Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vázané koláče s tvarohem a povidly
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.1/5 Počet hodnocení: 82
Více než dvě hodiny Snadné Na asi 20 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5467 kcal
Bílkoviny 185 g
Sacharidy 745 g
Tuky 188 g
Vláknina 24 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

S tvarohem, nebo s povidly? Dvojitá náplň vám usnadní rozhodování. Vázané kynuté koláče můžete vylepšit i ovocem. K tvarohu se výrobně hodí jahody, rybíz nebo borůvky. Osvědčený pár tvoří také s rozinkami. Recept na křehké šátečky si určitě uložte nebo zapište. Věříme, že pokud je jednou vyzkoušíte, nebude to naposled.

Suroviny

droždí ½ kostky
21 g
mléko 200 ml
vlažné
+ 1 lžíce na kvásek
+ na podsypání
sůl 1 špetka
rozpuštěné
na posypání
Na náplň
nebo podle chuti
vejce 1 ks
švestková povidla 250 g

Postup

1

Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, vmíchejte lžíci cukru a mouky a nechte vykynout.

2

V míse promíchejte prosátou mouku se špetkou soli a s cukrem, přilijte vykynutý kvásek a 2 žloutky rozmíchané v části mléka. Dolijte podle potřeby mléko a nakonec vlažné rozpuštěné máslo a vypracujte v robotu nebo vařečkou vláčné nelepivé těsto. Nechte ho na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3

Tvaroh prošlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejcem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou.

4

Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněném vále na plát zhruba 5 mm silný a rozkrájejte na čtverce o hraně zhruba 10 x 10 cm. Rohy a okraje potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody. Na každý díl lžící naneste ochucený tvaroh, ale ne až do okrajů. Na střed tvarohu navršte lžičkou povidla. Cípy těsta naproti sobě přeložte jako šáteček a spojte.

5

Koláče rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut kynout. Těsto potřete zbylým rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut. Koláče nechte vychladnout na mřížce a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC
Tvaroh můžete místo povidel poklást půlkami švestek, jahodami, borůvkami, malinami, meruňkami, rybízem apod. Kyselejší ovoce poprašte trochou krupicového nebo třtinového cukru.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/2

Komentáře

08.03.2016 19:26

Výborné! Jsou dobré i druhý nebo třetí den.

Apetit magazín

AD
Kuřecí nudličky v hořčičné omáčce
  • Zajímavosti

Kuřecí nudličky v hořčičné omáčce

Přemýšlíte, co připravit rodině k obědu nebo večeři, a nechce se vám stát hodiny v kuchyni? Vyzkoušejte rychlý a snadný recept na kuřecí nudličky v hořčičné omáčce, ke kterým si kromě pečených brambor můžete udělat třeba rýži, těstoviny...