Rychlé bezlepkové kaše ke snídani

Rychlé bezlepkové kaše ke snídani
sdílet:

Blížící se pošmourná podzimní rána můžete letos rozehřát vlažnou kaší ke snídani. Skvěle nastartuje organismus a dodá vám dostatek energie pro příjemný zbytek dne. Navíc se dá ozdobit i dochutit prakticky čímkoli máte rádi. Ráno není času nazbyt, přinášíme vám tedy několik typů, jak si výbornou a zdravou bezlepkovou kaši k snídani připravit do pár minut.

Není instantní jako instantní

Instantní hotové směsi kaší, které se běžně prodávají v mnoha příchutích, bývají plné cukru a éček a na dlouho nezasytí. Jinak to je však s instantními jednodruhovými kašemi, které přímo volají po vašem zpracování a dozdobení.

  • Kromě hlavní suroviny, ze které jsou vyrobeny, neobsahují nic navíc – žádné sušené ovoce, sladidla, přidaný cukr či přídatné látky.
  • Jejich příprava je jednoduchá. Přiveďte k varu vodu, mléko či rostlinnou alternativu, přidejte k němu sypkou směs a do 4 minut probublávání a stálého míchání máte hotovo.

Pojďme se podívat, jaké máte možnosti při přípravě zdravé instantní bezlepkové kaše a na kolik vás půl kila suroviny vyjde. 

Rýžová kaše

Mezi její výhody patří snadná příprava, neutrální chuť, která se dá kombinovat opravdu se vším a také fakt, že neobsahuje lepek. Rýžová instatní směs je buď výhradně z rýže, nebo s přidanou kukuřičnou krupicí.

  • K rýžové kaši se hodí jakékoli ovoce, ořechy, čokoláda či semínka. 500 g vás bude stát kolem 50 až 70 korun.

Pohanková kaše

Další bezlepkovou potravinou je pohanka. Vyrábí se z pohanky lámanky tzv. extruzí. Chutí pohanka přípomíná ořechy, je tedy dobré si ji připravit v probublávajícím mléku.

  • Ideální kombinace je s medem, javorovým sirupem a lesním ovocem. I zde se nemusíte bát přípravy na slano, třeba s čedarem, slaninou a vejcem. 500 g je k dostání od 60 korun.

Jáhlová kaše

Jáhly jsou snadno stravitelné, obsahují vitamín B1, B6, vápník, hořčík i železo. Vynikají svou přirozeně žlutou barvou.

  • Vyzkoušejte variantu s mlékem i s vodou, oboje vás jistě překvapí svou chutí. Slaná verze jáhlové kaše souzní s tepelně upravenou zeleninou, tofu či sýrem. Na 500 g si připravte alespoň 50 korun.

Kaštanová kaše

Poměrně neznámou bezlepkovou variantou je kaštanová kaše. Jejím základem bývá rýžová kaše. Kaštanová mouka, kterou je kaše dochucena, obsahuje vysoký podíl vlákniny a má přirozeně nasládlou chuť.

  • S mlékem a zralým jablkem či hruškou tvoří dokonalou kombinaci chutí. Cenově vychází nejdráž, 500 g pořídíte od 75 korun.

Pokud vám instatní kaše ve větším množství zbývají, nebojte se jimi zahustit polévky či omáčky, fungují jako lehké a zdravější alternativy pšeničné jíšky.

Související články

Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka
  • Tipy a triky

Jednoduchý trik, jak správně upravovat ořechy a semínka

Ořechy a semínka jsou nositelem života a zásobárnou živin pro novou rostlinu. Jsou doslova nabitá cennými látkami, i přesto nám jejich pojídání může ublížit. Naučte se jednoduchý trik, který vám nezabere víc než 1 minutu času. Suché plody...
Sladký život i bez bílého cukru
  • Zajímavosti

Sladký život i bez bílého cukru

Cukr moučka, krystal nebo kostkový. Ať už doma skladujete cukr v jakékoliv podobě, jistě nám dáte za pravdu, že ho používáte především při pečení sladkých receptů. Kdybyste chtěli cukr nahradit alternativou, která váš dezert nejen osladí,...
Autor: Hana Kovaříková

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit