Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bezlepkové linecké cukroví
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 214
Více než hodinu Snadné asi na 25 kousků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3144 kcal
Bílkoviny 34 g
Sacharidy 337 g
Tuky 173 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Těsto vás překvapí poddajností a upečené bezlepkové linecké cukroví svojí chutí. Pokud milujete tradiční vánoční recepty, ale vyhýbáte se lepku, potom se tento recept stane vaším favoritem. Křehké pečivo doplníte pikantní marmeládou a Vánoce můžou začít. 

Suroviny

máslo 150 g
vejce 1 ks
mleté
mouka bezlepková 250 g
ovocný džem
na slepování (např. rybízový nebo malinový)
na poprášení

Postup

1

Máslo a moučkový i vanilkový cukr utřete do pěny, přidejte vejce a šlehejte ještě 2 minuty. Pozvolna zapracujte mandle a mouku tak, abyste získali soudržné těsto; bude měkčí než klasické linecké. Zabalte ho do fólie a nechte aspoň hodinu odležet v chladu.

2

Troubu předehřejte na 180 °C. 

3

Těsto vyválejte na asi 2mm plát, z poloviny vykrájejte plné hvězdičky (nebo kolečka), z poloviny s kolečkem uprostřed.

4

Linecké bez lepku pečte na plechu vyloženém pečicím papírem dozlatova; trvá to asi 8 minut. Po vychladnutí slepujte pikantní marmeládou a pocukrujte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Hotové tvary můžete potřít i cukrovou polevou a posypat barevným sypáním.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/11

Komentáře

01.12.2016 17:34

...povedlo se :)

01.12.2016 14:53

Tu troubu mám držet rozpálenou celou hodinu, co je těsto v ledničce? :-D Taky si neumím představit, že bych ty cukry utřené s máslem po přidání vejce šlehala. Asi měli na mysli hnětení. A nejen že je těsto křehčí než klasické, hlavně je pořádně lepivé. Předpokládám, že při válení bude třeba hodně podsypávat b.moukou. Popis receptu odbytý, ale snad se dílo vydaří ;)

Apetit magazín