. V čem podle vás kuchaři nejčastěji chybují? 
Někteří trpí až přílišnou kreativitou a za každou cenu se snaží vše přetvořit podle svých mnohdy nesmyslných nápadů.

6. Existuje ještě nějaká kuchařská technika, kterou byste se chtěl naučit? 
Nevím o ní. Vždy, když zaregistruji nějakou novinku, snažím se ji vyzkoušet.

7. Co vás na současné gastronomii irituje? 
Nedostatek personálu a lenost lidí.

8. Jak vnímáte enviromentální problémy spojené s gastronomickým průmyslem? 
Suroviny se snažíme nakupovat co nejvíce lokálně to jde, do našich nabídek zařazujeme stále více bezmasých jídel. Přibližně za měsíc (říjen 2022 – pozn. red.) pak otevřeme naši šestou restauraci Green table v pražském Florentinu. Restaurace bude vegetariánská a přímo v interiéru si budeme pěstovat saláty a bylinky.

9. Co vás kromě vaření ještě v životě naplňuje? 
Rodina.

10. Na čem momentálně pracujete? Kde vaříte? 
Momentálně nejvíc pracovního času trávím v naší nejnovější restauraci RED Pif na Andělu, dále pak také dohlížím na chod restaurací Mincovna, Tiskárna, U Tellerů a Potrefená husa Národní.

11. Jakou radu týkající se vaření byste rád předal čtenářům Apetitu? 
Zdraví máte jen jedno a proto si vybírejte kvalitní suroviny a potraviny, nejlépe s doložitelným původem.

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín