Pečená jablka na cideru

Pečená jablka na cideru

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2317 kcal
Bílkoviny 26 g
Cukr 354 g
Tuky 84 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Ledový cider má hloubku likéru a s dezerty mu to mimořádně sluší.

Suroviny

máslo 3 PL
změklého
1 ČL
skořice mletá
ovesné vločky 70 g
jemných
lískové oříšky 60 g
nasekaných
pomeranč
nastrouhaná kůra
třtinový cukr 50 g
jablka 6 ks
menších pevných podle velikosti
cider 470 ml
sladšího výběrového (my jsme použili ice cider Utopia Patience)
med 2 PL
(množství podle sladkosti cideru)
vanilková zmrzlina
k podávání
NA VLOČKOVÝ KROKANT
krupicový cukr 100 g
ovesné vločky 70 g
(ne jemných)

Máslo, skořici, vločky, oříšky, pomerančovou kůru a cukr spojte dohromady.

2 Jablkům lehce seřízněte spodek, aby pevně seděla v pekáčku, pak jim odkrojte vršek se stopkou, tím získáte pokličku. Jádro a část dužiny vydlabejte, aby vznikla dutina, ale dno zůstalo neporušené (dobře to jde třeba vykrajovačem na meloun).

3 Do jablek vměstnejte náplň a přiklopte pokličkou. Narovnejte jablka do pekáčku, kolem nalijte cider a dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C na 35–40 minut (nebo podle velikosti jablek). Po dopečení jablka uchovejte v teple.

4 Zatímco se jablka pečou, připravte krokant (karamelizované vločky). V pánvičce nejdřív opražte vločky nasucho. Pak je sesypte stranou, z pánve vyklepejte případné zbytky po vločkách a vsypte do ní cukr. Cukr rozpusťte na karamel, vsypte opražené vločky a nechte je rychle v horkém cukru obalit. Obsah pánvičky ihned vlijte na pečicí papír a nechte ztuhnout. Vychladlé sloupněte a rozbijte pomocí paličky nebo válečku na krokant.

5 Cider z pekáčku slijte, nalijte do kastrolu. Podle chuti a sladkosti cideru přidejte med a redukujte do hustoty sirupu.

6 Jablka servírujte s vanilkovou zmrzlinou, přelité trochou ciderové omáčky a posypané krokantem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2018/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si whiskey nebo whisky?

Že v tom není žádný rozdíl? Omyl. Skotové a Irové vědí nejlépe, jak velký rozdíl mezi whiskey a whisky je. Až si příště budete v restauraci tento zlatavý alkoholický nápoj objednávat, dobře si rozmyslete, co skutečně chcete. ...
  • Novinky a zajímavosti

Báječné borůvky – ovoce plné zdraví

Jestli letos borůvky rostou, vám v článku sice neprozradíme. (A naše tajná místa, kam na ně chodíme, si také necháme pro sebe.) Ale zato vám řekneme, na co jsou borůvky dobré, proč je jíst, čím prospívají našemu zdraví nebo jaký je rozdíl...
Komerční sdělení
  • Koktejl

TOHLE JE IN…stantní káva!

FRUITY VELVET SMOOTHIE Potřebujete jen: 2 lžičky instantní kávy Jacobs Velvet; 200 ml (sójového) mléka; 2 cl ovocného sirupu (jahoda/malina/mango); led. Šejkr naplňte do poloviny ledem, přidejte dvě lžičky instantní kávy Jacobs Velvet,...
  • Tipy a triky

Jak využít a zužitkovat rybíz?

Rybíz často nechybí na žádné zahrádce ani farmářském trhu. Pro svou výraznou nakyslou chuť, barvu i obsah vitamínů je ideální surovinou ke zpracování. Nejlepší je sníst ho čerstvý, ale pokud si lahodné bobule chcete uchovat na...
  • Novinky a zajímavosti

Jaké vitaminy obsahuje letní ovoce?

Máte chuť na sladké, a zároveň chcete svému tělu dopřát potřebné vitaminy a minerály? Pak vraťte čokoládu zpátky do šuplíku a raději se vydejte na zahrádku nebo farmářské trhy. Tam totiž právě teď naleznete sezónní ovoce, které svou chutí...

Obchod Apetit