
Bezlepkové banánovo-pohankové vafle
Vafle si můžou vychutnat i ti, kteří nemohou nebo nechtějí jíst lepek.
Vydání: 2018/3
Autor: redakce Apetitu
Ingredience
- 165 g pohankové mouky (1 a 1/3 hrnku)
- 85 g rýžové mouky (1/2 hrnku)
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička perníkového koření
- špetka soli
- 2 velmi zralé banány, rozmačkané 1 vejce
- 2 lžíce třtinového nebo kokosového cukru
- 3 lžíce rostlinného oleje nebo rozpuštěného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo semínka z 1/3 vanilkového lusku
- 250 ml mléka (podle chuti obyčejného, mandlového, sójového...)
- olej ve spreji, rostlinný olej či přepuštěné máslo na vytření plotýnek
- banán, nakrájený na kolečka
- jablko, nakrájené na tenké plátky ostružiny
- opražené vlašské ořechy, dýňová a slunečnicová semínka
- chia semínka
- med či javorový sirup
- zakysaná smetana nebo řecký jogurt (nemusí být)
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Oba druhy mouky prosejte společně s práškem do pečiva a perníkovým kořením přes jemné síto a smíchejte se solí. Rozmačkané banány prošlehejte s vejcem, cukrem, olejem a vanilkou a poté do směsi zašlehejte mléko a moučnou směs. Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně pečte vafle.
2 Podávejte s ovocem, opraženými ořechy a semínky a zakápnuté medem či javorovým sirupem. Podle chuti můžete přidat i zakysanou smetanu či řecký jogurt.
Přidat komentář