Těsto vás překvapí poddajností a upečené bezlepkové linecké cukroví svojí chutí. Pokud milujete tradiční vánoční recepty, ale vyhýbáte se lepku, potom se tento recept stane vaším favoritem. Křehké pečivo doplníte pikantní marmeládou a Vánoce můžou začít.
Suroviny
Postup
Máslo a moučkový i vanilkový cukr utřete do pěny, přidejte vejce a šlehejte ještě 2 minuty. Pozvolna zapracujte mandle a mouku tak, abyste získali soudržné těsto; bude měkčí než klasické linecké. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň hodinu odležet v chladu.
Troubu předehřejte na 180 °C.
Těsto vyválejte na asi 2mm plát, z poloviny vykrájejte plné hvězdičky (nebo kolečka), z poloviny s kolečkem uprostřed.
Linecké bez lepku pečte na plechu vyloženém pečicím papírem dozlatova; trvá to asi 8 minut. Po vychladnutí slepujte pikantní marmeládou a pocukrujte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Hotové tvary můžete potřít i cukrovou polevou a posypat barevným sypáním.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Využijte linecké těsto na maximum: Od slepované klasiky přes elegantní košíčky k jednoduchému cukroví, které stačí nakrájet(29 receptů )
- Hvězdy vánočního cukroví: Jak připravit dokonalé křehké linecké(17 receptů )
- Recepty na bezlepkové cukroví: Jak ho upéct, abyste si opravdu pochutnali? (7 receptů )
- 20 receptů na originální cukroví, které vás bude bavit(21 receptů )
- Jak na linecké cukroví, aby se vždy povedlo: Nejdůležitější je dokonalý poměr surovin(18 receptů )
- Pečeme tradiční druhy vánočního cukroví: 39 léty prověřených receptů a tipy redaktorek Apetitu(41 receptů )
Komentáře
...povedlo se :)
Tu troubu mám držet rozpálenou celou hodinu, co je těsto v ledničce? :-D Taky si neumím představit, že bych ty cukry utřené s máslem po přidání vejce šlehala. Asi měli na mysli hnětení. A nejen že je těsto křehčí než klasické, hlavně je pořádně lepivé. Předpokládám, že při válení bude třeba hodně podsypávat b.moukou. Popis receptu odbytý, ale snad se dílo vydaří ;)