
Zajímá vás, co způsobuje lepek v našem těle a jak reaguje organismus, který tuto zdánlivě neškodnou součást stravy nepřijímá? V našem dnešním článku jsme se zaměřili hlavně na to, jak ulehčit život všem, kteří trpí tzv. celiakií neboli alergií na lepek.
Vaření bez lepku není pouze myšlenka moderní doby, i když existuje mnoho případů, kdy se lidé lepku vyhýbají, aniž by trpěli celiakií. Jak se k tomu ale postavit, když vaše tělo lepek jednoznačně odmítá? Není to totiž pouze o vaření, ale o změně životního stylu. Bezlepková dieta se zpravidla nedrží omezenou dobu, ale jde o trvalé změny v jídelníčku celiaka.
Co je to celiakie?
Bezlepkovou stravu bychom mohli připodobnit dietě bezlaktózové, kdy tělu nesvědčí mléčné výrobky s obsahem laktózy. V případě celiakie tělu výrazně škodí lepek neboli také gluten (směs gliadinu a gliuteninu), nejvíce obsažený v pšenici, žitu a ječmenu.
- Konkrétně organismu nesvědčí jeho působení v tenkém střevě, kdy v případě celiakie lepek ohrožuje fungování celého metabolismu kvůli narušení sliznice.
- Tenké střevo následně není schopno dostatečně vstřebávat živiny ze stravy.
- Při zjištění nesnášenlivosti lepku je tedy na místě jej z jídelníčku úplně vyřadit.
- Není to určitě snadné, ale postupem času, kdy se dieta stane zvykem a životním stylem, se s tím nakonec každý naučí žít.
Jak poznat alergii na lepek?
V tomto ohledu je celiakie velmi zrádná. Zatímco někteří celiatici mají jednoznačné symptomy (průjmy, křeče v oblasti břicha, plynatost, přetrvávající únava), jiní si stěžují na občasné mírné bolesti břicha, kterým však třeba nevěnují přílišnou pozornost.
- Každý celiak má jiný rozsah a sílu výše uvedených symptomů, a tak jednoznačně nejlepším řešením je podstoupit alergologické testy pro stoprocentní zjištění případné nesnášenlivosti lepku.
Vaříme a pečeme pro celiaky
Jakmile se začnete celiakií více zabývat, může vás zprvu přepadnout nepříjemný pocit ze zjištění, že lepek je obsažen skoro všude. V dnešní době téměř neomezených možností však nacházíme stále více bezlepkových potravin a spektrum jídel, které jsme schopni uvařit bez lepku, je široké.
Snídaně bez lepku
Pro milovníky sladkých snídaní se nabízí hned několik variant bezlepkové snídaně. Zkuste si připravit naše muffiny s brusinkami nebo bezlepkové borůvkové muffiny.
- Klasickou mouku nahraďte pohankovou s rýžovou moukou a připravte si lahodné vafle, které vám dodají energii na celé dopoledne.
- Kdo se ráno těší na slaná vejce, nemusí si v případě celiakie odpírat nic kromě klasického pečiva.
- Zkuste jej nahradit třeba výrazným chlebem se sušenými rajčaty a vychutnejte si královskou snídani včetně oblíbeného vejce benedikt.
Oběd a večeře bez lepku
Namísto surovin, ve kterých se lepek běžně vyskytuje (kromě žita, pšenice a ječmene je to také oves a špalda), můžete hlavní jídlo připravit z brambor, rýže, pohanky, quinoy, masa, zeleniny a ovoce, sýrů a dalších bezlepkových potravin.
- Z našich oblíbených receptů pak určitě doporučujeme vyzkoušet polévku s quinoou a batáty, orientem vonící indické palačinky dosa s kořeněnými bramborami nebo perskou omeletu Kükü.
- Chybět by ve vašem jídelníčku neměla ani čerstvá zelenina, která je bohatě zastoupena v salátu s quinoou, fetou a pečenou dýní.
Mlsání bez lepku
Mlsání bez lepku není žádný problém. Stačí jen věnovat trochu času přípravě a dokonalý dezert ke kávě nebo naopak lahodné mlsání k vínu je na světě.
Vyzkoušejte neodolatelné čokokostky s hříšnou porcí čokolády, věnečky z odpalovaného těsta nebo sušenky v podobě zázvorových koleček. Na mlsání ke sklence dobrého vína si zkuste připravit křupavé pečené brambory nebo pikantní ořechy.