Senzační pochoutka, která spatřila světlo světa v New Yorku už v roce 1894. Nepatří mezi nejdietnější jídla. Kdo však tuhle specialitu ochutná, jednou provždy se zamiluje. Naučte se ji s šéfkuchařem Markem Fichtnerem.
Suroviny
Postup
UPEČTE anglické muffiny
Troubu předehřejte na 160 °C. Suroviny (kromě krupice) dejte do mísy.
Vypracujte těsto (ideální je robot s hákem). Nechte v teple 30 minut kynout.
Těsto podsypte i posypte kukuřičnou krupicí a vyválejte na 1,5 cm plát.
Z těsta vykrájejte kolečka (vykrajovátkem nebo sklenicí) o průměru 7,5 cm.
Obalte je v kukuřičné krupici a nechte 30 minut v teple odpočinout.
Osmahněte je na naolejovaném grilu (pánvi) a dopečte 10 minut v troubě.
PŘIPRAVTE holandskou omáčku
Oddělte žloutky a bílky (bílky můžete uchovat v mrazáku na pusinky nebo makronky).
K žloutkům přilijte víno (pokud žádné nemáte, můžete použít i vývar) a přidejte špetku soli.
Mísu postavte nad vodní lázeň a stále šlehejte, dokud žloutky nezačnou houstnout.
Pomalu přilévejte a zašlehávejte zchladlé máslo na zjemnění a zahuštění. Dochuťte citronovou šťávou.
POŠÍRUJTE vejce
Na plotnu postavte hrnec s vodou a přilijte do ní ocet (na 300 ml vody počítejte přibližně 4 lžíce octa). Vodu přiveďte těsně pod bod varu. Voda nesmí vřít, vířící bublinky by vejce potrhaly.
Vejce po jednom rozklepněte do naběračky tak, abyste neporušili žloutek. Naběračku pak ponořte do horké vody a opatrně z ní vejce vypusťte. Vejce pošírujte asi 3 minuty. Bílek musí být už pevný, zatímco žloutek musí zůstat tekutý.
Že jsou vejce hotová, poznáte i po hmatu, stačí vejce vyjmout z vody děrovanou naběračkou a prstem do něj šťouchnout, snadno poznáte, že bílek je pevný, ale žloutek nikoli. Hotová vejce pak vyjměte a odložte stranou na talířek.
SERVÍRUJTE vejce Benedikt
Muffiny překrojte podélně napůl (pokud jsou zmražené, dejte je předtím prohřát do trouby nebo do mikrovlnky).
V pánvi rozehřejte máslo a opečte na něm muffiny (řeznou stranou dolů) a plátky šunky. Muffiny položte na talíř řeznou stranou nahoru, na každou polovinu dejte šunku a vejce.
Přelijte holandskou omáčkou a pomocí cukrářské pistole na ní vytvořte krustičku, chcete-li. Na závěr ozdobte nasekanou petrželkou a podávejte.
NĚCO NAVÍC
- Nejspíš byste měli vědět, že vejce Benedikt nepatří zrovna mezi nejdietnější jídla. Základem je anglický muffin (u nás je k dostání v prodejnách Marks & Spencer), na másle opečená šunka a pošírované vejce – to vše zalité holandskou omáčkou ze žloutků a másla. Kdo však tuhle specialitu ochutná, jednou provždy se zamiluje.
- Vejce Benedikt jsou jako stvořená pro líná nedělní dopoledne – a to nejen kvůli obsaženému množství kalorií, ale i pro lehce komplikovanou přípravu.
- Jakmile si nacvičíte klasiku (se šunkou či slaninou), můžete se pustit do některé z dalších variant této speciality: namísto šunky použijte špenát, a máte florentská vejce, přidejte do holandské omáčky estragon, a výsledkem budou provensálská vejce anebo pod vejce místo šunky dejte lososa (názvy pro tuto variantu se dost liší, nejčastější jsou to vejce Royale nebo vejce Hemingway). Každopádně vás čeká krásné sváteční dopoledne…