S tvarohem, nebo s povidly? Dvojitá náplň vám usnadní rozhodování. Vázané kynuté koláče můžete vylepšit i ovocem. K tvarohu se výrobně hodí jahody, rybíz nebo borůvky. Osvědčený pár tvoří také s rozinkami. Recept na křehké šátečky si určitě uložte nebo zapište. Věříme, že pokud je jednou vyzkoušíte, nebude to naposled.
Suroviny
Postup
Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, vmíchejte lžíci cukru a mouky a nechte vykynout.
V míse promíchejte prosátou mouku se špetkou soli a s cukrem, přilijte vykynutý kvásek a 2 žloutky rozmíchané v části mléka. Dolijte podle potřeby mléko a nakonec vlažné rozpuštěné máslo a vypracujte v robotu nebo vařečkou vláčné nelepivé těsto. Nechte ho na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Tvaroh prošlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejcem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou.
Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněném vále na plát zhruba 5 mm silný a rozkrájejte na čtverce o hraně zhruba 10 x 10 cm. Rohy a okraje potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody. Na každý díl lžící naneste ochucený tvaroh, ale ne až do okrajů. Na střed tvarohu navršte lžičkou povidla. Cípy těsta naproti sobě přeložte jako šáteček a spojte.
Koláče rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut kynout. Těsto potřete zbylým rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut. Koláče nechte vychladnout na mřížce a poprašte moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Tvaroh můžete místo povidel poklást půlkami švestek, jahodami, borůvkami, malinami, meruňkami, rybízem apod. Kyselejší ovoce poprašte trochou krupicového nebo třtinového cukru.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů )
- 14x lahodné tvarohové dezerty(14 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- 40x povidla a co s nimi!(40 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
Komentáře
Výborné! Jsou dobré i druhý nebo třetí den.