Kde se může skrývat lepek?

Sojová omáčka
ZDROJ: GoodEats YQR/Unsplash
sdílet:

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu? 

Když je lepek nepřítel 

Chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, které je přecitlivělé na lepek, jinak také gluten, trápí přes třicet tisíc Čechů. Konečné číslo však bude pravděpodobně vyšší. Projevů, které poukazují na to, že tělo má s bílkovinami (souhrnně označovanými jako lepek) problém, je celá řada a nemusejí být nutně spojené s trávením. Řešením je, zjednodušeně řečeno, jídelníček bez mouky.  

Lepku se však vyhýbají i lidé, kteří se snaží ubrat na tělesné hmotnosti. Vaření, pečení, ale i samotné nakupování bez lepku, se tak pro mnohé stává novou disciplínou, při které je třeba pečlivě hlídat složení potravin.   

Gluten free alias bez lepku 

Potraviny, které se prodávají jako bezlepkové a jsou vhodné pro celiaky, musejí splňovat limit pro maximální obsah lepku, který podle evropského nařízení činí 20 mg/kg. Takto označené produkty se také prodávají vždy zabalené, aby nemohlo dojít ke kontaminaci z jiných potravin například během skladování nebo v obchodě. Někdy je můžete poznat na první pohled podle loga přeškrtnutého klasu. 

Jako potraviny nízkým obsahem lepku se mohou označovat takové, které nepřesahují jeho maximální hranici 100 mg/kg výrobku.  

Život bez lepku: vaříme pro celiaky

Více
 

Na jaké potraviny si dát pozor?  

Vyhýbání je mouce a přechod na její náhražky je jedna věc, samostatnou kapitolou jsou pak přirozeně bezlepkové potraviny. U některých je představa, že obsahují mouku, předem vyloučená, u jiných je však potřeba obezřetnosti. Tady jsou některé z nich: 

  • Pivo 

Zlatý mok, v jehož konzumaci držíme celosvětově první příčku, přirozeně obsahuje lepek. Pivo se vaří ze obilného sladu. Jeho množství malé, na jeden kilogram piva připadá kolem 12,2 mg lepku. 

Podle informací Prazdroje z roku 2017 obsahuje běžný světlý ležák Pilsner Urquell 0,25 mg/l lepku, což je povzbudivá zpráva pro všechny pivaře. Dnešní trh však nabízí i řadu bezlepkových piv, které vyrábí například pivovary Ferdinand, Clock, Bernard, Žatecký pivovar i zmiňovaný Plzeňský Prazdroj.  

  • Sójové omáčky 

Jednou z hlavních surovin, ze kterých se tmavá omáčka vyrábí, jsou sójové boby a pražená pšenice. Tradiční receptura obilovinu využívá jako „krmivo“ pro fermentaci sójových bobů - právě cukry potřebují mikroorganismy během kvašení.

Na etiketě omáček se uvádí celkový obsah lepku, některé výrobky nepřesahují limit 20 mg/kg, takže je mohou užívat také celiaci. K dostání jsou i sójové omáčky označené jako bezlepkové. 

  • Sladkosti a cukrovinky

Sušenky, čokoládové bonbony, cukrovinky, ale také zmrzliny. Ve sladkostech se může skrývat, a také dost často skrývá, mouka, tedy lepek.

Sledujte složení na obalu, a to i u ovocných či smetanových zmrzlin, ve kterých se mohou nacházet například kousky sušenek nebo obilné křupinky. Tabu je také oplatkový zmrzlinový kornoutek, který se peče z pšeničné mouky.  

Bezlepkové pečení

Více
 

  • Nápoje 

Lepek můžou obsahovat také některé nápoje. Příkladem je Caro nebo špaldová káva. Řada proteinových práškových nápojů též obsahuje lepek, sledujte tedy důkladně informace na etiketě. 

  • Potraviny, u kterých buďte na pozoru

Zvýšenou pozornost při výběru věnujte i dalším potravinám, které mohou obsahovat lepek. Čtěte pozorně obaly, někdy je mouka uvedena přímo v seznamu surovin, jindy se může schovávat pod upozorněním "obsahuje stopy lepku".  

Jsou to:

  • uzeniny (buřty, točený salám, šunka, párky, paštiky)
  • prášek do pečiva
  • dochucovadla (kečupy, pikantní omáčky, salátové dresinky, marinády, barbeque, tatarská omáčka,..)
  • směsi koření
  • instatní polévky
  • nakládaná zelenina
Autor: Hana Kovaříková

Obchod Apetit