Jak na nejlepší jahodový džem

jonathan-ocampo
ZDROJ: jonathan-ocampo
sdílet:
Sezóna jahod pro nás neodmyslitelně znamená přípravu sladkého džemu. Jak ale takový džem připravit, aby měl správnou konzistenci, byl tak sladký akorát a dlouho vydržel? Připravili jsme pro vás několik tipů, jak připravit nejlepší jahodový džem, na kterém si s chutí smlsnou děti i dospělí.

Džem vs. marmeláda

Rozdíl mezi pojmy se zdánlivě stejným významem osvětlila Evropská unie, která na žádost Britů vymezila jasnou definici pro džem a marmeládu. Zatímco britskému srdci blízká marmeláda je produkt vyrobený výhradně z citrusových plodů, džem může obsahovat jakékoliv ovoce či kombinaci ovocných druhů. Uvidíme, jestli se nyní pojem marmeláda znovu nevrátí i na evropské ovocné skleničky. Obsah ovoce v marmeládě pak musí činit minimálně 20 %, u džemu je to 35 %. Džem obsahující větší než 45% podíl ovoce se označuje za výběrový nebo extra a připravit si ho můžete svépomocí. 

Džem či marmeláda doma a jednoduše

Více

Co budete k přípravě potřebovat?

Blížící se jahodová sezóna přímo vybízí k pěstování, samosběru nebo nákupu většího množství jahod. Z vyzrálého sezónního ovoce vždy připravíte ten nejlahodnější džem plný chuti. V první řadě budete potřebovat zralé čerstvé jahody, které důkladně omyjte a očistěte, odstraňte stonek a lístky. Z ingrediencí pro přípravu džemu je dále nezbytný pektin, který je zodpovědný za zhoustnutí džemu. Pektin se přirozeně nachází například v rybízu a  jablkách, které můžete do džemu přidávat, nebo v citrusech. Můžete ho také koupit  buď samostatně a kombinovat jej s cukrem, nebo jako součást želírovacích prostředků. Dále se neobejdete bez cukru a přidat můžete i koření (tipy na vhodná koření najdete níže). Pak už zbývá jen příprava sklenic, které doporučujeme vyvařit a nechat vyschnout.

Želírovací prostředky a jejich použití při přípravě domácích džemů a marmelád

Více

Čím sladit?

Toužíte po přirozeně sladkém džemu bez cukru? Na přípravu džemu volte vždy zralé jahody, které jsou vždy sladší než jahody nedozrálé. Namísto cukru pak můžete použít med nebo třeba agávový sirup. Med do džemu přidávejte vždy až po mírném zchladnutí, aby nedošlo ke zničení cenných látek, které med obsahuje.

Nezapomeňte, že vedle dodání sladké chuti působí cukr jako konzervant.U některých želírovacích přípravků lze použít nižší dávku cukru, než se uvádí v tradičních receptech (poměr cukru a ovoce 1 : 1). Konzervační účinek pak ovšem zajišťují chemické konzervanty, například sorban draselný či kyselina sorbová, které jsou součástí těchto přípravků.

Jahodový džem se sirupem z agáve

Více

Přidejte ještě něco navíc

Jahodovému džemu sluší příměs vanilky nebo například hřebíčku či skořice. Prozradíme vám též naší oblíbenou kombinaci, kterou vedle jahod doplňují limety a celý džem je zároveň provoněný vanilkou. Jakmile tuto dokonalou symfonii chutí zkusíte, jen těžko se v příští přípravě džemu obejdete bez vanilkového lusku. Chcete-li si připravit džem, který jde ruku v ruce se zdravým životním stylem a skvěle se hodí i na svačinku pro sportovce, přidejte pár lžic chia semínek, které se postarají o požadovanou hustotu a ještě obsahují cenné antioxidanty. 

Jahodový chia džem

Více

Připravte si dokonalý koláč s džemem

Jahodový džem patří díky své sladké ovocné chuti mezi oblíbené mazání na chléb, loupáky nebo třeba lívance. Způsobů, jak si na něm pochutnat je nespočet, ale zkusili jste jím někdy obohatit koláč nebo buchtu? Vyzkoušejte lahodný mřížkový koláč, kterému vévodí barva i chuť jahod. Sladký džem tvoří dokonalý tandem s křehkým máslovým těstem a už po prvním soustu vám bude jasné, že tento koláč do dalšího dne nevydrží. Zpestřit si džemem můžete také oblíbené müsli nebo jogurt. 

Mřížkový koláč s jahodovým džemem

Více
Pokud se stejně jako my nemůžete dočkat přípravy domácích džemů ze sezónního ovoce, pod tímto článkem jsme pro vás připravili spoustu další inspirace, jak na to. 
 

 

Autor: Olga Šlesingrová

Obchod Apetit