Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.6/5 Počet hodnocení: 88
Do 90 minut Pro zkušené Na 10-12 kusů

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4945 kcal
Bílkoviny 116 g
Sacharidy 309 g
Tuky 351 g
Vláknina 34 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bezlepkové dobroty naší čtenářky Radky Vrzalové jste mohli ochutnat na Apetit pikniku. Vyzkoušejte její recept na bezlepkové věnečky – vyžaduje sice trochu cviku a trpělivosti, ale výsledek stojí za to! Naprosto fantastické věnečky se žloutkovým krémem a šlehačkou ozvláštní plátky jahod nebo kousky malin. Stanou se tak ideálním dezertem ke kávě nebo jako sváteční pohoštění.

Související recepty

Suroviny

mléko 250 ml
plnotučné
sůl 1 špetka
máslo 100 g
mouka bezlepková 130 g
samokypřící, Doves Farm
vejce 3 ks
Na krém
mléko 250 ml
plnotučné
vanilkový (bezlepkový)
dřeň
rum 1 ČL
tuzemák
pokojové teploty
Na dohotovení
nebo jahody na plátky
na posypání

Postup

1

Na krém: z mléka, pudinkového prášku, cukru, vanilky a tuzemáku si připravte v menším hrnci hustý krém. Odstavte ze sporáku, promíchejte a přidejte 2 žloutky.

2

Za stálého míchání přeneste hrnec do studené vodní lázně a krém vychlaďte na pokojovou teplotu. Prošlehejte elektrickým šlehačem a po kouskách přidávejte za stálého šlehání máslo. Vyšlehejte hladký krém a dejte chladit.

3

Na dno trouby dejte plochý hrnec nebo malou pečicí nádobu s vodou. Troubu předehřejte na 210 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na jehož rub si obyčejnou tužkou nakreslete podle formičky nebo skleničky přibližně 12 koleček o průměru 6–8 cm.

4

Mléko osolte, přidejte máslo a společně přiveďte k varu, nejlépe v hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem. Do vroucí tekutiny nasypte najednou celý objem mouky. Zmírněte plamen asi o polovinu a odpalujte: z těsta za stálého míchání utvářejte kouli, která se nechytá stěn ani vařečky.

5

Pánev s těstem odstavte a nechte chvilku zchladnout. Do ještě horkého těsta postupně zašlehejte po jednom vejci a nakonec žloutek. Teplé těsto plňte do cukrářského sáčku se širokou řezanou trubičkou (nelekejte se, že vypadá poměrně nevábně a hrudkovitě).

6

Na pečicí papír stříkejte těsto podle značek – vždy dvě vrstvy na sebe. Plech vložte na střední pozici do vyhřáté trouby (kde už se vytvořila pára). Pečte asi 15 minut při 210 °C. Pak teplotu snižte na 180 °C a nechte 5 minut dopéct. Troubu vůbec neotvírejte! 

7

Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha.

8

Po upečení nechte věnečky vychladnout na mřížce a vychladlé rozkrojte. Pomocí sáčku s řezanou trubičkou je plňte vychlazeným krémem a ušlehanou šlehačkou, ozdobte ovocem a nakonec pocukrujte. 

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/7

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...