0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Švestkové koláče
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4 / 5. Počet hodnocení: 30
Do hodiny Snadné Na 12 koláčů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6618 kcal
Bílkoviny 247 g
Sacharidy 791 g
Tuky 260 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tyhle koláčky kynou jen velmi krátce, proto je budete mít za chvilku! Recept na těsto si k dokonalosti vymazlila redaktorka Darinka. 

Suroviny

Na těsto
droždí čerstvé 40 g
krupicový cukr 75 g
mléko 250 ml
vlažné, 200–250 ml (podle toho, jak mouka saje)
mouka pšeničná hladká 350 g
mouka pšeničná polohrubá 150 g
sůl 4 g
žloutek 2 ks
vejce 1 ks
na potření
citronová kůra
jemně nastrouhaná z 1 citronu
rostlinný olej 110 ml
Na náplň
tvaroh měkký 600 g
baleného ve staniolu
krupicový cukr 60 g
vanilkový cukr 1 bal
vejce 1 ks
švestky 500 g
Na drobenku
máslo 60 g
krupicový cukr 60 g
mouka pšeničná polohrubá 90 g

Postup

1

Do mísy rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, zalijte trochou vlažného mléka, přidejte pár lžic hladké mouky a rozmíchejte dohladka. Povrch poprašte lehce moukou, zakryjte a nechte 10 minut vzejít kvásek. 

2

Kvásek dejte do mísy robotu, přidejte ostatní přísady na těsto a nakonec i olej. Nechte důkladně hnětacím hákem zapracovat, chvíli trvá, než těsto olej pojme. Výsledkem je vláčné a hladké těsto, které nechte 20 minut kynout.

3

Připravte náplň. Tvaroh s oběma cukry a vejcem rozmíchejte dohladka. Švestky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky. 

4

Smíchejte ingredience na drobenku a prsty je rychle zpracujte. 

5

Troubu vyhřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na 12 stejných dílů, rozválejte nebo stlačte dlaní či razidlem na koláče a vyskládejte je na plechy vyložené pečicím papírem. Pak je potřete rozšlehaným vejcem. Na každý koláč naneste tvaroh (ponechte volné okraje), poklaďte pár měsíčky švestek a posypte drobenkou. Bez prodlení vložte do vyhřáté trouby. Po 10 minutách snižte teplotu na 165 °C a dopečte ještě dalších 10 minut dozlatova. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/10

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč