Ledový cider má hloubku likéru a s dezerty mu to mimořádně sluší.
Suroviny
1 Máslo, skořici, vločky, oříšky, pomerančovou kůru a cukr spojte dohromady.
2 Jablkům lehce seřízněte spodek, aby pevně seděla v pekáčku, pak jim odkrojte vršek se stopkou, tím získáte pokličku. Jádro a část dužiny vydlabejte, aby vznikla dutina, ale dno zůstalo neporušené (dobře to jde třeba vykrajovačem na meloun).
3 Do jablek vměstnejte náplň a přiklopte pokličkou. Narovnejte jablka do pekáčku, kolem nalijte cider a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C na 35–40 minut (nebo podle velikosti jablek). Po dopečení jablka uchovejte v teple.
4 Zatímco se jablka pečou, připravte krokant (karamelizované vločky). V pánvičce nejdřív opražte vločky nasucho. Pak je sesypte stranou, z pánve vyklepejte případné zbytky po vločkách a vsypte do ní cukr. Cukr rozpusťte na karamel, vsypte opražené vločky a nechte je rychle v horkém cukru obalit. Obsah pánvičky ihned vlijte na pečicí papír a nechte ztuhnout. Vychladlé sloupněte a rozbijte pomocí paličky nebo válečku na krokant.
5 Cider z pekáčku slijte, nalijte do kastrolu. Podle chuti a sladkosti cideru přidejte med a redukujte do hustoty sirupu.
6 Jablka servírujte s vanilkovou zmrzlinou, přelité trochou ciderové omáčky a posypané krokantem.