0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Frgály, kyselice i Michelin: užíjte si Karlovský gastrofestival

koláče
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Největší svátek příznivců regionální gastronomie je opět tady! Již podesáté budou valašské Velké Karlovice hostit Karlovský gastrofestival. Jubilejní ročník se uskuteční o víkendu 6. a 7. října a vedle ochutnávek valašských i jiných specialit, farmářských trhů či soutěží o nejlepší frgál a klobásu nabídne také zážitkové galavečeře pro náročné gurmány, včetně setkání se speciálním michelinským hostem z Francie.

cukrář„Letos poprvé na gastrofestival zavítá šéfkuchař oceněný nikoli jednou, ale hned dvěma hvězdami, Francouz Nicolas Decherchi, jenž vede restauraci Paloma v Mougins nedaleko Cannes a stejnojmennou restauraci v Průhonicích u Prahy. Již jedna hvězda je oceněním mimořádné kvality restaurace. Dvě a tři ji řadí na vrchol.

Šéfkuchaři Decherchimu se první hvězdu pro francouzskou Palomu podařilo získat již půl roku po otevření, druhou přidal hned o dva roky později, což je unikát. Gurmánům při sobotní galavečeři a nedělním galaobědě ve Spa hotelu Lanterna představí průřez francouzskou kuchyní doplněnou o skvělá francouzská vína,“ láká Tomáš Blabla, ředitel  Karlovského gastrofestivalu a současně pořádajícího Resortu Valachy.

Další originální příležitost nabídne v pátek 5. října galavečeře První republika připravená týmem Spa hotelu Lanterna při příležitosti letošních oslav 100 let Československa.

Třešinkou na dortu pak bude závěrečná nedělní galavečeře s vinařstvím Kadrnka, které před pár dny získalo ocenění Vinař roku 2018 v kategorii Rodinné vinařství s produkcí do 200 000 lahví a k tomu titul Národního šampiona bílých vín za Ryzlink rýnský, výběr z cibéb 2017. Nejen oceněný ryzlink, ale i další vína představí osobně majitel Jindřich Kadrnka.

Co vše ještě nabízí Karlovský gastrofestival?

Jeden z nejstarších gastronomických festivalů v ČR je unikátní tím, že se koná v autentickém prostředí Velkých Karlovic uprostřed beskydské přírody a navíc je na něj vstup zdarma. Těšit se můžete na ochutnávky (nejen) valašských specialit u místních hotelů, penzionů a hospůdek v 3,5 km dlouhém údolí Léskové, jehož atmosféru dotvářejí typické valašské chaloupky, lesy a pastviny s ovcemi. Mezi gastro zastávkami vás sveze vláček, autobus či koňský povoz, nebo se projdete pěšky po cyklostezce Bečva. Součástí programu je také farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, barmanské večery, kuchařské show, frgálová manufaktura či zážitkové galavečeře ve Spa hotelu Lanterna.

Karlovský gastrofestival Karlovský gastrofestival

Náš tip: Prodlužte si návštěvu festivalových Velkých Karlovic až do pondělí. Zatímco celou neděli se můžete procházet údolím a ochutnávat, večer i pondělní dopoledne můžete zasvětit relaxaci ve wellness. Pobyt v hotelech Lanterna a Horal je cenově zvýhodněný a zahrnuje neomezený vstup do Wellness Horal.

Karlovský gastrofestival Karlovský gastrofestival

Karlovský gastrofestival

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit