Bezlepkové dobroty naší čtenářky Radky Vrzalové jste mohli ochutnat na Apetit pikniku. Vyzkoušejte její recept na věnečky – vyžaduje sice trochu cviku a trpělivosti, ale výsledek stojí za to!
Suroviny
Postup
Na krém: z mléka, pudinkového prášku, cukru, vanilky a tuzemáku si připravte v menším hrnci hustý krém. Odstavte ze sporáku, promíchejte a přidejte 2 žloutky.
Za stálého míchání přeneste hrnec do studené vodní lázně a krém vychlaďte na pokojovou teplotu. Prošlehejte elektrickým šlehačem a po kouskách přidávejte za stálého šlehání máslo. Vyšlehejte hladký krém a dejte chladit.
Na dno trouby dejte plochý hrnec nebo malou pečicí nádobu s vodou. Troubu předehřejte na 210 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na jehož rub si obyčejnou tužkou nakreslete podle formičky nebo skleničky přibližně 12 koleček o průměru 6–8 cm.
Mléko osolte, přidejte máslo a společně přiveďte k varu, nejlépe v hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem. Do vroucí tekutiny nasypte najednou celý objem mouky. Zmírněte plamen asi o polovinu a odpalujte: z těsta za stálého míchání utvářejte kouli, která se nechytá stěn ani vařečky.
Pánev s těstem odstavte a nechte chvilku zchladnout. Do ještě horkého těsta postupně zašlehejte po jednom vejci a nakonec žloutek. Teplé těsto plňte do cukrářského sáčku se širokou řezanou trubičkou (nelekejte se, že vypadá poměrně nevábně a hrudkovitě).
Na pečicí papír stříkejte těsto podle značek – vždy dvě vrstvy na sebe. Plech vložte na střední pozici do vyhřáté trouby (kde už se vytvořila pára). Pečte asi 15 minut při 210 °C. Pak teplotu snižte na 180 °C a nechte 5 minut dopéct. Troubu vůbec neotvírejte!
Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha.
Po upečení nechte věnečky vychladnout na mřížce a vychladlé rozkrojte. Pomocí sáčku s řezanou trubičkou je plňte vychlazeným krémem a ušlehanou šlehačkou, ozdobte ovocem a nakonec pocukrujte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jahodové dezerty z celého světa, které musíte ochutnat(23 receptů)
- Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů)