Nejspíš nebudeme ani trochu přehánět, když jablečný štrúdl označíme za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Stejně jako bábovka patří ke stálicím nedělních odpolední. A není divu, šťavnatá jablka a listové těsto tvoří dokonale harmonický pár. Byl by hřích tuhle osvědčenou kombinaci nevyužít i dalšími lahodnými způsoby. Představíme vám neodolatelné rohlíčky, šátečky, řezy a koláč!
Máte-li doma v lednici či mrazáku listové těsto – nejlépe domácí – a košík jablek, jste už na půli cesty hned k několika neodolatelným dezertům. Je jen na vás, kolik času a úsilí chcete pečení věnovat.
1. Klasický jablečný závin
Začít něčím jiným než oblíbeným jablkovým závinem nebo-li štrúdlem, by bylo téměř skandální. Dezert s trochu překvapivou historií je v našich kuchyních jako doma a těší se obrovské oblibě.
Po skořici vonící závin poctivě naditý nastrouhanými jablky či jejich plátky, rozinkami a vlašskými ořechy jde doslova na dračku i v kavárnách a restauracích. Jeho nostalgickému kouzlu jde zkrátka jen těžko odolat.
- Pokud zrovna nemáte po ruce listové těsto, nemusíte se svého oblíbeného štrúdlu vzdát. Vyzkoušet můžete třeba těsto tažené, bramborové či jogurtové.
2. Listové rohlíčky s jablky
Jednodušší to už být ani nemůže! Osminku jablka zabalte do trojúhleníčku z listového těsta a voilà, vznikne rohlíček, který padne akorát do dlaně.
- Všechny chutě štrúdlu v moučníku akorát na dvě kousnutí. Výborná svačinka, kterou budou milovat děti i dospělí.
3. Jemný koláč s jablky
Elegantní koláč s francouzským šarmem, kterým okouzlíte nejednu návštěvu. Neodolatelná cukrovo-máslová krustička na efektně navrstvených plátcích jablek zaručí, že každý, kdo ochutná, bude chtít nejen přídavek, ale především také recept. A přitom je tak jednoduchý!
- Rozhodně doporučujeme servírovat jablečný koláč ještě teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny.
4. Jablkové řezy frangipane
Na pečení vás příliš neužije, ale přesto chcete být za hvězdu? Přidejte k listovému těstu a jablkům ještě mandlovou náplň frangipane! Až se z trouby začne linout omamně sladká marcipánová vůně, nastane v kuchyni doslova tlačenice.
Mlsouny odhánět nemusíte, řezy můžete podávat ještě vlažné. Věřte nám, stejně by nestihly ani vychladnout...
5. Jablečné kapsičky z listového těsta
Klasiku v podobě jablek a listového těsta mají v oblibě i francouzští mistři cukráři. Místo štrúdlu ovšem sázejí na precizně vykrojené a ozdobené kapsičky plněné jablečným kompotem.
Kvůli podobnému moučníku se ovšem nemusíte hned vydávat do země galského kohouta a do některé z tamních vyhlášených pâtisserií, s naším receptem krok za krokem je hravě zvládnete upéct i doma.
Zdroj: Apetit