0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na nejlepší jahodový džem

Jahodový džem
ZDROJ: Monika Grabkowska/Unsplash
sdílet:

Sezóna jahod bývá pro mnohé neodmyslitelně spojena s přípravou sladkého džemu. Jak ale takový džem připravit, aby měl správnou konzistenci, byl tak sladký akorát a dlouho vydržel? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak uvařit nejlepší jahodový džem, na kterém si s chutí smlsnou děti i dospělí. 
 

Džem vs. marmeláda

Rozdíl mezi pojmy se zdánlivě stejným významem osvětlila Evropská unie, která na žádost Britů vymezila jasnou definici pro džem a marmeládu.

  • Zatímco britskému srdci blízká marmeláda je produkt vyrobený výhradně z citrusových plodů, džem může obsahovat jakékoliv ovoce či kombinaci ovocných druhů. Uvidíme, jestli se pojem marmeláda znovu nevrátí i na evropské ovocné skleničky.
  • Obsah ovoce v marmeládě pak musí činit minimálně 20 %, u džemu je to 35 %. Džem obsahující větší než 45% podíl ovoce se označuje za výběrový nebo extra a připravit si ho můžete svépomocí. 

Co budete k přípravě potřebovat?

Blížící se jahodová sezóna přímo vybízí k pěstování, samosběru nebo nákupu většího množství jahod. Z vyzrálého sezónního ovoce vždy připravíte ten nejlahodnější džem plný chuti.

  • V první řadě budete potřebovat zralé čerstvé jahody, které důkladně omyjte a očistěte, odstraňte stonek a lístky.
  • Z ingrediencí pro přípravu džemu je dále nezbytný pektin, který je zodpovědný za zhoustnutí džemu. Pektin se přirozeně nachází například v rybízu a  jablkách nebo v citrusech. Můžete ho také koupit  buď samostatně a kombinovat jej s cukrem, nebo jako součást želírovacích prostředků.
  • Dále se neobejdete bez cukru a přidat můžete i koření (tipy na vhodná koření najdete níže).
  • Pak už zbývá jen příprava sklenic, které doporučujeme vyvařit a nechat vyschnout.

Stojí za to nahrazovat cukr?

Toužíte po přirozeně sladkém džemu bez přidaného cukru?

  • Cukru můžete vždycky ubrat, ale nezapomeňte, že vedle dodání sladké chuti působí cukr hlavně jako konzervant.
  • U některých želírovacích přípravků lze použít nižší dávku cukru, než se uvádí v tradičních receptech (poměr cukru a ovoce 1 : 1). Konzervační účinek pak zajišťují chemické konzervanty, například sorban draselný či kyselina sorbová, které jsou součástí těchto přípravků.
  • Nahrazením cukru jinými sladidly (jako jsou například med či různé sirupy) výsledný produkt tím zejména prodražíte. Pokud se rozhodnete pro menší množství cukru než 1:1 (cukr : ovoce) nebo pro náhradní sladidla (xylitol, erythritol, sorbitol, sacharin), budete muset použít navíc ještě konzervárenskou chemii

Přidejte ještě něco navíc

Jahodovému džemu sluší příměs vanilky nebo například hřebíčku či skořice.

Prozradíme vám též naší oblíbenou kombinaci, kterou vedle jahod doplňují limety a celý džem je zároveň provoněný vanilkou. Jakmile tuto dokonalou symfonii chutí zkusíte, jen těžko se v příští přípravě džemu obejdete bez vanilkového lusku.

Chcete-li si připravit džem, který jde ruku v ruce se zdravým životním stylem a skvěle se hodí i na svačinku pro sportovce, přidejte pár lžic chia semínek, které se postarají o požadovanou hustotu a ještě obsahují cenné antioxidanty. 

Připravte si dokonalý koláč s džemem

Jahodový džem patří díky své sladké ovocné chuti mezi oblíbené mazání na chléb, loupáky nebo třeba lívance. Způsobů, jak si na něm pochutnat, je nespočet.

  • Vyzkoušejte lahodný mřížkový koláč, kterému vévodí barva i chuť jahod. Sladký džem tvoří dokonalý tandem s křehkým máslovým těstem a už po prvním soustu vám bude jasné, že tento koláč do dalšího dne nevydrží.
  • Zpestřit si džemem můžete také oblíbené müsli nebo jogurt. 
 

Související články

Jak správně skladovat jahody?
  • Tipy a triky

Jak správně skladovat jahody?

Uchovat jahody, aby byly pořád lahodné, může být oříšek. Nejlepší jsou čerstvé, což není dlouhodobě udržitelný stav. Co když je chceme čerstvé i později? Prozradíme vám, jak na to. ...
Lehkost mrazem sušených jahod
  • Tipy a triky

Lehkost mrazem sušených jahod

Lyofilizované ovoce je v kurzu. Je lehounké křehké a křupavé, přitom voní a zachovává si tvar i chuť původní plodiny. Co stojí za zvláštní texturou vysušeného ovoce? Jak sedne sušení mrazem jahodám? ...
Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?
  • Suroviny

V čem se liší černá mrkev od oranžové a co si z ní uvařit?

Na první pohled se může zdát, že černá mrkev je jen rozmar šlechtitelů zeleniny. Chutná téměř stejně jako ta oranžová, jen má možná o trochu zemitější chuť. Její největší výhodou je ale barva, která dokáže proměnit jídla v umělecký počin! ...
Škola vaření: chilli omáčka
  • Tipy a triky

Škola vaření: chilli omáčka

Tomu říkáme vášeň! Domácí chilli omáčka inspirovaná asijskou kuchyní vás roztetelí a dodá letnímu vaření říz.   ...

Obchod Apetit