Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barilla Spaghetti Carbonara

AD
Špagety carbonara
ZDROJ: Barilla
sdílet:

Vejce, guanciale a čerstvě umletý černý pepř jsou základem intenzivní chuti tohoto výborného pokrmu. Spaghetti alla Carbonara je jedním z nejznámějších italských receptů na celém světě.

    Pasta alla carbonara je jedním z nejznámějších italských jídel na celém světě. A jak tomu v případě slavných receptů bývá, existuje mnoho legend kolem původu tohoto slavného pokrmu. Přestože tento recept vznikl poměrně nedávno, existuje spousta teorií o původu tohoto pokrmu, které se velmi často rozcházejí. Existují dvě hlavní teorie:

    • Slavnější z teorií říká, že těstoviny alla carbonara byly vynalezeny během druhé světové války, když se někdo pokusil připravit těstovinový pokrm s využitím surovin, které dostávali američtí vojáci na příděl – a to s vejci a slaninou. Touto kombinací se uvařené těstoviny doplnily, přidal se pepř a sýr pro ozvláštnění chuti.
    • Druhá teorie naznačuje, že carbonara je jídlo starořímského původu s názvem „Cacio e ova“ (nebo také sýr a vejce), které bylo podáváno horníkům neboli karbonářům. Přestože kombinace sýra a vajec s těstovinami byla známá již dlouhou dobu, způsob přípravy „carbonara“, jak ji známe dnes, se zrodila až během druhé světové války, kdy si američtí vojáci v hospodě poručili přidání guanciale, kterou si omylem spletli se slaninou běžně přidávanou k vajíčkům.

    Suroviny pro 4 osoby 

    • 1× balení Barilla Spaghetti č. 5 
    • 150 g guanciale (nebo slaniny) 
    • 4 žloutky 
    • 100 g sýra Pecorino 
    • sůl a pepř podle chuti

    Časová náročnost 
    18 minut 

    1. Špagety uvařte ve velkém hrnci osolené vody dle návodu.
    2. Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a vložte do velké pánve. Jemně slaninu opražte bez přidání oleje.
    3. Vaječné žloutky rozšlehejte se sýrem Pecorino a dvěma lžícemi vařící vody. Přidejte čerstvě mletý černý pepř.
    4. Když jsou těstoviny uvařené al dente, sceďte je a přidejte do pánve s anglickou slaninou. Pánev sundejte z plamene, přidejte rozšlehané žloutky a nakonec přidejte lžíci vody pro smetanovou konzistenci. Míchejte po dobu jedné minuty a špagety podávejte s omáčkou Carbonara.
    5. Na závěr vše posypte sýrem Pecorino a černým pepřem dle chuti. Podávejte horké

    Apetit magazín

    Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
    • Tipy a triky

    Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

    Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...