0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vázané koláče s tvarohem a povidly
ZDROJ: Apetit
sdílet:
3.9 / 5. Počet hodnocení: 61
Více než hodinu Snadné Na asi 20 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5467 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 745 g
Tuky 188 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S tvarohem, nebo s povidly? Dvojitá náplň vám usnadní rozhodování.

Suroviny

droždí 0.5 kostky
21 g
mléko 200 ml
vlažné
krupicový cukr 60 g
+ 1 lžíce na kvásek
mouka pšeničná polohrubá 450 g
+ na podsypání
sůl 1 špetka
žloutek 3 ks
máslo 90 g
rozpuštěné
moučkový cukr
na posypání
Na náplň
tvaroh měkký 400 g
moučkový cukr 70 g
nebo podle chuti
vanilkový cukr 1 bal
vejce 1 ks
citronová kůra 1 PL
z biocitronu
švestková povidla 250 g

1 Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, vmíchejte lžíci cukru a mouky a nechte vykynout. V míse promíchejte prosátou mouku se špetkou soli a s cukrem, přilijte vykynutý kvásek a 2 žloutky rozmíchané v části mléka. Dolijte podle potřeby mléko a nakonec vlažné rozpuštěné máslo a vypracujte v robotu nebo vařečkou vláčné nelepivé těsto. Nechte ho na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2 Tvaroh prošlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejcem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou.

3 Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněném vále na plát zhruba 5 mm silný a rozkrájejte na čtverce o hraně zhruba 10 x 10 cm. Rohy a okraje potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody. Na každý díl lžící naneste ochucený tvaroh, ale ne až do okrajů. Na střed tvarohu navršte lžičkou povidla. Cípy těsta naproti sobě přeložte jako šáteček a spojte.

4 Koláče rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut kynout. Těsto potřete zbylým rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut. Koláče nechte vychladnout na mřížce a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Tvaroh můžete místo povidel poklást půlkami švestek, jahodami, borůvkami, malinami, meruňkami, rybízem apod. Kyselejší ovoce poprašte trochou krupicového nebo třtinového cukru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Komentáře

Apetit magazín

Pohlazení jménem čokoládový fondán
  • Poradna

Pohlazení jménem čokoládový fondán

Představte si, jak zakrojíte do dezertu, který má na první pohled hustou strukturou, a najednou z jeho vnitřku pomalu vytékat lesklá, krémová čokoládová láva. Někteří už určitě vědí, že je řeč o tzv. lávových dortících někdy označovaných...
Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku
  • Zdraví a výživa

Domácí lékárnička: Jak se zbavit bolesti žaludku

Pokud nejde o závažné onemocnění, jako jsou například žaludeční vředy, patří mezi hlavní příčiny náhlé bolesti žaludku konzumace potravin, které z nějaké důvodu vašemu žaludku nesedí, stres, těhotenství či přílišná konzumace alkoholu. Co je...
Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?
  • Zajímavosti

Keto, Paleo, Whole30 – která z diet je pro vás ta pravá?

Po bujarých oslavách Vánoc a Silvestra, které provází hojnost jídla a pití, nastává období, kdy se chceme všichni vrátit k normálnímu stravovacímu režimu. Jak přemluvit váhu, aby ukazovala milosrdnější čísla? S tím vám bohužel neporadíme....
12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý
  • Tipy a triky

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Rostou vám na zahrádce cukety jako z vody nebo jste si snad domů přinesli plný košík úrody z farmářského trhu a nevíte co s nimi? Upečte si je nasladko. Pečení se zeleninou se nemusíte bát, cítit ji v dezertech téměř nebudete, přesto v...

Obchod Apetit