0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vánoce bez lepku: Linecká srdíčka a marokánky podle Zdeňky Mazúrové

Vánoce bez lepku: Linecká srdíčka a marokánky podle Zdeňky Mazúrové
sdílet:

Dodnes v redakci vzpomínáme na den, kdy nám Zdeňka Mazúrová donesla krabičku plnou lineckých srdíček. Až jsme litovali, že není bezedná. Po cukroví se jen zaprášilo. Doslova. Obláček moučkového cukru a pár drobečků bylo to jediné, co prozrazovalo, že se nám to celé jenom nezdálo. Linecké se rozplývalo na jazyku! Autorka kuchařek je na tento recept právem hrdá. „Všichni ho milují. Pečou ho i kamarádky, které lepek vynechávat nemusí. A děti mi ho doslova ujídají pod rukama,“ směje se. Nedalo nám to a vyprosili jsme od ní nejen na linecké, ale také na její dokonalé marokánky. 

Když jsme se s autorkou bezlepkových kuchařek Zdeňkou Mazúrovou domlouvali na rozhovoru o bezlepkovém pečení, tajně jsme doufali, že se s námi podělí i o recept na své jedinečné linecké cukroví. Neváhala ani chviličku. „Mám velkou radost, že si na něj pamatujete a chutnalo Vám! Moje rodina linecké také miluje a je úplně jedno jestli jsou Vánoce nebo léto. Peču ho pořád a ráda se o recept podělím,“ napsala nám. „Bezlepkové linecké je výborné hned po slepení, vůbec není nutné ho nechat proležet,“ dodává.

A my už připisujeme na nákupní seznam bezlepkovou mouku. Protože kromě klasického lineckého si letos upečeme i tahle srdíčka. Vánoc se ovšem nejspíš nedočkají... Stejný osud asi čeká i její neméně skvělé marokánky. „Marokánky dělám ze smetany, k tomu směs sušeného ovoce... Jsou výborné,“ zasní se Zdeňka a nám už se zase sbíhají sliny.

Linecká srdíčky Zdeňky MazúrovéLinecká srdíčka

Ingredience

  • 400 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá + navíc na podsypání
  • 210 g změklého másla
  • 140 g cukru moučka
  • 1 středně velké farmářské vejce
  • dřeň z 1 vanilkového lusku
  • rybízová marmeláda (nejlépe domácí)
  • vanilkový moučkový cukr na obalování

Příprava jídla

  1. Předehřeji troubu na 160 °C. Připravím si asi 3 velké plechy, které vyložím pečicím papírem.
  2. Na vál proseji mouku. V mouce udělám důlek, kam přidám máslo, cukr a vejce. Ostrým tenkým nožem rozkrojím vanilkový lusk a opatrně nožem setřu vanilková semínka, která přidám k ingrediencím. Nejprve krouživými pohyby příborovým nožem promíchávám vejce s máslem, poté postupně přidávám mouku. Ve chvíli, kdy se těsto tak nelepí, nůž odložím a rukama vše zpracuji do hladkého těsta. Je samozřejmě možné použít také kuchyňský robot. Na pomoučený vál dám díl těsta, který i na povrchu popráším moukou, a opatrně válečkem vyvaluji asi na 2–3 mm vysoký plát. Vykrajuji formičkou srdíčka, které přenáším na plech vyložený pečicím papírem. Peču do světle hnědé barvy. Srdíčka nechám na plechu vychladnout.
  3. Studená srdíčka slepuji marmeládou, kterou nešetřím. Obaluji v domácím vanilkovém cukru, který mám stále k dispozici v dóze. Přidané vanilkové lusky cukr provoní.

Marokánky Zdeňky MazúrovéMarokánky

Ingredience

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 160 g pokrájeného sušeného ovoce (používám nesířené meruňky, ananas, mango a papáju, ale lze použít i rozinky, brusinky a další druhy)
  • 160 g posekaných ořechů (směs – vlašské, pekanové, lískové, para ořechy, mandle)
  • 160 g cukru moučka
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • 20 g bezlepkové mouky Jizerka zlatá
     

NA DOKONČENÍ

  • asi 200 g čokolády nebo čokoládové polevy
     

Příprava jídla

  1. Dva velké plechy vyložím pečicím papírem. Předehřeji troubu na 120 ˚C.
  2. Ve smetaně rozmíchám dohladka mouku a uvařím za stálého míchání hustou kaši. Do kaše vmíchám oba cukry, ořechy a ovoce. Malou lžičkou naberu hmotu a pomocí další lžičky shrnu na plech. Tvořím tedy hromádky. Peču nejsou růžové, může to nějakou dobu trvat.
  3. Upečené nechám vychladnout. Do misky nalámu čokoládu nebo polevu a v mikrovlnné troubě po krátkých intervalech (30 sekund) rozehřeji. Marokánky do čokolády namáčím spodní stranou. Nechám oschnout, naskládám do krabice a uložím v chladnu.

Chcete se dozvědět víc o bezlepkovém pečení? Přečtěte si náš článek.

Související články

Sladký život i bez bílého cukru
  • Zajímavosti

Sladký život i bez bílého cukru

Cukr moučka, krystal nebo kostkový. Ať už doma skladujete cukr v jakékoliv podobě, jistě nám dáte za pravdu, že ho používáte především při pečení sladkých receptů. Kdybyste chtěli cukr nahradit alternativou, která váš dezert nejen osladí,...
Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit