Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nenechte si ujít Lanýžový festival!

Nenechte si ujít Lanýžový festival!
sdílet:
Lanýž je na pohled obyčejná nenápadná hrudka, podobná spíše malé bramboře a přitom patří mezi klenot gastronomie.

Lanýže: jedinečné spojení pekelných a nebeských chutí

Lanýž, latinsky Tuber je velmi vzácná houba (mnohdy označována jako král mezi houbami a houba králů), která roste většinou jenom pár centimetrů pod povrchem v dubových nebo jiných listnatých lesích v teplých krajinách jako je Itálie nebo Francie. Existují výjimky a lze lanýže najít dokonce u nás na jihu v nejteplejších místech v dubových porostech. Nejvyhledávanějšími a nejdražšími ze všech druhů jsou lanýž černý a lanýž bílý. Černý má velmi jemné, avšak silné aroma. Na řezu je černo fialový s bílým žilkováním. Bílý lanýž má světle béžový povrch a na řezu jsou světle hnědé s bílým žilkováním.

Hlavní středisko jejich výskytu je v okolí italského Piemontu. Tato lokalita je znalci považována za nejlepší na světě. A právě z této lokality budete moci od 7. prosince do 13. prosince ochutnávat lanýže a lanýžové speciality připravené na mnoho způsobů od šéfkuchařů sítě italských restaurací DI CARLO.

Pokud patříte mezi vášnivé gurmány nebo jen rádi ochutnáváte a poznáváte nové chutě a vůně nenechte si tento „gurmánský svátek“ ujít a navštivte jednu z restaurací DI CARLO, která pro Vás představuje LANÝŽOVÝ FESTIVAL. Více na www.dicarlo.cz nebo na Facebooku www.facebook.com/dicarlocz.

Na fotografii: Medailonky z telecí svíčkové připravované metodou Sous vide, podávané s pyré z jeruzalémských artyčoků a batátů, glazovanou šalotkou, zdobené čerstvým podzimními černými lanýži (Di Carlo Šeberov)

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...