O víkendu 8. a 9. února 2014 můžete na brněnském hradě Veveří v Brně ochutnat výběr toho nejlepšího moravského uzeného. Po celém areálu hradu budou v rámci gastronomických slavností připravené stánky uzenářů, jejichž výrobky návštěvníci nejen okusí, ale i obodují. Sami tak určí ten nejlepší uzenářský výrobek.
Součástí stokorunové vstupenky bude jedna porce uzeného masa a jako bonus teplá miska zabijačkové polévky na zahřátí. V nabídce budou i další zabijačkové pochoutky, třeba ovarová polévka, prejt nebo uzené se zelím, vše vyrobené bez použití jakékoli chemie.
Originální využití moravského uzeného ukáže brněnská restaurace Bohéma. Prozradí vám, jak tento tradiční produkt využít v moderní české i zahraniční kuchyni.
Největší jedlík vyhrává
Bohatý program návštěvníky čeká také o necelý měsíc později – 1. a 2. března 2014 na náměstí Svobody ve Valticích. Druhá vlna Slavností moravského uzeného nabídne podobný program jako v Brně. Řezníci školy Uzenářství Sláma návštěvníky naučí, jak zpracovat celého vepříka nebo jak se správně vkládá maso do udírny.
O zábavu se postará soutěž v pojídání knedlíků s uzeným, kde může každý velký jedlík ukázat svou lásku k tradiční české kuchyni. Stejně jako v Brně můžete i ve Valticích svým hlasem rozhodnout, kdo získá první cenu za nejlepší moravské uzené. Stačí jen ochutnat.
Pro všechny děti je připraveno tematické divadlo a minizoo od farmy Eden. Odpolední svačinku si děti snadno připraví samy, a to na ohni. Stačí jen opéct klobásu zakoupenou v jednom z festivalových stánků. Pro více informací o slavnostech mrkněte sem.