Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
pečená jablka se zmrzlinou
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2336 kcal
Bílkoviny 26 g
Sacharidy 356 g
Tuky 84 g
Vláknina 37 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ledový cider má hloubku likéru a s dezerty mu to mimořádně sluší.

Suroviny

změklého
mletá
jemných
lískové oříšky 60 g
nasekaných
nastrouhaná
třtinový cukr 50 g
menších pevných podle velikosti
cider 470 ml
sladšího výběrového (my jsme použili ice cider Utopia Patience)
med 2 PL
(množství podle sladkosti cideru)
vanilková zmrzlina
k podávání
NA VLOČKOVÝ KROKANT
(ne jemných)

Postup

1

Máslo, skořici, vločky, oříšky, pomerančovou kůru a cukr spojte dohromady.

2

Jablkům lehce seřízněte spodek, aby pevně seděla v pekáčku, pak jim odkrojte vršek se stopkou, tím získáte pokličku. Jádro a část dužiny vydlabejte, aby vznikla dutina, ale dno zůstalo neporušené (dobře to jde třeba vykrajovačem na meloun).

3

Do jablek vměstnejte náplň a přiklopte pokličkou. Narovnejte jablka do pekáčku, kolem nalijte cider a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C na 35–40 minut (nebo podle velikosti jablek). Po dopečení jablka uchovejte v teple.

4

Zatímco se jablka pečou, připravte krokant (karamelizované vločky). V pánvičce nejdřív opražte vločky nasucho. Pak je sesypte stranou, z pánve vyklepejte případné zbytky po vločkách a vsypte do ní cukr. Cukr rozpusťte na karamel, vsypte opražené vločky a nechte je rychle v horkém cukru obalit. Obsah pánvičky ihned vlijte na pečicí papír a nechte ztuhnout. Vychladlé sloupněte a rozbijte pomocí paličky nebo válečku na krokant.

5

Cider z pekáčku slijte, nalijte do kastrolu. Podle chuti a sladkosti cideru přidejte med a redukujte do hustoty sirupu.

6

Jablka servírujte s vanilkovou zmrzlinou, přelité trochou ciderové omáčky a posypané krokantem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2018/11

Apetit magazín