Pečená jablka jsou obzvlášť vynikající se smetanovými krémy. A dejte si k nim chlazené sladké muškátové víno.
Postup
Předehřejte troubu na 200 stupňů. Jablka v místě stopky lehce seřízněte a vykrojte z nich jádřinec. Ostrým nožem pak zhruba v polovině jejich výšky nařízněte slupku. Narovnejte je do pekáčku potaženého pečicím papírem.
Do otvoru po jádřincích nasypte rozinky promíchané se skořicí, navrch dejte oříšek másla, podlijte ciderem nebo moštem a dejte je na čtvrthodinu péct.
Mezitím v mixéru promixujte mouku s cukrem a oříšky tak, aby byly oříšky nahrubo nasekané. Přidejte máslo a udělejte drobenku.
Po patnácti minutách pečení jablka zasypte drobenkou, přitlačte ji a pečte další čtvrthodinu. Podávejte se šlehačkou, vanilkovým krémem či vanilkovou zmrzlinou.