Vafle si můžou vychutnat i ti, kteří nemohou nebo nechtějí jíst lepek.
Suroviny
mouka pohanková hladká
165
g
(1 a 1/3 hrnku)
mouka rýžová
85
g
(1/2 hrnku)
kypřicí prášek do pečiva
2
ČL
perníkové koření
1
ČL
sůl
1
špetka
banány
2
ks
velmi zralé, rozmačkané
vejce
1
ks
třtinový cukr
2
PL
lze nahradit kokosovým
rostlinný olej
3
PL
lze nahradit rozpuštěným máslem
vanilkový extrakt
1
ČL
lze nahradit semínky z 1/3 vanilkového lusku
mléko
250
ml
druh zvolte podle chuti – kravské, mandlové, sójové...
olej ve spreji
lze nahradit rostlinným olejm či přepuštěneým máslem na vytření plotýnek
K podávání
nakrájené na kolečka
nakrájená na tenké plátky
vlašské ořechy
opražené
dýňová semínka
opražená
slunečnicová semínka
opražená
lze nahradit javorovým sirupem
lze nahradit řeckým jogurtem (nemusí být)
Postup
1
Oba druhy mouky prosejte společně s práškem do pečiva a perníkovým kořením přes jemné síto a smíchejte se solí. Rozmačkané banány prošlehejte s vejcem, cukrem, olejem a vanilkou a poté do směsi zašlehejte mléko a moučnou směs. Rozehřejte vaflovač, povrch plotýnek postříkejte olejem ve spreji nebo vytřete olejem či přepuštěným máslem a z těsta postupně pečte vafle.
2
Podávejte s ovocem, opraženými ořechy a semínky a zakápnuté medem či javorovým sirupem. Podle chuti můžete přidat i zakysanou smetanu či řecký jogurt.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Tajemná krása ostružin(20 receptů)
- Milujeme vafle! 15 receptů pro mlsouny(15 receptů)
- Jogínský jídelníček vám pročistí organismus: Různé bylinky používejte podle typu vaší osobnosti(21 receptů)