Švestkové koláče

Švestkové koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Švestkové koláče

4.6 / 5. Počet hodnocení: 10
Do hodiny Snadné Na 12 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6618 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 791 g
Tuky 260 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle koláčky kynou jen velmi krátce, proto je budete mít za chvilku! Recept na těsto si k dokonalosti vymazlila redaktorka Darinka. 

Suroviny

Na těsto
droždí čerstvé 40 g
krupicový cukr 75 g
mléko 250 ml
vlažné, 200–250 ml (podle toho, jak mouka saje)
mouka pšeničná hladká 350 g
mouka pšeničná polohrubá 150 g
sůl 4 g
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
na potření
citronová kůra
jemně nastrouhaná z 1 citronu
rostlinný olej 110 ml
Na náplň
tvaroh měkký 600 g
baleného ve staniolu
krupicový cukr 60 g
vanilkový cukr 1 bal
vejce 1 ks
švestky 500 g
Na drobenku
máslo 60 g
krupicový cukr 60 g
mouka pšeničná polohrubá 90 g

Postup

1

Do mísy rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, zalijte trochou vlažného mléka, přidejte pár lžic hladké mouky a rozmíchejte dohladka. Povrch poprašte lehce moukou, zakryjte a nechte 10 minut vzejít kvásek. 

2

Kvásek dejte do mísy robotu, přidejte ostatní přísady na těsto a nakonec i olej. Nechte důkladně hnětacím hákem zapra-covat, chvíli trvá, než těsto olej pojme. Výsledkem je vláčné a hladké těsto, které nechte 20 minut kynout.

3

Připravte náplň. Tvaroh s oběma cukry a vejcem rozmíchejte dohladka. Švestky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. 

4

Smíchejte ingredience na drobenku a prsty je rychle zpracujte. 

5

Troubu vyhřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na 12 stejných dílů, rozválejte nebo stlačte dlaní či razidlem na koláče a vyskládejte je na plechy vyložené pečicím papírem. Pak je potřete rozšlehaným vejcem. Na každý koláč naneste tvaroh (ponechte volné okraje), poklaďte pár měsíčky švestek a posypte drobenkou. Bez prodlení vložte do vyhřáté trouby. Po 10 minutách snižte teplotu na 165 °C a dopečte ještě dalších 10 minut dozlatova. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit