Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Seznamte se s hvězdami, které míří na Apetit piknik: Vlad Ryasnyy & Dominik Unčovský

Dominik Unčovský & Vlad Ryasnyy
ZDROJ: Dominik Unčovský & Vlad Ryasnyy
sdílet:

Letní Apetit piknik se kvapem blíží. Oblíbený gastronomický festival se koná už 15. června opět v pražském parku Grébovka. Lákadlem je jako vždy nejen skvělé jídlo od pečlivě vybraných prodejců, kulinářů a pop-up restaurací, ale také program na hlavní stage. Moderátorka Kristina Kloubková uvítá zástup hvězdných hostů, které vám postupně představíme. První dva? Cukrář Vlad Ryasnyy a šéfkuchař Dominik Unčovský!

Co mají Vlad Ryasnyy a Dominik Unčovský společného? Neskutečný talent, díky kterému nás oba reprezentovali na gastronomických soutěžích světové úrovně. 

Vlad Ryasnyy

Patříte-li mezi fanoušky špičkové cukrařiny, jméno Vlad Ryasnyy vám určitě není cizí. Vlad svými sladkými kreacemi ohromoval už jako teenager na sociálních sítích, ale pílí a talentem se rychle vyhoupl na špičku české cukrářské scény.

Sám se nazývá cukrářským ‚pošukem‘, ale když ho chvíli posloucháte, zjistíte, že je to jenom jeho skromné označení pro hluboké znalosti oboru a obrovské zapálení. Gastronomii vystudoval na hotelové škole v Praze a již během studia se účastnil řady soutěží, brzy se dokonce probojoval až do Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů a dnes je členem seniorského a pravidelně Českou republiku reprezentuje na světových soutěžích. V sebevzdělání a rozvoji neustále pokračuje – po celé Evropě absolvoval řadu kurzů s těmi největšími cukrářskými mistry.

  • Založil vlastní značku SugarLife, pod níž tvoří makronky, džemy, karamely, nugát a další sladké dobroty v originálních příchutích a především z kvalitních surovin. 
  • O svém oblíbeném dezertu, francouzských makronkách, napsal obsáhlou odbornou knihu v češtině a angličtině – Macarons, do níž vtiskl veškeré své know-how a která je naprostou makronkovou biblí nejen pro profesionály i domácí cukráře.
  • Letos otevřel svou první butikovou prodejnu v Brně, v Květinářské ulici, kde můžete zakoupit všechny výrobky SugarLife nebo si dát skvělou zmrzlinu.

Vlad v současné době působí také jako lektor cukrářských kurzů ve vyhlášené akademii HF Pastry Academy své kolegyně z národního týmu Heleny Fléglové. Jejich nejnovějším společným projektem je 4-denní kurz Cukrářská teorie, který je určen všem, jenž je určen všem, kteří chtějí nejen tvořit dokonalé dezerty, ale rozumět také tomu, jak spolu jednotlivé suroviny a komponenty reagují.

Na Apetit pikniku na hlavní stage před vašimi zraky předvede efektní zdobení dezertů. Následná ochutnávka je samozřejmostí!

Skryt pre seznam

Dominik Unčovský

Sympatický kuchař Dominik Unčovský na sebe upoutal pozornost médií i veřejnosti již v roce 2023, kdy v pražské O2 Areně vybojoval vítězství v národním kole prestižní gastronomické soutěže Bocuse d'Or. V napínavém souboji, který trval celé 3 dny, se utkalo 10 kuchařů a jejich týmy. 

  • Na přípravu dvou pokrmů měli kuchaři 5 hodin a 35 minut.
  • Povinnou součástí prvního jídla byl králičí hřbet a králičí stehno, druhý pokrm musel vegetariánský a povinné byly brambory a česnek.

Dominik získal nejvyšší počet za vegetariánský pokrm a vysoký (byť ne nejvyšší) počet bodů získal i za masitý pokrm a techniku a to mu vyneslo kýžené prvenství.

Po pečlivých přípravách se jeho tým kvalifikoval i na evropské kolo vyhlášeného klání, pojmenovaného po legendárním francouzském šéfkuchaři Paulu Bocusovi. Na evropském kole kuchařské olympiády v norském Trondheimu sice se svými pokrmy, které kombinovaly typicky norské a české suroviny, neuspěl, přesto si přivezl obrovský zážitek a zkušenosti.

  • Ke gastronomii ho přivedli prarodiče, kteří měli malou restauraci na venkově a tak jim měl od malička možnost pomáhat. Právě tam se naučil k úctě k lokálním surovinám. 
  • Učil se od Romana Vaňka a Zdeňka Pohlreicha, poté pracoval v podnicích zvučných jmen, jako je La Finestra in Cucina, Sansho a Mánes. 

V tuto chvíli působí i jako Junior Ambassador a lektor kurzů v Makro Akademii. Naučit se od něj můžete např. steakovou úpravu a techniky přípravy mas (nejbližší termín je bohužel obsazen) nebo naopak objevit kouzlo zeleniny tak, jak ji neznáte. 

V sobotu 15. června pro vás na hlavní stage v pražské Grébovce rozpálí gril a předvede vám své kuchařské umění. Přijdete se podívat?

Zdroj: Apetit, SugarLife, Bocuse d'Or, Národní tým kuchařů, HF Pastry Academy

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...