Blížící se pošmourná podzimní rána můžete letos rozehřát vlažnou kaší ke snídani. Skvěle nastartuje organismus a dodá vám dostatek energie pro příjemný zbytek dne. Navíc se dá ozdobit i dochutit prakticky čímkoli máte rádi. Ráno není času nazbyt, přinášíme vám tedy několik typů, jak si výbornou a zdravou bezlepkovou kaši k snídani připravit do pár minut.
Není instantní jako instantní
Instantní hotové směsi kaší, které se běžně prodávají v mnoha příchutích, bývají plné cukru a éček a na dlouho nezasytí. Jinak to je však s instantními jednodruhovými kašemi, které přímo volají po vašem zpracování a dozdobení.
- Kromě hlavní suroviny, ze které jsou vyrobeny, neobsahují nic navíc – žádné sušené ovoce, sladidla, přidaný cukr či přídatné látky.
- Jejich příprava je jednoduchá. Přiveďte k varu vodu, mléko či rostlinnou alternativu, přidejte k němu sypkou směs a do 4 minut probublávání a stálého míchání máte hotovo.
Pojďme se podívat, jaké máte možnosti při přípravě zdravé instantní bezlepkové kaše a na kolik vás půl kila suroviny vyjde.
Rýžová kaše
Mezi její výhody patří snadná příprava, neutrální chuť, která se dá kombinovat opravdu se vším a také fakt, že neobsahuje lepek. Rýžová instatní směs je buď výhradně z rýže, nebo s přidanou kukuřičnou krupicí.
- K rýžové kaši se hodí jakékoli ovoce, ořechy, čokoláda či semínka. 500 g vás bude stát kolem 50 až 70 korun.
Pohanková kaše
Další bezlepkovou potravinou je pohanka. Vyrábí se z pohanky lámanky tzv. extruzí. Chutí pohanka přípomíná ořechy, je tedy dobré si ji připravit v probublávajícím mléku.
- Ideální kombinace je s medem, javorovým sirupem a lesním ovocem. I zde se nemusíte bát přípravy na slano, třeba s čedarem, slaninou a vejcem. 500 g je k dostání od 60 korun.
Jáhlová kaše
Jáhly jsou snadno stravitelné, obsahují vitamín B1, B6, vápník, hořčík i železo. Vynikají svou přirozeně žlutou barvou.
- Vyzkoušejte variantu s mlékem i s vodou, oboje vás jistě překvapí svou chutí. Slaná verze jáhlové kaše souzní s tepelně upravenou zeleninou, tofu či sýrem. Na 500 g si připravte alespoň 50 korun.
Kaštanová kaše
Poměrně neznámou bezlepkovou variantou je kaštanová kaše. Jejím základem bývá rýžová kaše. Kaštanová mouka, kterou je kaše dochucena, obsahuje vysoký podíl vlákniny a má přirozeně nasládlou chuť.
- S mlékem a zralým jablkem či hruškou tvoří dokonalou kombinaci chutí. Cenově vychází nejdráž, 500 g pořídíte od 75 korun.
Pokud vám instatní kaše ve větším množství zbývají, nebojte se jimi zahustit polévky či omáčky, fungují jako lehké a zdravější alternativy pšeničné jíšky.