Recepty na bezlepkové cukroví: Jak ho upéct, abyste si opravdu pochutnali?
Bez cukroví by Vánoce prostě nebyly ono. Svátky je potřeba si pěkně osladit. A to mohou s tím správným receptem na bezlepkové vánoční cukroví i ti, kteří se lepku musí vyhnout. Poradíme vám, jak ho upéct, aby si pochutnali i ti, kteří drží bezlepkovou dietu.
1. Dělte potraviny i kuchyňské náčiní
Stejně jako máte jiné prkénko na zeleninu a jiné na maso, měli byste mít i rozdílné pomůcky na jídla s lepkem a bez lepku. Připravené bezlepkové cukroví pak skladujte ve zvláštní krabici odděleně od sladkostí s lepkem, jinak bude vaše snažení zbytečné.
2. Nehřešte
Bezlepková dieta má svá pravidla, v hlídání přítomnosti lepku v jídle byste neměli polevit. Prohřešky se nemusejí projevit hned, ale tělo je sčítá a jednou vám je spočítá, třeba ve formě jiné přidružené nemoci.
3. Mějte trpělivost
Bezlepkové těsto má svá specifika – hůř drží pohromadě, hodně se trhá a potřebuje čas. Před pečením ho proto nechte klidně dva dny uležet v chladu, aby se suroviny spojily. Bude se vám s ním lépe pracovat.
4. Pozor, křehké!
Bezlepkové vánoční cukroví je křehčí a více se láme. Po upečení ho proto nechte na plechu zcela vychladnout a teprve potom ho sundávejte. Práci vám usnadní také pečicí papír. Pokud se vám upečené cukroví i přes veškerou snahu drolí, máme pro vás jednoduchou radu: drobky promíchejte s kakaem, mletými ořechy, rozpuštěným máslem a rumem. Z kompaktní hmoty vytvarujte kuličky, obalte je v kokosu nebo oříšcích, a máte další druh cukroví bez lepku!
Zdroj: Apetit