Pečená jablka jak je neznáte

Pečená jablka jak je neznáte
sdílet:
Podzimní voňavé listí končící v plamenech ohně, který pomalu vyhasíná. To je ta správná chvíle na přihození pár spadaných jablek ze zahrady. Ve žhavých uhlících dřeva se slupka pomalu mění na černý vařící popílek. Čím černější je, tím upečenější bude vnitřek jablka. Také vám to připomíná dětství, kdy jste si kvůli své netrpělivosti popálili prsty i jazyk?

Trouba jako ohniště

Přinášíme vylepšené verze pečených jablek, které můžete připravit v teple domova a tak, aby vaše kůže neutrpěla žádné újmy. Nejlepší odrůdou bude právě ta, která vám, či sousedovi, roste na zahradě. Ohniště vystřídá protentokrát trouba, místo do uhlíků je budete pokládat do pekáče. Linoucí se vůně však bude stejná jako tenkrát, chuť možná ještě trochu sladší, než si pamatujete. Do pekáče doporučujeme dát nejdříve pečící papír, aby se vám šťáva či další přidané ingredience zbytečně nepřipalovali. Jablka do něj prostě jen vyskládáte. Pokud se vám bude zdát, že slupka hnědne a krabatí příliš rychle, stačí je přikrýt jednou vrstvou alobalu.

Příprava jablek

Od klasického napichování na ostrý klacek či házení přímo na uhlíky dnes odstoupíme. Omytá jablka je třeba pouze seříznout kolem stopky a zbavit jádřince pomocí nože či vykrajovátka. Díky tomu vznikne dutinka přímo volající po naplnění nějakou další sladkou dobrotou. Pak se stačí pohodlně usadit kolem trouby a sledovat, jak si žár pohrává s jablečnou slupkou.

Místo jádřince sladké překvapení

Ingrediencí, které klasickou chuť pečených jablek pozvednou, je několik. Záleží na vaší chuti a preferenci. Pro větší dospělé můžete tento recept ozvláštnit jablečným ciderem. Nejlépe se však hodí pozvednutí sladké chuti pomocí medu a oříšků. Inspirovat se však můžete i jablky s italským nádechem díky mascarpone či výrazným kořením dodávající jablečné chuti zcela nový nádech.

Související články

5x jablka a listové těsto
  • Tipy a triky

5x jablka a listové těsto

Nejspíš nebudeme ani trochu přehánět, když jablečný štrúdl označíme za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Stejně jako bábovka patří ke stálicím nedělních odpolední. A není divu, šťavnatá jablka a listové těsto tvoří dokonale harmonický pár....
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit