Lanýže: jedinečné spojení pekelných a nebeských chutí
Lanýž, latinsky Tuber je velmi vzácná houba (mnohdy označována jako král mezi houbami a houba králů), která roste většinou jenom pár centimetrů pod povrchem v dubových nebo jiných listnatých lesích v teplých krajinách jako je Itálie nebo Francie. Existují výjimky a lze lanýže najít dokonce u nás na jihu v nejteplejších místech v dubových porostech. Nejvyhledávanějšími a nejdražšími ze všech druhů jsou lanýž černý a lanýž bílý. Černý má velmi jemné, avšak silné aroma. Na řezu je černo fialový s bílým žilkováním. Bílý lanýž má světle béžový povrch a na řezu jsou světle hnědé s bílým žilkováním.
Hlavní středisko jejich výskytu je v okolí italského Piemontu. Tato lokalita je znalci považována za nejlepší na světě. A právě z této lokality budete moci od 7. prosince do 13. prosince ochutnávat lanýže a lanýžové speciality připravené na mnoho způsobů od šéfkuchařů sítě italských restaurací DI CARLO.
Pokud patříte mezi vášnivé gurmány nebo jen rádi ochutnáváte a poznáváte nové chutě a vůně nenechte si tento „gurmánský svátek“ ujít a navštivte jednu z restaurací DI CARLO, která pro Vás představuje LANÝŽOVÝ FESTIVAL. Více na www.dicarlo.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/dicarlocz.
Na fotografii: Medailonky z telecí svíčkové připravované metodou Sous vide, podávané s pyré z jeruzalémských artyčoků a batátů, glazovanou šalotkou, zdobené čerstvým podzimními černými lanýži (Di Carlo Šeberov)