Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jablka a listové těsto: Neodolatelné rohlíčky, šátečky, řezy a koláč

Jemný koláč s jablky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Nejspíš nebudeme ani trochu přehánět, když jablečný štrúdl označíme za jeden z nejoblíbenějších dezertů. Stejně jako bábovka patří ke stálicím nedělních odpolední. A není divu, šťavnatá jablka a listové těsto tvoří dokonale harmonický pár. Byl by hřích tuhle osvědčenou kombinaci nevyužít i dalšími lahodnými způsoby. Představíme vám neodolatelné rohlíčky, šátečky, řezy a koláč!

Máte-li doma v lednici či mrazáku listové těsto – nejlépe domácí – a košík jablek, jste už na půli cesty hned k několika neodolatelným dezertům. Je jen na vás, kolik času a úsilí chcete pečení věnovat.

1. Klasický jablečný závin

Začít něčím jiným než oblíbeným jablkovým závinem nebo-li štrúdlem, by bylo téměř skandální. Dezert s trochu překvapivou historií je v našich kuchyních jako doma a těší se obrovské oblibě.

Po skořici vonící závin poctivě naditý nastrouhanými jablky či jejich plátky, rozinkami a vlašskými ořechy jde doslova na dračku i v kavárnách a restauracích. Jeho nostalgickému kouzlu jde zkrátka jen těžko odolat.

2. Listové rohlíčky s jablky

Jednodušší to už být ani nemůže! Osminku jablka zabalte do trojúhleníčku z listového těsta a voilà, vznikne rohlíček, který padne akorát do dlaně.

  • Všechny chutě štrúdlu v moučníku akorát na dvě kousnutí. Výborná svačinka, kterou budou milovat děti i dospělí. 

3. Jemný koláč s jablky

Elegantní koláč s francouzským šarmem, kterým okouzlíte nejednu návštěvu. Neodolatelná cukrovo-máslová krustička na efektně navrstvených plátcích jablek zaručí, že každý, kdo ochutná, bude chtít nejen přídavek, ale především také recept. A přitom je tak jednoduchý!

  • Rozhodně doporučujeme servírovat jablečný koláč ještě teplý s kopečkem vanilkové zmrzliny. 

4. Jablkové řezy frangipane

Na pečení vás příliš neužije, ale přesto chcete být za hvězdu? Přidejte k listovému těstu a jablkům ještě mandlovou náplň frangipane! Až se z trouby začne linout omamně sladká marcipánová vůně, nastane v kuchyni doslova tlačenice.

Mlsouny odhánět nemusíte, řezy můžete podávat ještě vlažné. Věřte nám, stejně by nestihly ani vychladnout... 

5. Jablečné kapsičky z listového těsta

Klasiku v podobě jablek a listového těsta mají v oblibě i francouzští mistři cukráři. Místo štrúdlu ovšem sázejí na precizně vykrojené a ozdobené kapsičky plněné jablečným kompotem.

Kvůli podobnému moučníku se ovšem nemusíte hned vydávat do země galského kohouta a do některé z tamních vyhlášených pâtisserií, s naším receptem krok za krokem je hravě zvládnete upéct i doma.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Martina Zajícová

Apetit magazín