0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nový koncept pro kreativní kuchaře: restaurace bez rizika

cupcaky
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Již tuto neděli 17. srpna se koná další Restaurant Day. Dává příležitost všem, kdo si chtějí vyzkoušet, jaké to je mít vlastní bistro, kavárnu nebo třeba restauraci. Na jeden jediný den. 

Vlastnoručně připravit domácí jídlo a vyrazit s ním mezi lidi na místo, které si sami vyberete – jednoduchý koncept jednodenního food festivalu vymysleli nadšenci v Helsinkách v roce 2011. Odtud se rozšířil po celém světě. Ani česká foodies komunita nezůstala pozadu. K akci se poprvé připojila v květnu 2013 a své jídlo nabídlo přes dvacet pop-up restaurací. 

Nejinak tomu bude i během neděle 17. srpna. V Praze, Brně a několika dalších městech se na jeden den objeví podniky, které v pondělí už nenajdete. Nepromarněte příležitost a přijďte ochutnat. Lenivou snídani protáhněte přes vydatný oběd a odpočinkové odpoledne až do labužnického podvečera. Aktuální informace najdete na Facebooku festivalu Restaurant Day Prague

quiche

Jak vytvořit svůj vlastní jednodenní podnik

Vlastní restauraci můžete mít i vy. Nemusíte kvůli tomu běhat po úřadech, prokousávat se hygienickými předpisy, shánět zvláštní povolení ani prostory. Stačí si jen vymyslet, jaké dobroty budete nabízet, vybrat místo, třeba pod širým nebem, a pak už se jen pustit do příprav. „Doporučuji nejít do toho sám, ale opatřit si pomocníky v různých rolí – v kuchyni při přípravě, řidiče a nosiče na místo činu, asistenta prodeje, abyste si třeba občas mohli od stánku odskočit a podobně,“ radí Andrea z blogu Psychologie chuti, která se festivalu Restaurant Day poprvé zúčastnila loni v srpnu. 

„Nejnáročnější pro mě bývá připravit všechny detaily, jako jsou příbory, obaly a další vybavení, a samozřejmě nachystat velké množství jídla. Týden před termínem akce toho většinou mnoho nenaspím,“ doplňuje Andrea, která přes den pracuje jako psycholožka a po nocích pak pro Restaurant Day peče makronky s rozmanitými příchutěmi a náplněmi. „Akce mě zaujala svou spontánností, svobodou a schopností samovolně se šířit po světě. Je v tom trocha anarchie, protože neexistují závazná pravidla ani organizace,“ popisuje s nadšením blogerka. Letos ji najdete spolu s dalšími kuchaři na Výtoni poblíž železničního mostu v zahradě kubistického domu na Rašínově nábřeží 26.

Pojďte do toho také

Závitky, nudle a sendviče ve stylu asijského rychlého občerstvení? Kynuté buchty, lívance a chléb se škvarky jako na prázdninách u babičky? Limonádové bistro? Nebo třeba salátový bar? Je to jen na vás. Vymyslete si svoji ideální restauraci, v jaké by vám chutnalo, tu si pak zaregistrujte na www.restaurantday.org. Více rad pro vytvoření vlastního jednodenního podniku najdete na Facebooku Restaurant Day Prague

Autor: jana.koprivova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?
  • Jak na to

Jak připravit veganská míchaná „vajíčka“?

Stravujete se vegansky, ale nedokážete si představit snídani bez míchaných vajec? Ať už se snažíte omezovat příjem živočišných potravin nebo si jen chcete rozšířit jídelníček o nová jídla, tahle míchaná „vejce bez vajec“ prostě musíte...

Obchod Apetit