Tyhle koláčky kynou jen velmi krátce, proto je budete mít za chvilku! Recept na kynuté těsto pro tyto švestkové koláčky si k dokonalosti vymazlila redaktorka Darinka.
Suroviny
Postup
Do mísy rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru, zalijte trochou vlažného mléka, přidejte pár lžic hladké mouky a rozmíchejte dohladka. Povrch poprašte lehce moukou, zakryjte a nechte 10 minut vzejít kvásek.
Kvásek dejte do mísy robotu, přidejte ostatní přísady na těsto a nakonec i olej. Nechte důkladně hnětacím hákem zapracovat, chvíli trvá, než těsto olej pojme. Výsledkem je vláčné a hladké těsto, které nechte 20 minut kynout.
Připravte náplň. Tvaroh s oběma cukry a vejcem rozmíchejte dohladka. Švestky vypeckujte a nakrájejte na měsíčky.
Smíchejte ingredience na drobenku a prsty je rychle zpracujte.
Troubu vyhřejte na 180 °C. Těsto rozdělte na 12 stejných dílů, rozválejte nebo stlačte dlaní či razidlem na koláče a vyskládejte je na plechy vyložené pečicím papírem. Pak je potřete rozšlehaným vejcem. Na každý koláč naneste tvaroh (ponechte volné okraje), poklaďte pár měsíčky švestek a posypte drobenkou. Bez prodlení vložte do vyhřáté trouby. Po 10 minutách snižte teplotu na 165 °C a dopečte ještě dalších 10 minut dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Švestky nasladko: chuť babího léta, které neodoláte (42 receptů )
- Kynuté koláče a buchty jako z pohádky: Tradiční poklady české kuchyně(47 receptů )
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů )
- Koláče na neděli: luxusní moučníky, na které bude chtít recept každý(188 receptů )
- 32 ověřených receptů na nejlepší kynuté koláče a buchty(33 receptů )