Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta

Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 (34)
Více než hodinu Pro zkušené

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4473 kcal
Bílkoviny 108 g
Cukr 209 g
Tuky 346 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Bezlepkové dobroty naší čtenářky Radky Vrzalové jste mohli ochutnat na Apetit pikniku. Vyzkoušejte její recept na věnečky – vyžaduje sice trochu cviku a trpělivosti, ale výsledek stojí za to!

Suroviny

mléko 250 ml
plnotučné
sůl 1 špetka
máslo 100 g
mouka bezlepková 130 g
Doves Farm
vejce 3 ks
žloutek 1 ks
Na krém
250 ml
plnotučné mléko
1 ks
vanilkový bezlepkový pudinkový prášek
krupicový cukr 50 g
vanilkový lusk 1 ks
menší, vyškrabaná dřeň
rum 1 ČL
tuzemák
žloutek 2 ks
máslo 50 g
pokojové teploty
Na dohotovení
smetana ke šlehání 250 ml
maliny
lze nahradit plátky jahod
moučkový cukr
na posypání

1 Na krém: z mléka, pudinkového prášku, cukru, vanilky a tuzemáku si připravte v menším hrnci hustý krém. Odstavte ze sporáku, promíchejte a přidejte 2 žloutky. Za stálého míchání přeneste hrnec do studené vodní lázně a krém vychlaďte na pokojovou teplotu. Prošlehejte elektrickým šlehačem a po kouskách přidávejte za stálého šlehání máslo. Vyšlehejte hladký krém a dejte chladit.

2 Na dno trouby dejte plochý hrnec nebo malou pečicí nádobu s vodou. Troubu předehřejte na 210 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na jehož rub si obyčejnou tužkou nakreslete podle formičky nebo skleničky přibližně 12 koleček o průměru 6–8 cm.

Mléko osolte, přidejte máslo a společně přiveďte k varu, nejlépe v hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem. Do vroucí tekutiny nasypte najednou celý objem mouky. Zmírněte plamen asi o polovinu a odpalujte: z těsta za stálého míchání utvářejte kouli, která se nechytá stěn ani vařečky.

4  Pánev s těstem odstavte a nechte chvilku zchladnout. Do ještě horkého těsta postupně zašlehejte po jednom vejci a nakonec žloutek. Teplé těsto plňte do cukrářského sáčku se širokou řezanou trubičkou (nelekejte se, že vypadá poměrně nevábně a hrudkovitě).

5  Na pečicí papír stříkejte těsto podle značek – vždy dvě vrstvy na sebe. Plech vložte na střední pozici do vyhřáté trouby (kde už se vytvořila pára). Pečte asi 15 minut při 210 °C. Pak teplotu snižte na 180 °C a nechte 5 minut dopéct. Troubu vůbec neotvírejte! 

6 Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha.

Po upečení nechte věnečky vychladnout na mřížce a vychladlé rozkrojte. Pomocí sáčku s řezanou trubičkou je plňte vychlazeným krémem a ušlehanou šlehačkou, ozdobte ovocem a nakonec pocukrujte. 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Komerční sdělení
  • Koktejl

K létu patří piknik a bublinky!

I ty, Brute? Pod označením Brut Nature se skrývají sekty, které mají 0-3 gramů cukru na litr. Zpravidla to znamená, že do vína nebyl přidán žádný cukr. Extra Brut jsou zase sekty s obsahem zbytkového cukru 0-6 g na litr. A vína označen...

Obchod Apetit