
Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta
Bezlepkové dobroty naší čtenářky Radky Vrzalové jste mohli ochutnat na Apetit pikniku. Vyzkoušejte její recept na věnečky – vyžaduje sice trochu cviku a trpělivosti, ale výsledek stojí za to!
Ingredience
- 250 ml plnotučného mléka
- špetka soli
- 100 g másla
- 130 g bezlepkové samokypřicí mouky Doves Farm
- 3 vejce celá + 1 žloutek (nejlépe čerstvá domácí)
- 250 ml plnotučného mléka
- 1 vanilkový bezlepkový pudinkový prášek
- 50 g krupicového cukru
- dřeň z 1 menšího vanilkového lusku
- 1 lžička tuzemáku
- 2 žloutky
- 50 g másla pokojové teploty
- 250 ml smetany ke šlehání 33%
- maliny a/nebo plátky jahod
- moučkový cukr na posypání
NA KRÉM
NA DOHOTOVENÍ
Příprava jídla
1 Na krém: z mléka, pudinkového prášku, cukru, vanilky a tuzemáku si připravte v menším hrnci hustý krém. Odstavte ze sporáku, promíchejte a přidejte 2 žloutky. Za stálého míchání přeneste hrnec do studené vodní lázně a krém vychlaďte na pokojovou teplotu. Prošlehejte elektrickým šlehačem a po kouskách přidávejte za stálého šlehání máslo. Vyšlehejte hladký krém a dejte chladit.
2 Na dno trouby dejte plochý hrnec nebo malou pečicí nádobu s vodou. Troubu předehřejte na 210 °C. Plech vyložte pečicím papírem, na jehož rub si obyčejnou tužkou nakreslete podle formičky nebo skleničky přibližně 12 koleček o průměru 6–8 cm.
3 Mléko osolte, přidejte máslo a společně přiveďte k varu, nejlépe v hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem. Do vroucí tekutiny nasypte najednou celý objem mouky. Zmírněte plamen asi o polovinu a odpalujte: z těsta za stálého míchání utvářejte kouli, která se nechytá stěn ani vařečky.
4 Pánev s těstem odstavte a nechte chvilku zchladnout. Do ještě horkého těsta postupně zašlehejte po jednom vejci a nakonec žloutek. Teplé těsto plňte do cukrářského sáčku se širokou řezanou trubičkou (nelekejte se, že vypadá poměrně nevábně a hrudkovitě).
5 Na pečicí papír stříkejte těsto podle značek – vždy dvě vrstvy na sebe. Plech vložte na střední pozici do vyhřáté trouby (kde už se vytvořila pára). Pečte asi 15 minut při 210 °C. Pak teplotu snižte na 180 °C a nechte 5 minut dopéct. Troubu vůbec neotvírejte!
6 Vychlazenou smetanu vyšlehejte dotuha.
7 Po upečení nechte věnečky vychladnout na mřížce a vychladlé rozkrojte. Pomocí sáčku s řezanou trubičkou je plňte vychlazeným krémem a ušlehanou šlehačkou, ozdobte ovocem a nakonec pocukrujte.
Přidat komentář