
Karlovský gastrofestival je opět tady! Nenechejte si ujít druhý říjnový víkend ve Velkých Karlovicích, kdy tuto malebnou valašskou obec u slovenské hranice ovládne 9. ročník jedné z největších a nejoriginálnějších akcí pro milovníky dobrého jídla a regionálních produktů v České republice.
O víkendu 7. a 8. října tu můžete zažít ochutnávky (nejen) valašských specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a další program, ale také například tradiční galavečeře pro náročné gurmány. Při nich v místním Spa hotelu Lanterna již několik let po sobě hostují kuchařské osobnosti ověnčené michelinskou hvězdou. „Letošní sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna připraví Toni Mörwald, který šéfuje několika rakouským restauracím včetně vídeňské Le Ciel oceněné michelinskou hvězdou. Na jeho menu zbývají poslední volná místa. Návštěvníci budou moci během víkendu nahlédnout pod ruce ještě dalšímu „hvězdnému“ šéfkuchaři – Radku Kašpárkovi z Fieldu při kuchařské show,“ láká ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.
Kromě rakouského Michelina ještě v pátek 6. října předvede svůj um tým místního Spa hotelu Lanterna, jehož kuchyně je vyhlášená moderní valašskou gastronomií s využitím regionálních surovin. Šestichodové menu snoubené s víny Kadrnka představí šéfkuchař Pavel Václavík a majitel vinařství Jindřich Kadrnka.
Vstup na Karlovský gastrofestival je tradičně zdarma. Jedinečné je i místo konání – uprostřed přírody Beskyd, kde se můžete po celý den procházet 3,5 km dlouhým údolím obklopeným lesy, navštěvovat hotely, penziony a restaurace a ochutnávat jejich nabídku, v níž nikdy nechybí ani tradiční valašské speciality - kyselice, jehněčí a zvěřina, frgály, místní pivo a další dobroty. Mezi více než desítkou gastro zastávek se můžete projít po cyklostezce Bečva (při čemž příjemně vytráví) nebo se svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.
Velkým lákadlem je i mezinárodní farmářský trh, který letos nabídne sedm desítek stánků pečlivě vybraných producentů, mezi nimi i z Maďarska a Rakouska.
Třešinkou na dortu je soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto valašských koláčů. Připraveny jsou i kuchařské a barmanské show, soutěž o nejlepší klobásu, ukázky řemesel, muziky, zábava pro děti a také frgálová manufaktura, v níž si můžete pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů.
Tipy z programu:
- 6. října: Galavečeře Spa hotelu Lanterna – šestichodové menu s víny Kadrnka
- 7. – 8. října: Gastro tour - ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura a další doprovodný program
- 7. října: Soutěž o nejlepší klobásu a Michelinská galavečeře (Toni Mörwald, Rakousko)
- 8. října: Soutěž o nejlepší frgál a Michelinský oběd (Toni Mörwald, Rakousko)