Taková kaše k snídani dokáže zahřát, zasytit i nastartovat organismus. Navíc se dá ozdobit i dochutit prakticky čímkoli, co máte rádi. Ráno není času nazbyt, přinášíme vám několik tipů, jak si výbornou kaši k snídani připravit do pár minut – tentokrát v bezlepkové variantě!
Není instantní jako instantní
Instantní hotové směsi kaší, které se běžně prodávají v mnoha příchutích, bývají plné cukru a éček a na dlouho nezasytí. Jinak to je však s instantními jednodruhovými kašemi, které přímo volají po vašem zpracování a dozdobení.
- Kromě hlavní suroviny, ze které jsou vyrobeny, neobsahují nic navíc – žádné sušené ovoce, sladidla, přidaný cukr či přídatné látky.
- Jejich příprava je jednoduchá. Přiveďte k varu vodu, mléko či rostlinnou alternativu, přidejte k němu sypkou směs a do 4 minut probublávání a stálého míchání máte hotovo.
Pojďme se podívat, jaké máte možnosti při přípravě vlastní instantní bezlepkové kaše.
Rýžová kaše
Mezi její výhody patří snadná příprava, neutrální chuť, která se dá kombinovat opravdu se vším a také fakt, že neobsahuje lepek. Rýžová instatní směs se skládá buď výhradně z rýže, nebo do ní přidává kukuřičná krupice.
- K rýžové kaši se hodí jakékoli ovoce, ořechy, čokoláda či semínka.
- Rýžovou kaši připravíte od píky z běžné rýže povařením v mléce.
Pohanková kaše
Další bezlepkovou potravinou je pohanka. Chutí pohanka přípomíná ořechy, je tedy dobré si ji připravit v probublávajícím mléku.
- Ideální kombinace je s medem, javorovým sirupem a lesním ovocem. I zde se nemusíte bát přípravy na slano, třeba s čedarem, slaninou a vejcem.
Jáhlová kaše
Jáhly jsou snadno stravitelné, obsahují vitamín B1, B6, vápník, hořčík i železo. Vynikají svou přirozeně žlutou barvou.
- Vyzkoušejte variantu s mlékem i s vodou, oboje vás jistě překvapí svou chutí.
- Slaná verze jáhlové kaše souzní s tepelně upravenou zeleninou, tofu či sýrem.
Kaštanová kaše
Poměrně neznámou bezlepkovou variantou je kaštanová kaše. Jejím základem bývá rýžová kaše. Kaštanová mouka, kterou je kaše dochucena, obsahuje vysoký podíl vlákniny a má přirozeně nasládlou chuť.
- S mlékem a zralým jablkem či hruškou tvoří dokonalou kombinaci chutí.
Pokud vám instatní kaše ve větším množství zbývají, nebojte se jimi zahustit polévky či omáčky, fungují jako lehké a zdravější alternativa pšeničné jíšky.