Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

11 otázek pro Davida Kalinu: Přílišná kreativita kuchařů může být na škodu

David Kalina
ZDROJ: se souhlasem Davida Kaliny
sdílet:

Šéfkuchař David Kalina se stará o chod pěti pražských restaurací. Ta poslední, kterou nedávno otevřel, nese název Red Pif. Má rád kuchyni Rakousko-Uherska a první republiky, při jejich vaření využívá dobové recepty z původních kuchařek.

1. Kdo vás přivedl k zájmu o gastronomii? 
Moje mlsnost a stálý hlad. Motal jsem se doma při vaření v kuchyni od doby, kam mi paměť sahá.

2. Na jaké jídlo z dětství rád vzpomínáte? 
S přihlédnutím k tomu, že je houbařská sezóna, teď téměř neustále vzpomínám na smetanovou houbovou omáčku s domácím knedlíkem – takovým tím pevným, který se v omáčce nerozmočí a nespadne z vidličky – od mé tety z jižních Čech.

3. Kdybyste měl uvařit levné jídlo, třeba do patnácti korun na porci, co by to bylo?
Uhlířina, jak se dělá u nás doma. Jsou to chlupaté knedlíky a brambory omaštěné cibulkou osmaženou do zlatova na sádle.

4. Kdo, nebo co vám bylo největším přínosem z hlediska kulinářských dovedností?
Na počátku kuchařské dráhy to bylo dívání se pod ruce starším mistrům řemesla a pak už dlouholetá praxe a neustálé se učení něčemu novému.

5. V čem podle vás kuchaři nejčastěji chybují? 
Někteří trpí až přílišnou kreativitou a za každou cenu se snaží vše přetvořit podle svých mnohdy nesmyslných nápadů.

6. Existuje ještě nějaká kuchařská technika, kterou byste se chtěl naučit? 
Nevím o ní. Vždy, když zaregistruji nějakou novinku, snažím se ji vyzkoušet.

7. Co vás na současné gastronomii irituje? 
Nedostatek personálu a lenost lidí.

8. Jak vnímáte enviromentální problémy spojené s gastronomickým průmyslem? 
Suroviny se snažíme nakupovat co nejvíce lokálně to jde, do našich nabídek zařazujeme stále více bezmasých jídel. Přibližně za měsíc (říjen 2022 – pozn. red.) pak otevřeme naši šestou restauraci Green table v pražském Florentinu. Restaurace bude vegetariánská a přímo v interiéru si budeme pěstovat saláty a bylinky.

9. Co vás kromě vaření ještě v životě naplňuje? 
Rodina.

10. Na čem momentálně pracujete? Kde vaříte? 
Momentálně nejvíc pracovního času trávím v naší nejnovější restauraci RED Pif na Andělu, dále pak také dohlížím na chod restaurací Mincovna, Tiskárna, U Tellerů a Potrefená husa Národní.

11. Jakou radu týkající se vaření byste rád předal čtenářům Apetitu? 
Zdraví máte jen jedno a proto si vybírejte kvalitní suroviny a potraviny, nejlépe s doložitelným původem.

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč