0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Život bez lepku: vaříme pro celiaky

Život bez lepku: vaříme pro celiaky
sdílet:

Zajímá vás, co způsobuje lepek v našem těle a jak reaguje organismus, který tuto zdánlivě neškodnou součást stravy nepřijímá? V našem dnešním článku jsme se zaměřili hlavně na to, jak ulehčit život všem, kteří trpí tzv. celiakií neboli alergií na lepek. 

Vaření bez lepku není pouze myšlenka moderní doby, i když existuje mnoho případů, kdy se lidé lepku vyhýbají, aniž by trpěli celiakií. Jak se k tomu ale postavit, když vaše tělo lepek jednoznačně odmítá? Není to totiž pouze o vaření, ale o změně životního stylu. Bezlepková dieta se zpravidla nedrží omezenou dobu, ale jde o trvalé změny v jídelníčku celiaka.  

Co je to celiakie?

Bezlepkovou stravu bychom mohli připodobnit dietě bezlaktózové, kdy tělu nesvědčí mléčné výrobky s obsahem laktózy. V případě celiakie tělu výrazně škodí lepek neboli také gluten (směs gliadinu a gliuteninu), nejvíce obsažený v pšenici, žitu a ječmenu.

  • Konkrétně organismu nesvědčí jeho působení v tenkém střevě, kdy v případě celiakie lepek ohrožuje fungování celého metabolismu kvůli narušení sliznice.
  • Tenké střevo následně není schopno dostatečně vstřebávat živiny ze stravy.
  • Při zjištění nesnášenlivosti lepku je tedy na místě jej z jídelníčku úplně vyřadit.
  • Není to určitě snadné, ale postupem času, kdy se dieta stane zvykem a životním stylem, se s tím nakonec každý naučí žít.

  

Jak poznat alergii na lepek?

V tomto ohledu je celiakie velmi zrádná. Zatímco někteří celiatici mají jednoznačné symptomy (průjmy, křeče v oblasti břicha, plynatost, přetrvávající únava), jiní si stěžují na občasné mírné bolesti břicha, kterým však třeba nevěnují přílišnou pozornost.

  • Každý celiak má jiný rozsah a sílu výše uvedených symptomů, a tak jednoznačně nejlepším řešením je podstoupit alergologické testy pro stoprocentní zjištění případné nesnášenlivosti lepku.

Vaříme a pečeme pro celiaky

Jakmile se začnete celiakií více zabývat, může vás zprvu přepadnout nepříjemný pocit ze zjištění, že lepek je obsažen skoro všude. V dnešní době téměř neomezených možností však nacházíme stále více bezlepkových potravin a spektrum jídel, které jsme schopni uvařit bez lepku, je široké.

Snídaně bez lepku

Pro milovníky sladkých snídaní se nabízí hned několik variant bezlepkové snídaně. Zkuste si připravit naše muffiny s brusinkami nebo bezlepkové borůvkové muffiny.

  • Klasickou mouku nahraďte pohankovou s rýžovou moukou a připravte si lahodné vafle, které vám dodají energii na celé dopoledne.
  • Kdo se ráno těší na slaná vejce, nemusí si v případě celiakie odpírat nic kromě klasického pečiva.
  • Zkuste jej nahradit třeba výrazným chlebem se sušenými rajčaty a vychutnejte si královskou snídani včetně oblíbeného vejce benedikt

 

Oběd a večeře bez lepku

Namísto surovin, ve kterých se lepek běžně vyskytuje (kromě žita, pšenice a ječmene je to také oves a špalda), můžete hlavní jídlo připravit z brambor, rýže, pohanky, quinoy, masa, zeleniny a ovoce, sýrů a dalších bezlepkových potravin.

Mlsání bez lepku

Mlsání bez lepku není žádný problém. Stačí jen věnovat trochu času přípravě a dokonalý dezert ke kávě nebo naopak lahodné mlsání k vínu je na světě.

Vyzkoušejte neodolatelné čokokostky s hříšnou porcí čokolády, věnečky z odpalovaného těsta nebo sušenky v podobě zázvorových koleček. Na mlsání ke sklence dobrého vína si zkuste připravit křupavé pečené brambory nebo pikantní ořechy

Související články

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč