Bezlepkové banánovo-pohankové vafle

Bezlepkové banánovo-pohankové vafle

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut Velmi snadné Pro 2–4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1926 kcal
Bílkoviny 41 g
Sacharidy 291 g
Tuky 64 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vafle si můžou vychutnat i ti, kteří nemohou nebo nechtějí jíst lepek.

Suroviny

mouka pohanková hladká 165 g
(1 a 1/3 hrnku)
mouka rýžová 85 g
(1/2 hrnku)
kypřicí prášek do pečiva 2 ČL
perníkové koření 1 ČL
sůl špetka
banány 2 ks
velmi zralé, rozmačkané
vejce 1 ks
třtinový cukr 2 PL
lze nahradit kokosovým
rostlinný olej 3 PL
lze nahradit rozpuštěným máslem
vanilkový extrakt 1 ČL
lze nahradit semínky z 1/3 vanilkového lusku
mléko 250 ml
(podle chuti obyčejného, mandlového, sójového...)
olej - sprej
lze nahradit rostlinným olejm či přepuštěneým máslem na vytření plotýnek
K podávání
banány
nakrájený na kolečka
jablka
nakrájené na tenké plátky
ostružiny
vlašské ořechy
opražené
dýňová semínka
opražená
slunečnicová semínka
opražená
chia semínka
med
lze nahradit javorovým sirupem
zakysaná smetana
lze nahradit řeckým jogurtem (nemusí být)

1 Oba druhy mouky prosejte společně s práškem do pečiva a perníkovým kořením přes jemné síto a smíchejte se solí. Rozmačkané banány prošlehejte s vejcem, cukrem, olejem a vanilkou a poté do směsi zašlehejte mléko a moučnou směs. Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně pečte vafle.

2 Podávejte s ovocem, opraženými ořechy a semínky a zakápnuté medem či javorovým sirupem. Podle chuti můžete přidat i zakysanou smetanu či řecký jogurt.

 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/3 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/3

Apetit magazín

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa
  • Lidé a jídlo

9 neobvyklých horkých nápojů z celého světa

Horký čaj, svařený mošt, cappuccino… to jsou dobře známé, tradiční a oblíbené horké nápoje. Máte chuť zahřát se v mrazivé zimě něčím neotřelým? Co takhle salep, atole nebo sarabba? Seznamte se s méně známými nápoji, které se pijí v jiných...
10 nejšílenějších restaurací na světě
  • Novinky a zajímavosti

10 nejšílenějších restaurací na světě

Lidé obvykle chodí do restaurací proto, aby si odpočinuli, aby z obyčejného oběda nebo večeře udělali společenskou záležitost. Někteří restauratéři ovšem nepojali svou restauraci jako příjemné a osvobozující místo, kde se lidé mohou dobře...
17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří
  • Jak na to

17 snadných omáček, se kterými ryby zazáří

Správná omáčka promění obyčejnou rybu v delikatesu jako z nejlepší restaurace. Přitom vám obvykle nezabere víc jak pár minut času. Vyzkoušejte naše omáčky, které se prakticky nedají pokazit a hodí se k různým druhům rybího masa. Teplé nebo...
5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách
  • Suroviny

5 jídel, díky kterým si zamilujete žlutý hrách

Sušený žlutý hrách patří mezi luštěninami k Popelkám. Kdysi významná surovina se dnes ocitla na okraji zájmu, přitom je levný, vydatný a svou jemnou chutí i krémovou strukturou zazáří v mnoha pokrmech. Dejte mu šanci, pochutnáte si. ...
5 kroků, jak připravovat luštěniny
  • Novinky a zajímavosti

5 kroků, jak připravovat luštěniny

Správná příprava luštěnin není obtížná. Pro jejich dobrou stravitelnost je důležité, abyste je dostatečně namáčeli a dlouho vařili. Sestavili jsme 5 přehledných kroků, které vás přípravou luštěnin názorně provedou. ...

Obchod Apetit