Pokud je pro vás jelítko příliš odvážná volba, použijte místo něj chorizo – nejlépe tu variantu, která vyžaduje tepelnou úpravu.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě zapékací misky nebo jednu přiměřeně velkou zapékací mísu vymažte sádlem či máslem a nasypte do ní brambory promíchané s cibulí, rovnoměrně prolijte smetanou, osolte a opepřete. Pečte asi 45 minut, aby brambory zezlátly a změkly. Zhruba po půlhodině rozdělte navrch kolečka jelita.
Až brambory změknou, vyjměte z trouby, v obsahu misek rozhrňte důlky podle počtu vajec, rozklepněte do nich vejce a vraťte do trouby na cca 5–10 minut – podle toho, jak moc chcete vajíčka ztuhlá. Podávejte posypané jarní cibulkou a hladkolistou petrželkou.