Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Dokonalý tvar pizzy: Jak pracovat s těstem a dostat ho do správného tvaru? Postupů je hned několik

Základní pizza Margherita
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Předně, zapomeňte na váleček. Ten k tvarování pizzy opravdu potřebovat nebudete. Uválením těsta na pizzu válečkem z něj totiž vyženete všechny drahocenné bublinky, díky kterým je pizza křupavá a její okraje nadýchané. Kouzlo křupavé pizzy tkví v ručním tvarování.

Základem je připravit těsto na pizzu ze správné mouky, které bude dostatečně dlouho kynout. Jen s takovým se bude dobře pracovat, protože bude pružné a plné žádoucích vzduchových bublin. Během kynutí rozdělte těsto na bochánky, ze kterých budete tvarovat jednotlivé pizzy. 

  • Lehké pomoučení pracovní plochy pomůže zabránit přilepení těsta a usnadní práci s ním.
  • Ruční tvarování pizzy na ploše. Bochánek dejte na pomoučený vál, jemně ho zploštěte a jemně roztahujte od středu směrem ven. Snažte se přitom nechat okraje o něco silnější. Pokud chcete mít okraje pevně vytyčené, vytvořte prsty asi 2 cm od okraje těsta po celém jeho obvodu jakýsi příkop. Pak jemně vytahujte pouze středovou část placky. V každém případě se vyhněte se použití válečku, kterým byste těsto zbavili kyprosti. 
  • Roztahování těsta na hřbetech rukou. Když docílíte větší placky, můžete těsto položit na hřbety rukou a pokračovat v roztahování – chce to ale trochu cviku. Další možností je těsto „ručkováním“ otáčet v rukou a využít gravitaci k jeho roztažení. 
  • Udržení tenkého středu. Snažte se docílit co nejtenčího středu těsta, zatímco okraje mohou být trochu silnější – jako je tomu u neapolské pizzy.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...