Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Marks & Spencer opouští umělá barviva a éčka

Marks & Spencer opouští umělá barviva a éčka
sdílet:
Jako první britský maloobchodní řetězec přestal přidávat umělá barviva a příchutě do veškerých svých potravin a nápojů.

Plán A


Jde o další krok v souladu s Plánem A – pětiletým etickým a ekologickým programem firmy, ve kterém se společnost zavázala mimo jiné prodávat zdravé a nutričně vyvážené potraviny a hotová jídla. 

 

 

Éčka ano, ale jen přírodní


Potravinové emulgátory neboli ‚éčka‘ jsou do potravin přidávány proto, aby potraviny déle vydržely a aby lahodily smyslům – především zraku a chuti. Mnohá umělá barviva a příchutě mohou vyvolávat alergie a nechutenství. Jako zdravou náhradu za umělá barviva používá Marks & Spencer výtažky z ovoce a zeleniny.

Například červenou barvu lze získat z červené řepy, brusinek, borůvek či malin. Žlutou lze získat z kořene turmericu nebo měsíčku lékařského, zelenou zase z listů špenátu nebo kopřiv.

 

 

 

 

Snižovat obsah tuků, cukrů, soli a chemických látek


Od března 2006 přestala společnost používat ve svých potravinách ztužené tuky a nahradila je rostlinnými oleji. Dlouhodobě se také snaží snižovat obsah cukrů, tuků a soli ve svých produktech. Logo slunečnice Eat Well označuje výrobky, které obsahují vyvážený obsah těchto látek. V nabídce jsou také biovýrobky.

 

 

 

 

 

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?
  • Zajímavosti

Pstruh na všechny způsoby: Který recept vyzkoušíte jako první?

Jemné maso, delikátní chuť a nekonečné možnosti úpravy – pstruh patří mezi nejoblíbenější ryby v české kuchyni. A není divu: na másle s křupavou kůrčičkou, v krémových těstovinách nebo v asijském stylu? Možností je nespočet! Připravili jsme...