
Samosy z trouby
Samosy plné zeleniny se vejdou akorát do dlaně. Mají jediný zápor – ani je nestihnete dát na talíř... Zkrátka jedna po druhé zmizí z plechu, než stihnou úplně vychladnout.
Ingredience
- poloviční dávka základního těsta
- 1/2 lžičky mleté kurkumy
- černucha (nebo tmavá sezamová semínka) na posypání
- 1 rozšlehané vejce na potření
- sůl
- 200 g brambor, nakrájených na kostičky
- 100 g růžiček květáku
- 1 lžíce rostlinného oleje nebo ghí
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku, podrcený
- 1,5cm čerstvého zázvoru, nastrouhaného
- 1 lžička kari koření + větší špetka chilli
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička garam masala
- 120 g směsi mraženého hrášku a mrkve
- 1 svazek koriandru
- menší hrst lístků máty
- 1 lžíce limetové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 1/2 zelené chilli papričky, nakrájené
NA NÁPLŇ
NA ZELENÉ ČATNÍ
Příprava jídla
1 Do osolené vody dejte vařit brambory, na posledních 5 minut vaření přihoďte květák. Uvařenou zeleninu slijte.
2 Na větší pánvi rozehřejte olej a opékejte cibuli, česnek, zázvor a koření. Jakmile se všechno rozvoní, vložte do pánve uvařené brambory a květák. Směs můžete trochu rozšťouchat. Přisypte hrášek s mrkví a chvíli opékejte, až změknou a vše se obalí v koření a tuku. Nechte vychladnout.
3 Připravte těsto, v mouce navíc rozmíchejte kurkumu. Těsto rozválejte a nakrájejte na čtverce. Do středu každého čtverce dejte trochu náplně, překlopte tak, aby vznikl trojúhelník a okraj přitiskněte a ozdobte hrotem vidličky. Samosy vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a posypte černuchou. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova.
4 Přísady na čatní promixujte, osolte, promíchejte a podávejte k hotovým samosám.
Přidat komentář